Atacurile rasiste s-au dublat dupa Brexit. Mesajele xenofobe aparute impotriva romanilor pe retelele de socializare

Ultima actualizare: 01-07-2016 01:00

Dupa votul in favoarea iesirii din Uniunii Europeana, in Marea Britanie s-au inregistrat numeroase incidente cu caracter xenofob ori rasist. Vizati sunt de-a valma, polonezi, romani, italieni, nordici ori musulmani.

Dupa 3 decenii de convietuire, un britanic s-a trezit ca vecinii ii spun sa-si trimita nevasta italianca in tara ei, iar o fetita poloneza a gasit un plic cu excremente in cutia postala. Si sunt doar doua exemple. Politia metropolitana raporteaza o crestere cu 57% a abuzurilor de acest fel.

Copilul unor imigranti polonezi a gasit un carton bilingv cu mesajul: "Sa iesim din UE, afara cu paraziitii polonezi"

Imigrant: Nu inteleg ce au cu noi, traim in aceasta tara, platim taxe, platim totul si acum ne trimit acasa. Pentru noi, acasa este in tara aceasta

Pe retelele de socializare au aparut mesaje xenofobe indreptate si impotriva romanilor ori a italienilor.

Parlamentar: "Liderii campaniei BREXIT au dat nastere unei asemenea atmosfere incat unii cred ca s-a deschis sezonul pentru rasism si xenofobie."

Sadiq Khan, primar al Londrei: "Daca nu obtii programare la doctor, daca nu gasesti loc pentru copilul tau la scoala din cartier, daca nu capeti slujba pe care o meriti ori locuinta la care te crezi indreptatit, dai vina pe "celalalt". Asta nu e deloc acceptabil si vom manifesta toleranta zero".

Imigrant: "Sa muncesti intr-o fabrica de peste este foarte dificil si prost platit, pe deasupra. Sa fiu sincer, nu prea vezi scotieni muncind acolo".

Imigrant: "Polonezii accepta slujbe prost platite pe care englezii nu le vor din cauza salariilor. Deci nu e adevarat ca le furam locurile de munca".

In cartierul londonez Hammersmith, geamurile centrului cultural polonez Posk  au fost inscriptionate cu sloganuri xenofobe.

Diana Magnay, correspondent CNN: "Mesajul era " Plecati acasa!", dar formulat in termeni mult mai directi. "

Joanna Mludzinska, director Centrul Cutural Polonez: "Am vazut si fotografii ale unor mesaje lasate la usile oamenilor, in care sunt descrisi drept scursori ori gunoaie".

Mariana Koli, finlandeza stabiliat de 16 ani la Londra: "Vorbeam in engleza cu un prieten pe strada, cand cineva din spate mi-a aruncat, cu voce tare : Imi place accentul tau!" Nu mi-a sunat deloc ca un compliment. Era un fel de '"e vad, te aud, observ ca esti straina si tin sa-ti spun ca esti straina.'"

Est-europenii nu sunt singurii vizati. Si musulmanii sau chiar unii nord-europeni sunt la fel de "nepopulari". Un tanar de origine sri-lankeza a facut un filmulet menit sa arate ca din precautie isi ia pasaportul britanic peste tot si il arata pe strada pentru a descuraja eventuale incidente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO