Parlamentul britanic a respins ieșirea Marii Britanii din UE fără acord


Ultimul update: Miercuri 13 Martie 2019 23:00
Data publicarii: Miercuri 13 Martie 2019 20:05
Categorie: Stiri Brexit
Theresa May, în Parlamentul britanic

Parlamentul Britanic a respins, miercuri seară, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord.

Parlamentarii au votat pentru amendamentul propus de  deputata conservatoare Caroline Spelman, care excludea o ieşire din Uniunea Europeană fără acord, cu 312 voturi la 308, informează The Guardian.

Această hotărâre nu are caracter constrângător juridic - şi nu exclude o părăsire a Uniunii Europene (UE) de către Regatul Unit -, însă parlamentarii pot să se pronunţe, astfel, prin vot asupra unei amânări a Brexitului.

Parlamentarii britanici urmează să se pronunţe joi asupra unei eventuale amânări a Brexitului, prevăzut la 29 martie.

În cazul în care ei vor hotârî o amânare - care este necesar să fie acceptată de UE -, regatul nu va ieşi din Uniune, aşa cum a plănuit până în prezent, la 29 martie.

Parlamentul britanic a respins marți acordul privind Brexit

Ecuaţia dificilă a Brexitului a devenit şi mai confuză, după ce Parlamentul britanic a respins pentru a doua oară acordul privind ieşirea Regatului din Uniune.

Theresa May a pierdut votul marți seară, la o diferenţă majoră, de 149 de voturi. Camera Comunelor va vota din nou în această seară, pentru a decide dacă Regatul Unit ar trebui să părăsească Uniunea Europeană, pe 29 martie, fără Acord.

Iar dacă parlamentarii nu vor susține nici această variantă ar mai urma un vot, joi, pentru o eventuală amânare a Brexitului.

Cu vocea aproape pierdută după maratonul de negocieri din ultimele săpătămâni, Theresa May şi-a susţinut din nou în Parlament convingerile.

Theresa May, premierul Marii Britanii: "Vreau să părăsim Uniunea Europeană cu un acord bun. Cred că avem un acord bun. Da, un Brexit dur e mai bun decât o înţelegere proastă. Dar noi am depus eforturi ca Regatul să iasă din Uniune pe 29 martie, şi să facă asta având un acord bun."

În ciuda încăpăţânării cu care a promovat acordul pentru Brexit, Theresa May a suferit, marți seară, o a doua înfrângere în Parlament. Aleşii nu s-au lăsat impresionați de modificările aduse pe ultima sută de metri intelegerii cu europenii si au respins-o vehement.

Prin urmare, parlamentul trebuie să decidă in aceasta seara dacă accepta un Brexit fără acord.

Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor britanici: "În urmă cu câteva săptămâni, premierul le cerea aleşilor conservatori să nu scoată din discuţie Brexitul fără acord. Cum va vota ea în seara aceasta?"

Theresa May, premierul Marii Britanii: "Voi vota pentru moţiunea depusă de guvernul meu."

Bruxelles-ul a primit anuntul cu dezamăgire şi îngrijorare.

Michel Barnier, negociator european: "Ne aflăm într-un moment grav. Riscul unui Brexit, chiar şi accidental, fără acord e foarte ridicat. Vă recomandă să nu subestimaţi acest risc sau consecinţele sale."

Totuși, un Brexit dur este un scenariu neplauzibil intrucât ar atrage riscuri majore pentru economie, comerț, imigratie și sistemul de sănătate. Prin urmare, Camera Comunelor ar urma să se pronunţe joi și asupra unei eventuale amânări a datei Brexitului. Europenii vor insa o "justificare credibilă" pentru a accepta extinderea procesului de "divorț".

Guy Verhofstadt, coordonator al Parlamentului European pentru Brexit: "Sunt împotriva oricărei extensii de o zi, o săptămână sau chiar 24 de ore dacă Camera Comunelor nu precizează clar ce vrea. Vă rog, hotărâţi-vă la Londra, fiindcă incertitudinea nu poate continua."

Chiar daca liderii europeni vor accepta o amânare și, implicit, reluarea negocierilor, alegerile europarlamentare din 23-26 mai complică situaţia obligand Regatul sa organizeze scrutinul. Așa stând lucrurile, parlamentarii pro-europeni, chiar si liderul laburistilor, au reluat deja discutia despre repetarea referendumului privind Brexitul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Schimbări la înmatricularea mașinilor din UK, în cazul unui Brexit fără acord. Anunțul RAR
UE ar putea amâna Brexit cu un an. Se cere repetarea referendumului
Mesajul unui ministru despre Brexit şi situaţia românilor.
FULLSCREEN
Parlamentul britanic a respins ieșirea Marii Britanii din UE fără acord
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16