UE ar putea amâna Brexit cu un an. Se cere repetarea referendumului


Ultimul update: Miercuri 13 Martie 2019 23:00
Data publicarii: Miercuri 13 Martie 2019 12:42
Categorie: Stiri Brexit

Strategia de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană a devenit și mai confuză. Acordul pentru BREXIT, încheiat de guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană, a fost respins pentru a doua oară de Camera Comunelor.

Parlamentarii au refuzat acordul la o diferenta de 149 de voturi. Camera Comunelor va vota din nou miercuri pentru a decide, de aceasta data, dacă Regatul Unit ar trebui să părăsească Uniunea Europeană, pe 29 martie, fără Acord. Iar dacă parlamentarii nu vor sustine nici aceasta varianta ar mai urma un vot, mâine, pentru o eventuala amânare a BREXIT-ului.

Dinspre Bruxelles, Jean Claude Juncker și Donald Tusk nu şi-au ascuns "regretul şi dezamăgirea". Potrivit Politico, la vârful Uniunii se discută deja despre amânarea Brexit cu „cel puţin un an”.

Şi Times a scris despre o ofertă a Comisiei Europene prin care Marea Britanie ar putea rămâne în UE până în martie 2020. O amânare a Brexitului trebuie totuşi să fie acceptată de toate cele 27 de state membre al UE

„Cum este posibil ca partizani ai Brexit-ului, ca mine, care militez de un sfert de secol pentru asta, să voteze împotriva Acordului? Asta spune cât de prost e Acordul. Am ieşi dintr-un Tratat, ca să intrăm într-o înţelegere şi mai proastă”, spune Nigel Farage, fostul lider UKIP

Parlamentul de la Londra urmează să hotărască miercur idacă susţine un Brexit fără acord. Este însă un scenariu neplauzibil, întrucât ieşirea din Uniunea Europeană fără acord, şi implicit fără perioada de tranziţie de 21 de luni, atrage riscuri majore pentru economie, comerţ, imigraţie şi sistemul de sănătate.

Chiar dacă liderii europeni vor accepta o amânare şi, implicit, reluarea negocierilor, alegerile europarlamentare din 23-26 mai complică mult situaţia obligând Regatul să organizzeze scrutinul. Aşa stând lucrurile, parlamentarii pro-europeni, chiar şi liderul laburiştilor, dar şi primarul Londrei - Sadiq Kahn, au reluat deja discuţia despre repetarea referendumului privind Brexitul.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO