BREXIT. Petitia pentru un nou referendum a depasit 2.000.000 de semnaturi. Mesajul Comisiei Europene pentru Scotia

×
Codul embed a fost copiat

"Ati ales sa iesiti din Uniunea Europeana, atunci s-o faceti cat mai repede!”,  este mesajul principalilor ministri de externe europeni, care vor ca Marea Britanie sa inceapa rapid negocierile de separare.

Pentru asta, Londra trebuie sa invoce de acum faimosul articol 50 din Tratatul de constituire a Uniunii. Pe de alta parte premierul Scotiei a declarat ca "va angaja imediat discutii cu Bruxelles-ul pentru a proteja locul Scotiei in blocul comunitar. Intre timp, insa, s-au adunat peste un milion si jumatate de semnaturi pentru o petitie privind organizarea unui nou referendum in Regatul Unit.

Cititi in articol:
Petitia pentru un al doilea referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE a strans preste 1,5 milioane de semnaturi
Un inalt diplomat belgian va conduce negocierile UE cu Marea Britanie
Reactia lui Erdogan dupa BREXIT: "Este inceputul unei noi ere, e posibil ca UE sa se confrunte cu noi dezertari"
UE ar putea taia accesul bancherilor din Londra la piata europeana, masura care ar lovi dur economia britanica
Comisarul UE din partea Marii Britanii a demisionat
Scotia vrea discutii imediate cu Bruxelles-ul pentru a-si proteja locul in UE
Topul cautarilor in Google, in Marea Britanie
Donald Trump: E un lucru bun "pentru afacerile mele" ca lira sterlina a scazut
Cum au votat britanicii in functie de varsta, venituri, rasa si religie
Petitia prin care britanicii cer un nou referendum, semnata de peste 800.000 de oameni
Jean-Claude Juncker: Brexit-ul nu este "un divort amiabil"
Reuniune de urgenta a autoritatilor din Japonia pentru a analiza impactul Brexitului
Moody's a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii la "negativ"
460.000 de englezi cer, printr-o petitie online, un nou referendum
Proteste la Londra si Edinburgh fata de rezultatul referendumului

UPDATE 23:00 Investitorul miliardar George Soros a declarat sambata ca votul Marii Britanii pentru a parasi Uniunea Europeana face "dezintegrarea UE practic ireversibila" si efectele referendumului de joi vor afecta probabil
Marea Britanie, informeaza Reuters.

"Marea Britanie in cele din urma ar putea sau nu fi relativ mai bine decat alte tari prin iesirea din UE, dar economia si
oamenii ei vor suferi in mod semnificativ pe termen scurt si mediu
", a scris el intr-un comentariu pe site-ul Project
Syndicate.

Citește și
BREXIT Romania
Romania ar putea pierde in viitor din exporturile spre Regat. MFP: Efectele Brexit sunt gestionabile, avem rezerve de valuta
Reședința lui Vladimir Putin de la Marea Neagră a fost demolată. Motivul care a stat la baza acestei decizii

Soros a realizat profituri uriase in 1992 cand a pariat contra lirei britanice retrasa din mecanismul European Exchange Rate Mechanism (ERM), aminteste Reuters.

UPDATE 21:35 Peste 2 milioane de britanici si rezidenti in Marea Britanie au semnat o petitie cerand un al doilea vot si fortand parlamentarii sa ia in considerare cel putin o dezbatere pe aceasta tema, relateaza Reuters.

Parlamentul trebuie sa ia in considerare o dezbatere cu privire la orice petitie postata pe site-ul sau, care a strans mai mult de 100.000 de semnaturi.

Potrivit propunerii, postata inaintea referendumului de la 23 iunie, guvernul ar trebui sa organizeze un alt plebiscit privind apartenenta la UE daca sprijinul pentru a iesi sau ramane in UE intr-un referendum este mic de 60% in prezenta si de sub 75% dintre alegatorii eligibili.

UPDATE 21:30 Comisia Europeana a subliniat sambata ca Scotia face parte din Marea Britanie si a refuzat sa „speculeze mai departe”, dupa ce premierul Nicola Sturgeon a cerut lansarea unor discutii cu Bruxelles-ul pentru protejarea locului teritoriului in blocul comunitar, relateaza BBC News.

Scotia face parte din Marea Britanie. Se aplica prevederile constitutionale. Nu vom specula mai departe”, a spus o purtatoare de cuvant al C.E.

Autoritatile de la Edinburgh intentioneaza “sa protejeze locul Scotiei in UE”.

In acest sens, cabinetul scotian a decis infiintarea unei comisii de experti de pe tot teritoriul, care sa ofere consiliere intr-o serie de domenii –legal, economic si diplomatic.

Sturgeon si intreg Guvernul sau vor depune eforturi pentru a demonstra ca Scotia este in continuare un mediu atractiv pentru afaceri.

De asemenea, premierul le-a dat asigurari cetatenilor UE care traiesc in Scotia ca drepturile lor vor fi garantate in continuare.
Astfel, ea ii va invita pe consulii generali ai tuturor statelor UE la o intalnire, pentru a le spune cat de mult apreciaza Scotia contributia lor la societate, economie si cultura.

62% dintre scotieni au votat pentru ramanerea in UE, iar 38% impotriva la referendumul de joi din Marea Britanie.

 

UPDATE 19:20 Rezumatul zilei

Marea Britanie pune Europa intr-o situatie fara precedent, este pentru prima data cand un stat membru va parasi UE. O lume intreaga sta acum cu ochii atintiti asupra Londrei. In parcul din fata Parlamentului a fost amenajat un spatiu special pentru presa. Zeci de corturi adapostesc jurnalisti de pe toate continentele, care la randul lor au devenit atractie turistica pentru vizitatori. In fata parlamentului, tinerii care n-au avut drept de vot au protestat in privinta consecintelor unei decizii pe care au luat-o altii pentru ei. In orice caz - fie ca au optat pentru ramanerea sau pentru iesirea din Uniunea Europeana - o intrebare ii framanta pe toti supusii Maiestatii sale. Ce urmeaza acum?

Un aspect important, referendumul este consultativ. Tehnic, el nu-si produce efecte pana cand paralmentul nu-l va ratifica si inca n-avem o data cand se va intampla acest lucru, dar avem reactii deja din partea altor lideri europeni. La fel ca Presedintele Parlamentului European, si Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a cerut finalizarea rapida a "divortului" dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana.

Jean - Claude Juncker, presedintele CE: "Am luat la cunostiinta, mi-a spus-o el direct, ca premierul britanic se retrage si vrea sa ii lase succesorului sau, in octombrie, misiunea de a veni cu scrisoarea de divort la Bruxelles. Eu as fi vrut s-o primesc imediat. Pentru ca britanicii au decis limpede precum cristalul, cum spun ei, ca vor iesirea din UE".

Frank Walter Steinmaier, ministrul de externe al Germaniei: "Este absolut clar ca in timpuri ca acestea n-ar trebui sa cadem in depresie sau paralizie. N-ar trebui sa actionam cu febrilitate si sa pretindem ca avem toate raspunsurile"

Un palat berlinez, izolat de "lumea dezlantuita", a fost astazi gazda unei reuniuni de urgenta a "membrilor fondatori" ai Uniunii Europene. Germania, Franta, Italia, Belgia, Luxemburg si Olanda s-au alaturat in anii '50 si in continuare reprezinta nucleul Uniunii. Sefii diplomatiilor din aceste tari au discutat despre accelerarea procesului de separare, dar si despre modul in care pot fi descurajati si altii care ar vrea sa procedeze la fel.

Reporter: “In ciuda cuvintelor ferme ale dvs, presedintelui Tusk si ale altor lideri europeni, adevarul este ca votul pentru BREXIT are ecouri in Uniunea Europeana. Este acesta inceputul sfarsitului pentru Uniunea Europeana?
Jean - Claude Juncker: Va multumesc.

Scotienii cantau la cimpoi imnul Europei. Iar primul ministru al Scotiei, Nicola Sturgeon a declarat ca va angaja imediat discutii cu Bruxelles-ul pentru a proteja locul Scotiei in Uniunea Europeana: "Cabinetul isi exprima mandria pentru felul in care au votat scotienii, un vot staruitor pentru ramanerea Scotiei in Uniunea Europeana. Un al doilea referendum pentru independenta ramane in mod clar o optiune"

52 la suta fata de 48 la suta a fost scorul care a consfintit iesirea Marii Britanii din Uniunea Europena. O diferenta relativ mica dar cu un impact urias in economia globala. Dupa pierderile de miliarde de la bursele asiatice si europene, si bursele americane au incheiat ziua de tranzactii pe rosu. Indicele Dow Jones - minus 3,4 la suta, iar NASADAQ - minus 3,6 procente. Semn al incertitudinii, agentia de evaluare Moody's a coborat ratingul de tara al Marii Britanii de la "stabil" la "negativ".Deja sunt alte state membre care au inceput sa se bata sa gazduiasca ele sediile agentiilor europene care sunt in Marea Britanie. Impactul nu se opreste aici, sunt speculatii ca mari banci de investitii incerac sa-si caute alte orase unde sa-si mute oamenii si sediile. sa renunte la Londra, sa se duca in Paris, Frankfurt sau Dublin.

UPDATE 19:00: Primarul Londrei, Sadiq Khan, a ajuns astazi in fata multimiii adunate la miscarea Pride 2016 si i-a anuntat pe participanti ca vor fi mereu bine primiti in Londra

UPDATE 18:30 Petitia pentru organizarea unui al doilea referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE a strans deja 1,5 milioane de semnaturi, dar sansele sa fie pusa in aplicare sunt, practic, inexistente, relateaza The Guardian. Petitia va fi discutata in Parlament, pentru ca a strans peste 100.000 de semnaturi. Insa legislatia in vigoare nu permite organizarea unui nou referendum in privinta apartenentei la Uniunea Europeana, au explicat experti. „Noi, subsemnatii, ii cerem Guvernului Maiestatii Sale, sa implementeze o regula potrivit careia, daca votul pentru ramanerea sau iesirea din (UE – n.r.) este sub 60%, la o rata de participare de sub 75%, atunci ar trebui sa existe un nou referendum”, scrie in textul petitiei. Guvernul urmeaza sa raspunda petitiei in urmatoarele ore sau zile.

UPDATE 18:00 Diplomatul belgian Didier Seeuws a fost numit vineri reprezentantul grupului de lucru al Consiliului de Ministri (in care sunt reprezentate statele membre ale UE) pentru Brexit si va conduce negocierile Uniunii Europene in "divortul" de Marea Britanie, au declarat sambata pentru EFE surse comunitare. "Didier conduce grupul de lucru al Consiliului (Brexit Task Force) in chestiunea Brexitului", au declarat sursele citate, care au explicat ca inaltul diplomat belgian a fost numit "vinerea trecuta" in acest post. Seeuws si-a actualizat deja profilul pe Twitter cu titulatura noii sale functii.

 Seeuws, diplomat de cariera, s-a nascut la Sint-Amandsberg, in Gent (Gand), la 1 august 1965, si a fost purtator de cuvant al premierului belgian Guy Verhofstadt si sef de cabinet al presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, detinand de-a lungul timpului mai multe pozitii in institutiile UE. Licentiat in stiinte diplomatice si in drept european, Seeuws are o ampla experienta diplomatica. In anii 90 ai secolului trecut, a fost insarcinat cu investitii si chestiuni economice in ambasada Belgiei la Washington, devenind ulterior adjunct al ministrului comertului exterior din Belgia, postura din care s-a ocupat tot de investitii, precum si de relatiile bilaterale cu SUA si Asia. Sweews a fost consilier in reprezentanta permanenta a Belgiei pe langa UE din 1998 si pana in 2002, fiind insarcinat cu relatiile cu Parlamentul European. Pana in 2003, a fost purtatorul de cuvant al Departamentului de Relatii Externe si reprezentant permanent al Belgiei pe langa UE.
 

UPDATE 17:05 Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a estimat ca iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana marcheaza ''inceputul unei noi ere'' si ca s-ar putea ca blocul comunitar sa se confrunte cu noi ''dezertari'' de state membre daca UE nu se reformeaza, relateaza sambata AFP, conform Agerpres.

''Consider decizia luata de poporul britanic drept inceputul unei noi ere pentru Regatul Unit si pentru Uniunea Europeana'', a afirmat Erdogan vineri seara, in cadrul primei sale reactii la victoria taberei Brexit-ului (iesirea Marii Britanii din UE) la referendumul care a avut loc joi in Marea Britanie. ''Ca restul planetei, noi ne asteptam la un 'da' la referendum, dar iata ce s-a intamplat'', a spus presedintele pe tema victoriei la referendum a taberei Brexit-ului.''Problema acum nu este Turcia, ci insasi UE'', a adaugat Erdogan, a carui tara poarta de ani de zile negocieri de aderare cu Bruxellesul.Erdogan este de parere ca iesirea din UE si a altor tari risca sa fie ''inevitabila'', daca UE nu-si revizuieste politica privind migratia, politica ce, in opinia sa, provoaca o crestere a rasismului si a islamofobiei in Europa.
 

UPDATE 16:30 Angela Merkel vrea un climat “bun, obiectiv” in discutiile despre retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana.Cancelarul german a subliniat ca UE trebuie sa colaboreze cu statele membre care nu sunt sigure despre beneficiile apartenentei la blocul comunitar.Potrivit lui Merkel, Uniunea ar putea sa ajute aceste state “cu granitele externe”, de exemplu, pentru a linisti temerile ca politicienii nu iau in serios ingrijorarea cetatenilor.UE trebuie sa isi dea seama “cum sa faca oamenii sa se simta bine intr-o lume care se schimba rapid”, a subliniat ea.

UPDATE 15:00 Bancile care isi au sediul in City, cartierul financiar al Londrei, ar putea fi private de "pasaportul" european care le permite sa vanda servicii financiare fara niciun obstacol in restul statelor membre ale Uniunii Europene, a avertizat sambata un inalt oficial al Bancii Centrale Europene (BCE), François Villeroy de Galhau, relateaza publicatia britanica The Guardian. Villeroy de Galhau, guvernator al Bancii Frantei si membru in consiliul guvernatorilor BCE, a precizat ca mentinerea "pasaportului" european nu va fi posibila in cazul in care Marea Britanie paraseste piata comuna europeana a bunurilor si serviciilor. Oficialul a exprimat pozitia larg raspandita in randul liderilor din UE, de a realiza o iesire rapida a Marii Britanii din blocul comunitar, si a avertizat ca povara economica a parasirii UE va fi suportata in primul rand de britanici, pentru ca Brexit-ul va afecta mai putin cele 27 de state care raman in UE.

UPDATE 14:40 Comisarul european britanic, Jonathan Hill, care avea portofoliul pentru servicii financiare, a demisionat din funcţie, relatează The Guardian.

Hill a precizat in demisia sa ca nu i se pare corect sa continue ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. “Am venit la Bruxelles ca cineva care a facut campanie impotriva aderarii Marii Britanii la euro si care era sceptic in privinta Europei. Voi pleca fiind convins ca, in pofida frustrarilor, faptul ca faceam parte (din UE – n.r.) era bine pentru locul nostru in lume si pentru economia noastra. Dar ceea ce a fost facut nu poate fi desfacut, iar acum trebuie sa incepem sa facem noua noastra relatie cu Europa sa functioneze cat mai bine posibil”, a subliniat el.

Hill s-a declarant dezamagit de rezultatul referendumului. “Am sperat ca Marea Britanie va vrea sa joace un rol in dezbaterea pentru o Europa orientata in exterior, flexibila, competitiva, a comertului liber. Dar poporul britanic a luat o decizie diferita si asa functioneaza democratia”, a adaugat oficialul. Hill a precizat ca Marea Britanie intra “intr-o noua faza” si ca l-a informat pe presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, inca de acum cateva saptamani ca va demisiona in cazul unui Brexit.

“In acelasi timp, trebuie sa fie un transfer ordonat, asa ca am spus ca voi colabora cu el pentru a ma asigura ca acest lucru se intampla in urmatoarele saptamani”, a precizat britanicul. Jonathan Hill a fost trimis la Bruxelles de David Cameron si a preluat portofoliul crucial al finantelor.

Demisia sa a fost anticipata de analisti, in conditiile in care multi politicieni europeni se opun posibilitatii ca Marea Britanie sa se ocupe de stabilitatea financiara a UE, dupa ce a decis sa paraseasca blocul comunitar. De altfel, mai multi europarlamentari i-au cerut inca de vineri demisia lui Hill.

UPDATE 14:00 Guvernul scotian intentioneaza sa lanseze discutii imediat cu UE si va pregati legislatia in vederea organizarii unui nou referendum privind independenta de Londra, dupa ce majoritatea britanicilor au votat pentru iesirea Regatului Unit din blocul comunitar, a declarat premierul Nicola Sturgeon, citata de The Guardian. Autoritatile de la Edinburgh intentioneaza astfel “sa protejeze locul Scotiei in UE”. In acest sens, cabinetul scotian a decis infiintarea unei comisii de experti de pe tot teritoriul, care sa ofere consiliere intr-o serie de domenii –legal, economic si diplomatic.

Sturgeon si intreg Guvernul sau vor depune eforturi pentru a demonstra ca Scotia este in continuare un mediu atractiv pentru afaceri. De asemenea, premierul le-a dat asigurari cetatenilor UE care traiesc in Scotia ca drepturile lor vor fi garantate in continuare.

Astfel, ea ii va invita pe consulii generali ai tuturor statelor UE la o intalnire, pentru a le spune cat de mult apreciaza Scotia contributia lor la societate, economie si cultura. 62% dintre scotieni au votat pentru ramanerea in UE, iar 38% impotriva la referendumul de joi din Marea Britanie.

UPDATE 13:45 Topul cautarilor britanicilor in Google - vineri, dupa ce a fost facut public rezultatul votului - potrivit Google Trends.

UPDATE 13:30  Candidatul republican Donlad Trump a declarat, in timpul vizitei in Scotia, ca este un lucru bun ca lira sterlina s-a prabusit in urma rezultatelor referendumului privind iesirea Marii Britanii din UE, pentru ca aceasta va face ca mai multi oameni sa vina la noul sau complex hotelier cu terenuri de golf din Scotia, relateaza The Independent. Intr-o declaratie facuta dupa ce scaderea indicelui bursier FTSE 100 a dus la pierderi de 100 de miliarde de lire sterline si dupa ce lira sterlina s-a depreciat cu 8% fata de dolar, Trump a afirmat ca acest “carnagiu” ii va ajuta afacerile. “Daca lira sterlina scade, vom face mai multe afaceri. Daca lira sterlina va scadea, mai multi oameni vor veni la Turnberry, sincer”, a spus el la taierea panglicii inaugurale de la complexul sau hotelier Turnberry, a doua zi dupa ce Marea Britanie a votat pentru iesirea din UE. “Cred ca in locuri precum Scotia, Anglia si in diferite locuri din Marea Britanie, cred ca veti vedea multa activitate. Lira sterlina s-a apreciat si oamenii nu au mai putut face ceea ce voiau, in ceea ce priveste calatoriile si alte lucruri”, si-a explicat el punctul de vedere. „Cred ca s-ar putea dovedi ceva pozitiv. Nimeni nu stie cu adevarat. Vom sti in circa cinci ani, vom putea sa analizam. Poate ca va lua si mai mult de atat, dar ceea ce se stie este ca (britanicii – n.r.) si-au recastigat independenta, iar acesta este un lucru foarte important”, a adaugat controversatul politician.

UPDATE 13:15 Iata diferentele profunde dintre taberele pro si anti-Brexit, subliniate intr-o analiza The Guardian:

►In timp ce 73% dintre alegatori sub 25 de ani a vrut sa ramana in UE, 60% din cei peste 65 de ani au optat sa plece.

► 57% din cei care au votat pentru ramanerea in UE au castiguri salariale mari, in timp ce 64% din cei care au votat pentru Brexit au venituri inferioare. O majoritate clara a alegatorilor cu studii universitare au votat "Ramane". Cei mai multi oameni a caror educatie s-a incheiat la nivelul invatamantului secundar au votat "Pleaca".

► Alegatorii albi s-au impartit aproape pe jumatate: 53% au fost in favoarea retragerii. In schimb, 67% dintre asiatici si 73% dintre persoanele de culoare au optat pentru ramanerea in UE.

► 58% dintre cei care se declara crestini au votat pentru Brexit, in timp ce 70% dintre musulmani a vrut sa ramana in UE.

UPDATE 13:00 Un milion de britanici au semnat petitia prin care solicita un nou referendum.

UPDATE 11:00 Petitia prin care britanicii cer Parlamentului un nou referendum a fost semnata deja de 800.000 de oameni. Acestia spun ca normele ar trebui modificate solicitand 60% din voturi pentru victorie. Harta semnatarii petitiei arata o concentrare mare in Londra, unde alegatorii au optat intr-o majoritate covarsitoare sa ramana in UE, relateaza The Guardian.

UPDATE 10:45 Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu se va petrece precum un 'divort amiabil', a avertizat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, solicitand Londrei sa depuna 'imediat' cererea de parasire a blocului comunitar, transmite sambata AFP. "Nu este un divort amiabil, dar, la urma urmelor, nici nu a fost o mare relatie de dragoste", a declarat Juncker vineri seara, intr-un interviu la televiziunea germana ARD. "Nu inteleg de ce guvernul britanic are nevoie sa astepte pana in luna decembrie pentru a decide daca trimite sau nu scrisoarea de divort la Bruxelles. As vrea sa o am imediat", a insistat luxemburghezul.

UPDATE 10:30 Ministrii de externe din cele sase tari fondatoare ale Uniunii Europene se reunesc sambata la Berlin, pentru a discuta consecintele deciziei istorice a Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, in timp ce liderul Parlamentului European il acuza pe David Cameron ca a luat ostatic un continent intreg, relateaza AFP.

UPDATE 10:15 Reprezentantii Guvernului nipon si cei ai Bancii centrale (BoJ) au convocat sambata o reuniune de urgenta pentru a analiza impactul economic al Brexitului, informeaza postul public de televiziune NHK, citat de agentia EFE. In centrul discutiilor se vor afla, in afara de impactul pe care iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana il va avea asupra economiei globale, si efectele negative asupra monedei japoneze si asupra companiilor nipone aflate pe teritoriul britanic. Reuniunea are loc la o zi dupa ce victoria la referendum a Brexitului a provocat Bursei din Tokio cea mai mare scadere procentuala din ultimii peste doi ani, iar yenul a atins niveluri maxime dupa cele de la finele lui 2013 si 2013 in raport cu dolarul si euro. Un yen scump mineaza competitivitatea marilor companii exportatoare japoneze, care isi vad profiturile diminuate la repatriere.

UPDATE 10:00 Numerosi britanici au inceput sa se intereseze cum pot obtine pasaport din partea unui alt stat al Uniunii Europene, dupa ce rezultatul referendumului de joi pune sub semnul intrebarii libera circulatie a persoanelor intre tara lor si blocul comunitar, scrie Le Monde, in editia online. Pentru eventualitatea in care in curand va fi nevoie de viza pentru a lucra sau calatori in UE, multi britanici se intreaba cum pot obtine un pretios pasaport european. In orele de dupa anuntarea rezultatului favorabil Brexit-ului, pe internet au explodat cautarile pentru 'obtinerea unui pasaport irlandez'. Potrivit cotidianul londonez The Guardian, Ministerul de Externe de la Dublin a primit numeroase cereri de cetatenie din Anglia, postand pe site-ul sau chiar un ghid al procedurilor de urmat, destinat celor 430.000 de persoane nascute in Irlanda si care traiesc in Anglia, in Scotia sau in Tara Galilor.

UPDATE 9:30  Cateva sute de manifestanti anti-Brexit au iesit in strada la Londra si la Edinburgh, pentru a protesta fata de rezultatul referendumul de joi, in urma caruia Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana, relateaza The Telegraph. Tinerii s-au strans intr-un parc din Whitechapel, in estul Londrei, pentru a-si exprima sustinerea pentru refugiati si migranti. Manifestantii s-au indreptat apoi spre sediul News UK, trustul de presa al lui Rupert Murdoch. In zona au fost desfasurate forte importante de politie, pentru a evita violentele. Ziarele magnatului australian au fost divizate in privinta Brexit. Sunday Times si The Sun au fost pentru iesirea din UE, iar The Times a sustinut ramanerea in blocul comunitar. O parte dintre manifestanti au avut masti, altii au venit cu petarde. Ei au scandat “Fara granite! Fara Boris (Johnson – n.r.)!”.

Un protest similar a avut loc si la Ediburgh, unde oamenii sunt furiosi pentru ca sunt nevoiti sa iasa din UE, desi 62% dintre alegatorii din teritoriu au votat pentru ramanere. Anterior, adolescentii scotieni au organizat o manifestatie in fata Parlamentului, exprimandu-si furia ca sunt nevoiti sa plateasca ei pentru rezultatul consultarii populare. Camera Lorzilor, camera superioara a Parlamentului, a propus ca tinerii de 16 si 17 ani sa aiba dreptul sa voteze in referendum, dar initiativa a fost blocata in Camera Comunelor. Parlamentarii care s-au opus masurii au spus ca introducerea acestor noi alegatori ar fi costat sase milioane de lire sterline. Un miting anti-Brexit a avut loc si la Glasgow.

UPDATE 9:00 Agentia Moody's a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii de la 'stabil' la 'negativ' din cauza incertitudinii declansate de rezultatul referendumului de joi, in care britanicii au decis iesirea tarii lor din Uniunea Europeana, informeaza sambata BBC News. "In cei cativa ani in care Marea Britanie va trebui sa-si renegocieze relatiile comerciale cu UE, Moody's se asteapta la cresterea incertitudinii, diminuarea increderii si reducerea cheltuielilor si investitiilor, avand ca rezultat o crestere mai slaba", indica agentia. Sustinatorii iesirii din UE au respins in mare masura avertismentele legate de consecintele economice ale unei astfel de decizii, mizand ca Londra va negocia acorduri comerciale si de control al imigratiei mai bune decat cele in vigoare. Moody's afirma insa ca, odata cu iesirea din UE, este probabil ca Marea Britanie, a cincea economie mondiala, sa-si reduca bugetul pentru cheltuielile publice. "Efectul negativ al incetinirii cresterii economice va depasi economiile fiscale rezultate din faptul ca Marea Britanie nu va mai trebui sa contribuie la bugetul UE", arata prognoza. "Guvernul britanic are unul din cele mai mari deficite bugetare dintre economiile avansate, iar incetinirea cresterii PIB va complica si mai mult planul de consolidare fiscala multianual al guvernului", adauga Moody's.

VEZI DESFASURAREA EVENIMENTELOR DE VINERI SI REACTII DUPA BREXIT

UPDATE 7:00 Britanicii au incheiat seara europeni si s-au trezit in afara Uniunii: "Numarul total de voturi numarate a fost de 33.577.342. Numarul total de voturi pentru a ramane in UE a fost de 16.141.241. Numarul total pentru a iesi din UE a fost 17.410.742" - a fost anuntul oficial.

La o ora de la anuntarea rezultatului final, premierul David Cameron iesea in fata britanicilor.

David Cameron, prim-ministru demisionar: "Cetatenii britanici au decis sa paraseasca Uniunea Europeana, iar vointa lor trebuie respectata."

Jocul lui David Cameron a fost unul riscant: a convocat un referendum pentru iesire, dar s-a pronuntat si a militat pentru ramanere.

Cameron a jucat la cacialma sperand ca pozitia lui moderata il va ajuta sa dea o lovitura de maestru, sa obtina la Bruxelles cateva favoruri pentru Londra si sa ramana la putere ca un erou. A pierdut.

Marele castigator si viitorul prim-ministru ar putea fi rivalul lui Cameron la sefia partidului conservator, fostul primar al Londrei, Boris Johnson.

Cat despre britanici, invingatori sau perdanti, impactul este unul serios.

