Bulgaria amenință că se va opune prin veto sancțiunilor UE privind importurile de petrol din Rusia

Ultima actualizare: 09-05-2022 20:59
bulgaria steag
Shutterstock

Bulgaria amenință că se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca sancțiunile Uniunii Europene privind importurile de energie din Rusiei dacă nu va primi o scutire de la embargou, precum Ungaria, Slovacia și Cehia.

Anunțul a fost făcut de vice prim-ministrul Bulgariei Assen Vassilev, în timp ce UE a continuat să dezbată luni despre cum țările dependente de petrolul din Rusia se pot despre de acesta.

„Discuțiile vor continua marți, o întâlnire între lideri ar putea fi necesară pentru a le încheia. Poziția noastră este foarte clară. Dacă va exista o scutire pentru unele țări, și noi vrem o derogare,” a spus Vassilev la televiziunea națională BNT, fiind citat mai apoi de Reuters.

De ce are Bulgaria nevoie de scutire de la embargoul UE pentru petrolul din Rusia

„Dacă nu, nu vom susține sancțiunile. Dar nu mă aștept să ajungem acolo, conform dezbaterilor actuale,” a adăugat acesta.

Bulgaria a motivat nevoia unei scutiri cu faptul că rafinăria din portul Burgas trebuie să fie modernizată, dar există și riscul ca o intezicere a importului de petrol rusesc în Bulgaria să creeze un deficit de petrol, urmat de o creștere a prețurilor.

Jumătate din uleiul procesat de rafinăria Neftochim Burgas, deținută de firmă rusească Lukoil, provine din Rusia.
Slovacia primeşte aproape întreaga cantitate de ţiţei importat de la Rusia.

Ce au spus Slovacia și Ungaria legat de interzicerea importurilor de petrol rusesc 

Ministerul slovac al Economiei a menţionat că procesarea diferitelor tipuri de petrol nu este imediat posibilă, iar schimbarea tehnologiei este dificilă din punct de vedere financiar şi necesită mult timp.

„De aceea, solicităm o perioadă de tranziţie mai extinsă în ceea ce priveşte petrolul transportat prin conducte,” a comunicat Ministerul.

Ungaria, care este foarte dependentă de petrolul provenit din Rusia, a precizat în repetate rânduri că nu va adera la sancţiunile care vizează energia.

„Poziţia maghiară cu privire la orice embargo care vizează petrolul şi gaze nu s-a schimbat: nu îi sprijinim [Uniunea Europeană]”, a scris Kovacs într-un e-mail adresat Reuters.

Embargoul asupra petrolului rusesc va fi introdus treptat, iar cel mai probabil va intra în vigoare în totalitate de la începutul anului viitor, conform oficialilor UE.

CITEȘTE ȘI: România investește un miliard de dolari pentru a scoate gazele din Marea Neagră. Vom deveni cel mai mare producător din UE

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO