Romania ar putea pierde in viitor din exporturile spre Regat. MFP: Efectele Brexit sunt gestionabile, avem rezerve de valuta
Pentru Romania, Brexit-ul a insemnat, in primul rand, valute ceva mai scumpe si fluctuatii importante pe Bursa. Economistii sustin insa ca Banca Nationala va contra devalorizarea leului in apararea caruia a si intervenit la pranz.
Astfel, moneda noastra a fost cea mai putin afectata din zona.
Cei mai afectati au fost romanii cu scadenta la creditul in Euro sau in Franci elvetieni. Pana in pranz, cursul valutar a oscilat pana aproape de 5 lei pe piata, dar cotatia oficiala a fost de 4,53 lei pentru un euro, adica valoarea de miercuri. Cel mai probabil, interventia BNR a contat aici.
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR: "Banca Nationala are toate intrumentele la dispozitie sa poata reactiona cu toate armele. Uneori nu e nevoie sa reactionezi cu toate armele, dar este suficient sa arati ca le ai."
Bursa de la Bucuresti a simtit si ea instabilitatea, cand indicii au scazut cu 6 puncte. Nefiind o piata mare, pierderile nu au fost insemnate.
Am putea pierde in viitor la exporturile spre Regat. Anul trecut acestea erau de doar 5% din totalul comertului nostru cu Uniunea. Le-am vandut englezilor mai ales echipamente electrice si masini.
Adrian Mitroi, economist: "Pentru alte tari din Uniunea Europeana este un partener mai important decat este pentu noi si pe canalul exportului eu nu cred ca vom lua foarte multa contagiune."
Chiar si-asa, e de asteptat ca economia sa creasca mai putin.
Despre efectele unui BREXIT
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a vorbit la Stirile ProTV despre urmarile referendumului din Marea Britanie.
"Este un moment greu pentru intregul continent si pentru Romania. Romania face parte din UE, a intrat in acest club si si-a facut multe sperante. Astazi, viitorul acestui club este pus sub semnul intrebarii.
Acest BREXIT are un efect de contagiune foarte puternic. Au inceput discutii intr-o mare parte a Europei deja. Vocile care au militat pentru BREXIT in Marea Britanie incep sa se adreseze acum si Europei cu acelasi tip de mesaj.
Cred ca va avea foarte mult de suferit Marea Britanie si la fel si continentul. Conducatorii din Marea Britanie si-au gresit mesajul, iar aceasta este prima invatatura pe care trebuie sa o tragem. Noi avem de ani buni un mesaj gresit si asistam la o denaturare a discurusul public, care se resimte in toata viata noastra.
Trebuie sa renuntam la acest nenorocit de populism care prinde radacini si infloreste in aceasta tara. La aceasta campanie electorala, pentru locale, am vazut noi vreo incercare de analiza econimica? Vreo incercare de a vedea din partea candidatilor ceva despre cum sa se dezvolte localitatile, judetele. Politicienii fug de problemele economice.
S-ar putea sa vedem efecte economice foarte rapide. BNR a facut o harta a riscurilor, iar BREXIT-ul se situeaza la RISC SISTEMIC MAJOR.
In ceea ce priveste analiza pietii, probabil ca vor interveni Banca Angliei si alte forte care vor remedia situatia, dar nu foarte mult. Lira va suferi foarte mult in anii urmatori. Si la noi s-ar putea sa vedem astazi socuri ale pietii, insa nu vor dura pe termen lung.
N-ar fi exclus insa ca acum mai multi investitorii sa se indrepte spre Romania."
Despre influenta BREXIT-ului asupra leului
"BNR are o poltiica de interventie in momente cruciale, in momente in care cursul joaca impotriva pietii si naturii economiei. Nu pot face insa o prognoza a cursului, nimeni de la BNR nu poate, deoarece ar influenta piata."
MFP: Efectele Brexit sunt gestionabile; Romania dispune de o rezerva substantiala in valuta ce ar putea fi utilizata pana la stabilizarea pietelor
Efectele votului pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana asupra Romaniei sunt gestionabile, iar impactul cresterii costului finantarii de pe pietele internationale poate fi diminuat prin utilizarea rezervelor valutare nationale si amanarea imprumuturilor statului pana la stabilizarea pietelor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).
"Ministerul Finantelor Publice urmareste cu atentie evolutia pietelor financiare la nivel european si international si este in contact permanent cu partenerii europeni, cu institutiile financiare internationale si nationale. Pe termen scurt, asistam la o volatilitate pe pietele financiare la nivel national, regional si international. Insa statul roman dispune de o rezerva substantiala in valuta ce ar putea fi utilizata in scopul atenuarii riscurilor determinate de cresterea costurilor de finantare, oferind flexibilitatea redimensionarii volumului emisiunilor de titluri de stat in perioada urmatoare, pana la stabilizarea pietelor", se mentioneaza in comunicat.
In acelasi timp, in document se subliniaza faptul ca Romania inregistreaza rezultate economice solide: o crestere economica de 4,3% in primul trimestru; pe primele cinci luni se inregistreaza o executie bugetara echilibrata; datoria publica este una dintre cele mai mici din UE; datoria privata a cunoscut un trend puternic descendent la fel si creditul neguvernamental in valuta.
"Toate acestea ne ofera un confort suplimentar si o incredere ca impactul asupra economiei romanesti va fi unul redus. Mai mult, un posibil impact negativ asupra cresterii economice in Uniunea Europeana poate fi compensat in plan intern prin cererea in crestere inregistrata de Romania", se mai arata in comunicat.
Astfel, pe termen mediu, Ministerul Finantelor Publice anticipeaza un impact moderat in ceea ce priveste evolutia principalilor indicatori economici.
"In acest context, se impune mai mult ca oricand o politica fiscal-bugetara prudenta si o responsabilitate mai mare din punct de vedere al promovarii masurilor care ar putea afecta tintele bugetare si care ar putea amplifica temerile pietelor financiare. Ministerul Finantelor Publice isi va concentra eforturile asupra masurilor de mentinere a deficitului bugetar in tintele anuntate, eficientizarii cheltuielilor publice si cresterii gradului de colectare a veniturilor, precum si asupra programelor de dezvoltare economica cu efect multiplicator in economie", mentioneaza comunicatul citat.
In ceea ce priveste aspectele legate de functionarea Uniunii Europene, reprezentantii MFP considera ca rezultatul votului din Marea Britanie implica in continuare discutii la nivel comunitar privind modalitatile practice de gestionare a impactului Brexit.
"Dezbaterile vor avea in vedere evaluarea efectelor referendumului, precum si stabilirea pasilor urmatori, conform prevederilor Tratatului Lisabona. Romania va participa activ la aceste discutii avand un cuvant important din perspectiva tuturor implicatiilor generate. Unul dintre efectele luate in calcul este si impactul asupra bugetului UE la care Marea Britanie contribuie in mod semnificativ", se mai arata in documentul citat.