Calugar catolic francez condamnat la inchisoare pentru violarea unor minore, inclusiv in Romania

Ultima actualizare: 31-05-2015 07:03
calugar - Shutterstock

Un calugar din cadrul Comunitatii Sfantul Ioan, o controversata congregatie romano-catolica prezenta in numeroase tari, printre care si Romania, a fost condamnat joi, in Franta, la opt ani de inchisoare pentru violuri si agresiuni sexuale.

Dominique Lefčvre, 66 de ani, a fost judecat, in libertate, pentru agresiuni sexuale comise intre 1991 si 1999 asupra a cinci minore, in Franta si Romania. De asemenea, urma sa raspunda pentru viol in cazul uneia dintre fetite, romanca, si a unei femei de 33 de ani, cu probleme mintale si care s-a sinucis. Curtea a retinut acuzatia de viol in primul caz, dar nu si in al doilea, potrivit Agerpres.

Intr-un comunicat, Comunitatea Sfantul Ioan si-a exprimat "consternarea si tristetea" ca unul dintre membrii sai "a abuzat sexual de anumite persoane si le-a ranit grav". "Condamnam un comportament atat de odios", a adaugat congregatia.

Totodata, ea a deplans "insuficienta reactiilor si deciziilor (...) in perioada in care au avut loc faptele si pentru care ne cerem sincer iertare".

In mai multe randuri, cand abuzurile au fost denuntate, calugarul a cerut iertare familei victimei si a fost mutat de comunitatea sa.

"Astazi, asemenea disfunctionalitati nu mai sunt posibile", a dat asigurari congregatia, subliniind ca astfel de fapte trebuie semnalate organelor de politie.

Comunitatea Sfantul Ioan a fost infiintata in 1975 de preotul Marie-Dominique Philippe, iar membrii acesteia sunt numiti "micutii in gri" din cauza culorii rasei lor. Ea a avut repede succes pe langa tinerii calugari si numara in prezent aproape 500 de membri de 35 de nationalitati diferite din peste 30 de tari. In mai multe randuri, congregatia a fost suspectata de derive sectare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO