Merkel: "Noi, cei 27, putem face fata BREXITULUI". Ce ii asteapta pe britanici daca invoca articolul 50 de iesire din UE

×
Codul embed a fost copiat

BREXIT LIVE UPDATE| Intr-o intalnire delicata cu liderii europeni, David Cameron si-a aparat decizia de a organiza referendumul privind apartenenta Regatului la Uniunea Europeana.

El a pus rezultatul pe seama temerilor privind imigratia. Daca liderii europeni vor ca "divortul" sa fie oficializat rapid, Cameron le-a spus clar ca asta va cadea in sarcina succesorului sau.

Lideriii europeni s-au reunit miercuri pentru prima oara fara Marea Britanie, in incercarea de a evalua proiectul european, tot mai slabit de crize succesive: recesiune, migratie, ascensiunea extremei-drepte si a euroscepticismului si, acum, dezertarea Marii Britanii. Totusi, Londra nu se grabeste sa-si oficializeze retragerea.

Marti seara, pentru David Cameron a fost ultima cina de lucru cu liderii europeni. In meniu au fost preparate din vitel si prepelita. Iar pe agenda, un subiect greu de digerat: iesirea Marii Britanii din Uniune.

David Cameron, premierul demisionar al Marii Britanii: "Liderii europeni au inteles ca atat Marea Britanie, cat si Uniunea Europeana trebuie sa caute sa aiba cele mai stranse relatii posibile. In materie de comert sau securitate."

Citește și
mesaje rasism
Atacurile rasiste s-au dublat dupa Brexit. Mesajele xenofobe aparute impotriva romanilor pe retelele de socializare
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Pentru ca asta sa se intample, cele doua parti trebuie sa ajunga la un acord pentru un subiect foarte sensibil: imigratia.

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Daca britanicii nu accepta liberatea de circulatie, atunci nu vor mai avea acces la piata comuna. Nu facem compromisuri in privinta celor patru libertati: circulatia capitalurilor, a bunurilor, a serviciilor si a oamenilor. Ori toate cele patru libertati ori niciuna!"

In opinia comentatorilor, atitudinea ferma este singura optiune pentru liderii europeni. Daca s-ar dovedi ca britanicii scapa ieftin dupa ce au trantit usa Bruxelles-ului, atunci ar putea fi incurajate tendinte similare din Europa: in Olanda, Suedia ori Franta.

Pe de alta parte, seful Comisiei Europene nu si-a ascuns mirarea ca politicienii pro-BREXIT nu par sa aiba vreun plan pentru noua situatie.

Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene: "Inteleg faptul ca David Cameron are nevoie de un timp de gandire, intrucat el a luptat pentru ramanerea Regatului Unit in Uniune. Nu inteleg insa de ce liderii politici care au militat pentru Brexit nu sunt in stare sa ne spuna ce vor."

In timp ce David Cameron parasea Bruxelles-ul, premierul Scotiei venea spre capitala Europei ca sa pledeze cauza tarii sale ca parte a Uniunii. Nicola Sturgeon a avut astazi intalniri cu presedintele parlamentului european, Martin Schultz si cu seful Comisiei, Jean-Claude Juncker.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Fitch: investiiile in Marea Britanie vor scadea cu 5%
Premierul Italiei propune introducerea de pasapoarte pentru britanicii care studiaza la universitati din UE
Premierul scotian, dupa primele discutii cu oficialii UE: suntem hotarati sa ramanem in Uniune
Secretarul de stat american, John Kerry: Brexitul ar putea sa nu se realizeze niciodata
Petitia pentru un nou referendum in Marea Britanie a strans peste patru milioane de semnaturi
Mii de sustinatori ai ramanerii Marii Britanii in UE au protestat la Londra fata de rezultatul referendumului
Jean-Claude Juncker se va intalni miercuri la Bruxelles cu Nicola Sturgeon
UE acorda un ragaz Londrei in perspectiva divortului

Vodafone avertizeaza ca si-ar putea muta sediul central in afara Marii Britanii

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, 29 IUNIE

UPDATE 23:00 Liderii Uniunii Europene nu vor sa se lanseze in modificari ample ale tratatelor UE, a declarat miercuri cancelarul Angela Merkel, in contextul in care acestia incearca, totusi, sa se aplece asupra viitorului blocului Celor 27 dupa retragerea Regatului Unit, relateaza The Associated Press.

Merkel a declarat dupa prima reuniune a statelor membre UE fara Marea Britanie ca invatatura plecarii acesteia nu consta neaparat in mai multa integrare ori restituirea unor puteri guvernelor nationale.

"Asta nu este despre mai multa sau mai putina Europa ca principiu, ci despre realizarea unor rezultate mai bune", a declarat cancelarul german miercuri.

Lupta impotriva somajului in randul tinerilor, de exemplu, poate implica atat o renuntare la unele directive UE, cat si o consolidare a cooperarii europene, a spus ea.

Europa se confrunta cu "o situatie foarte grava" in contextul in care Marea Britanie vrea sa plece, a apreciat sefa Guvernului de la Berlin.

Insa, "noi credem ca noi, Cei 27, putem face fata acestei situatii", a subliniat ea.

UPDATE 21:00 Prim-ministrul scotian Nicola Sturgeon s-a declarat 'incurajata' de vizita sa la Bruxelles de miercuri, insa a recunoscut ca nu va exista 'o cale usoara' pentru Scotia in perioada post-Brexit, relateaza AFP.

"Sunt incurajata de vointa de fi ascultati pe care am gasit-o astazi", a declarat Nicola Sturgeon intr-o conferinta de presa care a incheiat vizita sa la Bruxelles, unde s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Insa, a recunoscut ea, acest lucru nu se va traduce printr-o 'cale usoara' pentru Scotia, care, spre deosebire de Regatul Unit, a votat in majoritate pentru ramanerea in UE.

"Plec de la Bruxelles plina de speranta si optimism", a spus lidera partidului separatist SNP.

"Ceea ce voi incerca sa fac, odata ce negocierile dintre Regatul Unit si UE vor fi inceput, este ca toate optiunile sa fie luate in considerare si ca Scotia sa fie respectata", a explicat ea la Scotland House, sediul Reprezentantei Scotiei la UE.

UPDATE 19:40 Bursa de la Londra a recuperat miercuri toate pierderile inregistrate dupa anuntarea victoriei taberei Brexit la referendumul de saptamana trecuta, informeaza AFP.

Indicele FTSE-100 al bursei londoneze a revenit la finalul sedintei de miercuri deasupra nivelului de 6.338,1 puncte, inregistrat la inchiderea sedintei din 23 iunie, inainte de publicarea rezultatelor scrutinului din Marea Britanie care au declansat scaderi semnificative pe pietele din intreaga lume.

Miercuri, 29 iunie, Bursa de la Londra a incheiat sedinta in crestere cu 3,58% pana la valoarea de 6.360,06 puncte.

"Impotriva tuturor asteptarilor, revenirea post-Brexit a continuat pentru a doua zi consecutiv", a comentat Connor Campbell, analist la Spreadex.

De asemenea, sectoarele cele mai afectate dupa anuntul victoriei taberei Brexit au fost si cele care si-au revenit cel mai mult. Astfel, in randul dezvoltatorilor imobiliari, actiunile Taylor Wimpey au inregistrat o crestere de 8,93%, pana la 132,9 pence, titlurile Persimmon au crescut cu 7,44% pana la 1.444 pence in timp ce actiunile Barratt Developments au inregistrat un avans de 7,27% pana la 408,7 pence.

Actiunile bancilor, care s-au prabusit vineri si luni, au inceput sa-si revina, titlurilor Barclays urcand cu 4,90% pana la 137,95 pence pe actiune.

Printre singurele companii ale caror actiuni au inregistrat pierderi se numara turoperatorul german TUI AG, dupa triplul atentat de la aeroportul international Atatürk din Istanbul, in urma caruia au decedat 41 de persoane dintre care 13 straini.

UPDATE 17:55 Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, ca premierul David Cameron a dat asigurari in numele Marii Britanii ca romanii aflati acolo vor putea sa ramana si sa munceasca in Regatul Unit si ca acesta si-a cerut scuze pentru incidentele xenofobe petrecute dupa Brexit.

"Am primit asigurari de la premierul Cameron, in numele Marii Britanii, nu in nume personal, ca romanii vor putea sa ramana, vor putea sa munceasca.Si si-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo", a declarat Klaus Iohannis.

Presedintele a adaugat ca sunt "foarte multe mize" pentru Romania in cadrul Consiliului European de la Bruxelles.

"Suntem hotarati sa ne negociem pozitia foarte bine, in primul rand, sigur, pozitia romanilor care lucreaza si traiesc in Marea Britanie", a aratat Iohannis.

