Parlamentul britanic a respins ieșirea Marii Britanii din UE fără acord
Parlamentul Britanic a respins, miercuri seară, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord.
Parlamentarii au votat pentru amendamentul propus de deputata conservatoare Caroline Spelman, care excludea o ieşire din Uniunea Europeană fără acord, cu 312 voturi la 308, informează The Guardian.
Această hotărâre nu are caracter constrângător juridic - şi nu exclude o părăsire a Uniunii Europene (UE) de către Regatul Unit -, însă parlamentarii pot să se pronunţe, astfel, prin vot asupra unei amânări a Brexitului.
Parlamentarii britanici urmează să se pronunţe joi asupra unei eventuale amânări a Brexitului, prevăzut la 29 martie.
În cazul în care ei vor hotârî o amânare - care este necesar să fie acceptată de UE -, regatul nu va ieşi din Uniune, aşa cum a plănuit până în prezent, la 29 martie.
Parlamentul britanic a respins marți acordul privind Brexit
Ecuaţia dificilă a Brexitului a devenit şi mai confuză, după ce Parlamentul britanic a respins pentru a doua oară acordul privind ieşirea Regatului din Uniune.
Theresa May a pierdut votul marți seară, la o diferenţă majoră, de 149 de voturi. Camera Comunelor va vota din nou în această seară, pentru a decide dacă Regatul Unit ar trebui să părăsească Uniunea Europeană, pe 29 martie, fără Acord.
Iar dacă parlamentarii nu vor susține nici această variantă ar mai urma un vot, joi, pentru o eventuală amânare a Brexitului.
Cu vocea aproape pierdută după maratonul de negocieri din ultimele săpătămâni, Theresa May şi-a susţinut din nou în Parlament convingerile.
Theresa May, premierul Marii Britanii: "Vreau să părăsim Uniunea Europeană cu un acord bun. Cred că avem un acord bun. Da, un Brexit dur e mai bun decât o înţelegere proastă. Dar noi am depus eforturi ca Regatul să iasă din Uniune pe 29 martie, şi să facă asta având un acord bun."
În ciuda încăpăţânării cu care a promovat acordul pentru Brexit, Theresa May a suferit, marți seară, o a doua înfrângere în Parlament. Aleşii nu s-au lăsat impresionați de modificările aduse pe ultima sută de metri intelegerii cu europenii si au respins-o vehement.
Prin urmare, parlamentul trebuie să decidă in aceasta seara dacă accepta un Brexit fără acord.
Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor britanici: "În urmă cu câteva săptămâni, premierul le cerea aleşilor conservatori să nu scoată din discuţie Brexitul fără acord. Cum va vota ea în seara aceasta?"
Theresa May, premierul Marii Britanii: "Voi vota pentru moţiunea depusă de guvernul meu."
Bruxelles-ul a primit anuntul cu dezamăgire şi îngrijorare.
Michel Barnier, negociator european: "Ne aflăm într-un moment grav. Riscul unui Brexit, chiar şi accidental, fără acord e foarte ridicat. Vă recomandă să nu subestimaţi acest risc sau consecinţele sale."
Totuși, un Brexit dur este un scenariu neplauzibil intrucât ar atrage riscuri majore pentru economie, comerț, imigratie și sistemul de sănătate. Prin urmare, Camera Comunelor ar urma să se pronunţe joi și asupra unei eventuale amânări a datei Brexitului. Europenii vor insa o "justificare credibilă" pentru a accepta extinderea procesului de "divorț".
Guy Verhofstadt, coordonator al Parlamentului European pentru Brexit: "Sunt împotriva oricărei extensii de o zi, o săptămână sau chiar 24 de ore dacă Camera Comunelor nu precizează clar ce vrea. Vă rog, hotărâţi-vă la Londra, fiindcă incertitudinea nu poate continua."
Chiar daca liderii europeni vor accepta o amânare și, implicit, reluarea negocierilor, alegerile europarlamentare din 23-26 mai complică situaţia obligand Regatul sa organizeze scrutinul. Așa stând lucrurile, parlamentarii pro-europeni, chiar si liderul laburistilor, au reluat deja discutia despre repetarea referendumului privind Brexitul.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!