"Am vorbit cu taximetristul si l-am intrebat ce a votat. Mi-a spus ca a votat pentru iesire. L-am intrebat de ce si nu a adus argumente economice, financiare, mi-a spus ca britanicii au un anumit nivel de toleranta, pot sa suporte daca altcineva le dicteaza ce trebuie sa faca, insa au ajuns la o limita pe care nu au mai putut sa o depaseasca" - transmite corespondentul nostru la Londra, Paul Angelescu.

"Sunt socat, pe bune! Nu stiu ce va urma",

"Winston Churchill ar fi mandru de noi daca ne-ar privi acum. Bravo, Marea Britanie, buna treaba!",

"Cred ca suntem prea legati de Europa, prea controlati. Nici americanilor nu le-ar placea asta, nici germanilor nu le-ar placea sa facem noi regulile pentru ei",

"Ce inseamna asta pentru mine? Sper doar o schimbare in privinta imigratiei, sa fiu sincer",

"Vreau doar ca restul lumii sa nu uite ca 48% dintre noi n-am votat pentru aceasta prostie, 48% dintre noi vrem sa fim parte a lumii, nu-i uram pe straini, nu impartasim aceste opinii stupide si bigote",

"Am votat pentru ramanere, dar pana la urma a fost un vot al intregului popor britanic, asta e, ne vedem de treaba"- sunt parerile unor cetateni.

Un aspect important: referendumul este consultativ, nu-si produce efecte pana cand nu este ratificat de catre Parlament si inca nu avem o data cand se va intampla acest lucru, dar avem reactii deja din partea altor lideri europeni. Seful Parlamentului European a spus ca isi doreste ca Marea Britanie sa paraseasca UE cat de repede se poate, probabil sperand ca astfel va limita cumva un efect de contagiune la nivelul celorlate tari din UE.

Sute de mii de britanici au semnat deja o petitie online si cer organizarea unui nou referendum. Oamenii solicita introducerea unei reguli astfel incat, daca pentru rezultatul castigator sunt sub 60 la suta din voturi, pe fondul unei rate de participare de 75 la suta, consultarea sa fie reluata.

Cum petitia a depasit cu mult 100.000 de semnaturi, a trecut de pragul necesar pentru a putea fi analizata de Parlamentul britanic.

Articol recomandat de sport.ro
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Citește și...
Ce inseamna pentru romanii din Marea Britanie rezultatul BREXIT:
Ce inseamna pentru romanii din Marea Britanie rezultatul BREXIT: "Eu il vad ca un dezastru, ne va afecta foarte grav"

Rezultatul BREXIT-ului ii obliga pe romanii care traiesc in Marea Britanie sa se gandeasca serios la viitor. Oficial, 236.000 muncesc legal acolo si trimit acasa aproape o jumatate de miliard de euro in fiecare an.

Romania ar putea pierde in viitor din exporturile spre Regat. MFP: Efectele Brexit sunt gestionabile, avem rezerve de valuta
Romania ar putea pierde in viitor din exporturile spre Regat. MFP: Efectele Brexit sunt gestionabile, avem rezerve de valuta

Pentru Romania, Brexit-ul a insemnat, in primul rand, valute ceva mai scumpe si fluctuatii importante pe Bursa. Economistii sustin insa ca Banca Nationala va contra devalorizarea leului in apararea caruia a si intervenit la pranz.

BREXIT. AP:
BREXIT. AP: "Cum poate ramane Marea Britanie in UE, desi a votat pentru iesire". Mesajul primarului Londrei

BREXIT LIVE UPDATE. Este o vineri neagra pentru democratia europeana. Spre stupefactia generala, Marea Britanie devine prima tara care decide sa paraseasca Uniunea.

Recomandări
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog

Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă a substanțelor active care pot influența capacitatea de a șofa și una a medicamentelor care conțin aceste substanțe. Mai ales ca multe dintre pilule pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog.

Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea
Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea

Scandalul provocat de scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă a aprins mai rău spiritele în coaliția de guvernare.

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS
Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Informația a fost confirmată de ministerul rus al Apărării, care a anunțat că unitățile mobile de lansare a rachetelor au fost dislocate în teren pentru misiuni de pregătire.