Seful statului a precizat ca din discutiile de pana acum purtate pe tema Brexit reiese foarte clar ca "nimeni nu a avut un plan B".

"Acest lucru ne arata ca toti s-au asteptat sa se voteze pentru 'remain' si au fost surprinsi de rezultat. Chiar premierul Cameron mi-a confirmat ca tabara 'leave' nu are niciun plan concret", a mai declarat Iohannis.

Presedintele Romaniei participa marti si miercuri la Bruxelles la reuniunea Consiliului European care are ca tema principala Brexit.

UPDATE 17:50 David Cameron a declarat ca nu le poate promite cetatenilor Uniunii Europene care locuiesc in prezent in Marea Britanie ca vor putea ramane in tara si dupa Brexit.

"Evident, toate drepturile sunt inca garantate, pentru ca inca suntem membri ai Uniunii Europene. In viitor, va trebui sa ne asiguram ca oamenii care lucreaza sau studiaza aici vor avea dreptul sa ramana, dar acum nu putem spune asta cu certitudine. Face parte din negocierile care vor avea loc", a spus Cameron in plenul parlamentului.

Premierul britanic a facut referire si la instigarile rasiale si xenofobe care au dus la incidente dupa anuntarea rezultatelor de la referendum: "Aceste atacuri sunt inacceptabile si trebuie sa se opreasca imediat. Le-am dat garantii sefilor unor state precum Romania, Polonia si Cehia, care sunt ingrijorati cu privire la cetatenii lor care traiesc in Marea Britanie. Monitorizam aceste atacuri si vrem sa le eliminam complet din tara noastra", a mai adaugat Cameron.

UPDATE 15:45 Accesul Marii Britanii pe piata unica a Uniunii Europene cere libertate de miscare, a afirmat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, relateaza BBC News.

"Nu poate exista "o piata unica a la carte" pentru Marea Britanie, avertizeaza liderii Uniunii Europene, in cadrul intalnirii de la Bruxelles unde se discuta rezultatul referendumului britanic de a parasi Uniunea.

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca toti cei care vor acces pe piata libera trebuie sa indeplineasca niste criterii stricte, "fara exceptie".

Liderii Uniunii au reafirmat si ca nu va fi purtata nicio negociere sau discutie cu Marea Britanie pana cand nu se va invoca articolul 50, fapt care, spera ei, se va "intampla cat mai curand posibil".

UPDATE 15:25 Premierul britanic David Cameron i-a cerut miercuri, intr-o interventie in parlament, liderului opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, sa tina cont de motiunea de neincredere votata marti de parlamentarii acestui partid si sa demisioneze, relateaza DPA, Reuters si AFP.

"Pentru numele lui Dumnezeu, omule, pleaca!", a spus Cameron, in timpul "orei premierului", sesiunea saptamanala de intrebari si raspunsuri in parlamentul de la Londra.

David Cameron a anuntat vineri ca va demisiona cel tarziu in octombrie dupa ce compatriotii sai i-au ignorat apelul si au votat pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana.

Parlamentarii laburisti britanici, de opozitie, au adoptat marti o motiune de neincredere in liderul formatiunii, Jeremy Corbyn, acuzandu-l ca nu s-a implicat suficient in campania pentru ramanerea tarii in Uniunea Europeana.

Motiunea a fost adoptata cu un scor de 172-40. Votul nu este insa constrangator, Jeremy Corbyn declarand deja ca nu intentioneaza sa demisioneze.

"Am fost ales in mod democratic lider al partidului nostru pentru un nou fel de politica, de 60% din membrii si sustinatorii Partidului Laburist, si nu ii voi trada demisionand", a afirmat el, intr-un comunicat, explicand ca "votul (...) membrilor parlamentului nu are legitimitate constitutionala".

UPDATE 14:20 Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat miercuri ca investitiile in economia britanica vor scadea anul viitor cu 5%, la doua zile dupa ce a revizuit in scadere ratingul suveran al Marii Britanii si a avertizat ca ar putea urma alte retrogradari, deoarece votul pentru iesirea tarii din UE (Brexit) va afecta economia, transmite Reuters.

Luni, Fitch a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii de la "AA plus" la "AA", cu perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca ar putea fi din nou redus calificativul. De asemenea, Fitch a inrautatit perspectiva de crestere a economiei regatului Unit in 2017 si 2018 la 0,9% pentru ambii ani, de la estimarea precedenta de 2%.

"Aceste incertitudini vor determina firmele sa-si amane investitiile si deciziile de angajare, in timp ce volatilitatea de pe piata financiara va afecta si mai ult increderea oamenilor de afaceri", se arata in comunicatul Fitch.

Pana in 2018 nivelul investitiilor va fi cu 15% mai scazut decat se estima inainte de referendum, avertizeaza agentia, in timp ce cresterea economiei Regatului Unit in 2017 si 2018 va fi cu un punct procentual mai scazuta decat prognoza anterioara.

Consumul va fi afectat de acest soc si cheltuielile rezidentilor britanici vor scadea in 2017. Deprecierea semnificativa a lirei sterline va compensa usor efectele socului asupra cererii in timp ce exporturile ar putea beneficia pe termen scurt de aceste evolutii, sustine Fitch.

 

UPDATE 14:15 Studentii britanici inscrisi la universitati din alte state ale Uniunii Europene ar putea primi cetatenie europeana, conform unui plan discutat de lideri ai Uniunii in urma referendumului prin care Marea Britanie a decis iesirea din blocul comunitar, a afirmat marti seful guvernului italian, Matteo Renzi, transmite Reuters.

'Daca un student britanic decide sa petreaca doi, trei, patru ani intr-o universitate europeana, ceea ce examinam acum este posibilitatea de a-i acorda un pasaport european', dar 'deocamdata, nu este nimic sigur', le-a declarat Renzi reporterilor la Bruxelles, dupa o reuniune a liderilor socialisti europeni, la care initiativa a fost luata in discutie.

Premierul italian a precizat ca propunerea s-a aflat pe agenda si la intalnirea sa de luni, de la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele francez Francois Hollande.

Masura ar putea fi salutata de studentii britanici la universitati de pe continent, care sunt nesiguri cu privire la drepturile lor viitoare in statele UE dupa votul de la referendumul din 23 iunie.

Un sondaj efectuat cu putin timp inaintea consultarii a relevat ca 73% dintre tinerii cu drept de vot sub 25 de ani erau pentru ramanerea Marii Britanii in UE.

'Suntem foarte tristi pentru tanara generatie, mai ales pentru cea care traieste si studiaza in Marea Britanie, dar aceasta este democratia', a adaugat seful guvernului italian.

Dupa cum noteaza insa Reuters, obstacole de natura juridica ar putea face imposibila punerea in aplicare a planului anuntat de Renzi. Acordarea cetateniei europene studentilor britanici ar putea obliga state comunitare sa procedeze in mod similar cu studenti din tari din afara Uniunii, pentru a evita discriminarile.

 

UPDATE 13:50 Premierul scotian Nicola Sturgeon a declarat miercuri la Bruxelles ca Scotia intentioneaza sa ramana in Uniunea Europeana, in pofida votului Marii Britanii de saptamana trecuta pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza Reuters.

Dupa o intalnire cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, sefa guvernului de la Edinburgh le-a spus jurnalistilor ca 'Scotia este hotarata sa ramana in UE'.

La randul sau, Martin Schulz a afirmat ca 'a ascultat si a luat aminte'.

'A fost o intalnire pentru a ne informa, pentru a asculta si pentru a lua aminte', a declarat dupa intrevedere purtatorul de cuvant al lui Schulz, Armin Machmer, adaugand ca Sturgeon si-a prezentat pozitia si a descris atmosfera din Scotia dupa referendum.

De asemenea, sefa guvernului scotian are programata pentru miercuri dupa-amiaza, la ora 17:00 locala (15:00 GMT), o intrevedere cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in cadrul eforturilor sale de mentinere a Scotiei in Uniunea Europeana dupa ce referendumul din 23 iunie, din Marea Britanie, s-a incheiat cu victoria taberei pro-Brexit.

Cu toate acestea, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a refuzat sa se intalneasca cu premierul scotian afirmand ca 'nu ar fi potrivit'.

 

UPDATE 11:30 Secretarul de stat american, John Kerry: Brexitul ar putea sa nu se realizeze niciodata

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat marti iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, in favoarea careia britanicii au votat saptamana trecuta, ar putea sa nu aiba loc niciodata, adaugand ca Londra nu se grabeste sa plece, transmite AFP. Exprimandu-se la o zi dupa o intrevedere cu premierul britanic, David Cameron, John Kerry a spus ca seful guvernului se simte "incapabil" sa negocieze o plecare pe care nu o doreste.

"Este un divort foarte complicat", a subliniat seful diplomatiei Statelor Unite la reuniunea anuala privind serviciile de informatii si securitatea Aspen Ideas Festival, in Colorado (vest).  John Kerry, care a fost primit luni la resedinta oficiala a premierului britanic, Downing Street la Londra, a precizat ca David Cameron nu doreste sa activeze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce ar declansa o numaratoare inversa de doi ani pentru transpunerea in practica a Brexitului.

Londra, a dezvaluit John Kerry, nu vrea sa riste sa se gaseasca fara acord de cooperare cu uniunea Europeana la expirarea acestui termen.  David Cameron "se simte incapabil (...) sa inceapa sa negocieze un lucru in care nu crede si despre care nu are nicio idee cum o sa mearga", a continuat oficialul american.

Intrebat in legatura cu eventualitatea ca decizia de a parasi UE sa fie in cele din urma rasturnata, John Kerry a precizat: "Cred ca exista o serie de mijloace".  "In calitatea de secretar de stat, nu vreau sa le expun astazi. Cred ca ar fi o greseala. Dar sunt mijloace" pentru a face asta, a spus el.

UDPATE 10:30 Petitia pentru organizarea unui nou referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana a strans peste patru milioane de semnaturi, relateaza Daily Telegraph. Petitia va fi discutata in Parlament, pentru ca a strans peste 100.000 de semnaturi. Insa legislatia in vigoare nu permite organizarea unui nou referendum in privinta apartenentei la Uniunea Europeana, pentru ca aceasta ar presupune introducerea unei legi retroactive, au explicat experti.

„Noi, subsemnatii, ii cerem Guvernului Maiestatii Sale, sa implementeze o regula potrivit careia, daca votul pentru ramanerea sau iesirea din (UE – n.r.) este sub 60%, la o rata de participare de sub 75%, atunci ar trebui sa existe un nou referendum”, scrie in textul petitiei.
Documentul se afla in centrul unei anchete, dupa ce autoritatile au identificat cel putin 77.000 de semnaturi false pe el, pe care le-au anulat.

Potrivit datelor oficiale, petitia parea sa fi fost semnata de 39.411 locuitori ai Vaticanului, stat cu o populatie de 800 de locuitori. Si in Coreea de Nord, unul dintre statele cu cea mai slaba acoperire la internet, 23.778 de oameni ar fi decis sa semneze petitia pentru organizarea unui nou referendum.Aflate la circa 1.300 de kilometri est de insulele Malvine, cu o populatie permanenta de zero persoane, insulele britanice South Georgia si Sandwich sunt responsabile pentru peste 3.000 de semnaturi. Alti 300 de semnatari ar fi provenit din Antarctica.

UPDATE 10:20 Mii de sustinatori ai ramanerii in UE s-au strans marti seara in centrul Londrei, pentru a protesta fata de rezultatul referendumului organizat saptamana trecuta, cand majoritatea britanicilor au votat pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza Euronews. Manifestantii s-au strans in Trafalgar Square si s-au indreptat spre Parlament, pentru a cere ca decizia consultarii populare de saptamana trecuta sa fie respinsa.

Un manifestant s-a declarat ingrijorat de rezultatele diferite din Anglia, Irlanda de Nord, Scotia si Tara Galilor. “Sunt impotriva separarii Angliei, separarii de Marea Britanie. Si nu imi plac toate aceste discutii despre o majoritate pentru Brexit. Doua tari au votat pentru ramanerea (in UE – n.r.) si doua tari au votat impotriva”, a spus el.
“Am putea sfarsit intr-o Mare Britanie izolationista, o Mare Britanie in care nu suntem conectati cu alte tari si cred ca lumea se indreapta spre a deveni atat de conectata incat consider ca a incerca sa ne bagam intr-o cutie poate avea efecte negative asupra viitorului meu”, a adaugat manifestantilor. “Este o tragedie ca s-a ajuns la aceasta”, a conchis el.

 

UPDATE 10:10 Nicola Sturgeon, liderul Partidului National Scotian si prim-ministrul executivului din Scotia, se va intalni miercuri la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Intalnirea are loc desi liderii europeni au anuntat ca nu vor negocia separat cu Scotia, care a votat in masa pentru ramanerea in blocul comunitar, scrie Reuters.

Intrevederea este programata pentru ora locala 17.00 (18.00 ora Romaniei). De asemenea, Sturgeon se va intalni miercuri dimineata cu liderii Parlamentului European, pentru a negocia o metoda prin care Scotia sa ramana parte din UE, chiar si dupa ce britanicii au votat pentru iesirea Marii Britanii din blocul comunitar. Scotia a votat decisiv pentru ramanerea in blocul comunitar si a amenintat ca va organiza un al doilea referendum privind independenta fata de Marea Britanie, pentru a putea sa-si pastreze pozitia in UE.

 

UPDATE 09:30 Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobila din lume, a avertizat ca si-ar putea muta sediul central in afara Marii Britanii, in functie de rezultatul negocierilor privind iesirea tarii din Uniunea Europeana, transmite BBC. Compania britanica Vodafone a precizat ca este important sa-si mentina accesul la "libera circulatie a oamenilor, capitalului si bunurilor din UE", dar este prea devreme "sa ajunga la o concluzie clara privind amplasarea pe termen lung a sediului central, insa vor fi adoptate deciziile adecvate".

Operatorul are 13.000 de angajati in Marea Britanie, o divizie operationala la Newbury, in Berkshire, iar sediul central este in Londra. In Europa, Vodafone are aproximativ 122 de milioane de abonati la serviciile de telefonie mobila si 12 milioane de abonati la serviciile de broadband. Vodafone a anuntat ca 55% din profitul grupului in precedentul an fiscal a fost realizat in Europa, activitatile din Marea Britanie contribuind cu doar 11% la castiguri.

Vodafone este a saptea mare companie inclusa in indicele bursier londonez FTSE 100, cu operatiuni in 26 de tari si 108.000 de angajati in afara Marii Britanii. Luni, agentiile de evaluare financiara Fitch Ratings si Standard & Poor's au revizuit in scadere ratingul suveran al Marii Britanii si au avertizat ca ar putea urma alte retrogradari, deoarece votul pentru iesirea tarii din UE (Brexit) va afecta economia.

De asemenea, Fitch a inrautatit perspectiva de crestere a economiei Regatului Unit in 2017 si 2018 la 0,9% pentru ambii ani, de la estimarea precedenta de 2% Anterior, directorul general al Vodafone, Vittorio Colao, a declarat ca in urmatorii ani vor aparea trei sau patru mari operatori pan-europeni de telecomunicatii, pe masura ce companiile din sector vor incheia aliante pentru a putea face investitii in retele. "Trebuie sa existe o consolidare la nivelul pietelor pentru a avea operatori mai mari si mai puternici care pot investi, iar acest lucru ar fi in interesul tuturor partilor", a spus Vittorio Colao.

UPDATE 09:00 Marti, Bruxelles-ul si liderii celor 27 de tari ramase in Uniune au acceptat sa ii ofere un timp Marii Britanii inainte de a declansa oficial procedura de iesire, subliniind, inca, ca nu va accepta sa astepte luni de zile. David Cameron a plecat de la Bruxelles, in timp ce premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, merge miercuri in capitala UE, pentru a evalua sansele ca Scotia sa se alature UE ca entitate independenta.

Lidera partidului separatist SNP urmeaza sa discute in cursul diminetii cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, dar nicio intalnire nu este prevazuta in aceasta etapa cu presedintii Comisiei si Consiliului European. „Daca iesim din Europa, se va face impotriva vointei noastre”, iar acest lucru este “inacceptabil din punct de vedere democratic”, a spus Sturgeon in cursul unei dezbateri consacrate Brexitului in Parlamentul de la Edinburgh, subliniind ca scotienii au votat clar pentru ramanerea in blocul comunitar.

David Cameron a anuntat in mod oficial ca "Regatul Unit va parasi UE", la finalul unui scurt summit, marti seara, la Bruxelles, la care a participat alaturi de sefii de stat si de guverne ai celorlalte 27 state membre, relateaza Le Fi Premierul demisionar a indepartat astfel unele indoieli cu privire la rezultatul politic al referendumului care s-a incheiat cu victoria taberei care a spus "nu" Uniunii Europe in urma cu cinzi zile.

In schimb, in pofida nerabdarii partenerilor sai, el a confirmat ca va lasa succesorului sau responsabilitatea politica de a invoca "clauza retragerii" in numele Regatului Unit. Numele succesorului sau la numarul 10 pe Downing Street urmeaza sa fie cunoscut pe 9 septembrie. "Nu avem nevoie de mult timp, dar ne trebuie totusi un pic de timp", a spus Cameron.

"Marea Britanie nu va intoarce spatele Europei". Este promisiunea facuta de David Cameron liderilor europeni care asteapta insa altceva. Vor ca Marea Britanie sa anunte oficial ca paraseste Uniunea si sa inceapa procesul de "divort". Acest lucru nu se va intampla insa pana la numirea unui nou guvern, in luna septembrie.  Intre timp, europenii nici nu vor sa auda de negocieri privind viitoarea relatie dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana.

Ultima cina de lucru a lui David Cameron cu liderii europeni s-a terminat aproape de miezul noptii. In meniu s-au aflat preparate din vitel si prepelita. Iar pe agenda, un subiect greu de digerat: iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

David Cameron, premierul demisionar al Marii Britanii: "Am purtat discutii constructive, discutii pozitive, pe un ton calm. Liderii europeni au inteles ca atat Marea Britanie, cat si Uniunea Europeana trebuie sa caute sa aiba cele mai stranse relatii posibile. In materie de comert sau securitate. Desi paraseste Uniunea Europeana, Marea Britanie nu vrea, nu trebuie si, in viziunea mea, nu va intoarce spatele Europei."

Pentru ca acest lucru sa se intample, cele doua parti trebuie sa ajunga la un acord pe un subiect sensibil: imigratia. David Cameron a dat de inteles ca britanicii nu vor accepta ca lucrurile sa ramana neschimbate in acest domeniu in schimbul accesului la Piata Comuna. "Marea Britanie nu poate alege doar ce ii convine intr-o viitoare cooperare cu Uniunea Europeana", i-a replicat Angela Merkel.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Permiteti-mi sa fiu foarte clara. Din seara aceasta nu mai vad cum am putea rasturna decizia britanicilor. Nu este momentul pentru sperante desarte. Trebuie sa acceptam realitatea. Evident, vom purta discutii bilaterale, insa acestea vor aveaa loc in contextul in care oficialii britanici ne vor informa in ce mod planuiesc sa paraseasca Uniunea."

Seful Comisiei Europene a fost mirat de faptul ca politicienii britanici din tabara BREXIT nu si-au facut niciun plan concret in caz de victorie.

Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene: "Inteleg faptul ca David Cameron are nevoie de un timp de gandire, intrucat el a luptat pentru ramanerea Regatului Unit in Uniune. Nu inteleg insa de ce liderii politici care au militat pentru Brexit nu sunt in stare sa ne spuna ce vor."

Cu cateva ore inainte, presedintele Comisiei se ciocnea in declaratii cu liderul eurosceptic britanic, Nigel Farage.

Juncker: "Este ultima oara cand aplaudati aici! Sunt surprins ca sunteti aici!"
Farage: "Este placerea mea!"
Juncker: "Ati luptat pentru iesire, britanicii au votat pentru iesire, ce mai cautati aici?"

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cosmarul pe care il traiesc strainii din Marea Britanie, dupa BREXIT. Dezvaluirile unei romance despre
Cosmarul pe care il traiesc strainii din Marea Britanie, dupa BREXIT. Dezvaluirile unei romance despre "echipele de comando"

Echipe de comando engleze incearca sa intimideze strainii din Anglia, iar o familie de imigranti ar fi gasit fecale de caine in cutia postala, a povestit o romanca din Rugby (centrul Marii Britanii), pentru Associated Press.

Atacurile rasiste s-au dublat dupa Brexit. Mesajele xenofobe aparute impotriva romanilor pe retelele de socializare
Atacurile rasiste s-au dublat dupa Brexit. Mesajele xenofobe aparute impotriva romanilor pe retelele de socializare

Dupa votul in favoarea iesirii din Uniunii Europeana, in Marea Britanie s-au inregistrat numeroase incidente cu caracter xenofob ori rasist. Vizati sunt de-a valma, polonezi, romani, italieni, nordici ori musulmani.

BREXIT: Cum s-a desfasurat prima zi de negocieri la Bruxelles. Cameron:
BREXIT: Cum s-a desfasurat prima zi de negocieri la Bruxelles. Cameron: "Nu regret ca am facut referendumul"

BREXIT, LIVE UPDATE| Un summit tensionat este in plina desfasurare la Bruxelles, unde premierul britanic David Cameron s-a intalnit cu partenerii europeni, pentru prima oara dupa BREXIT''.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.