BREXIT ar putea da peste cap sistemul vamal din Europa. Cum vor fi afectate controalele

×
Codul embed a fost copiat

Norvegia testează soluții tehnologice pentru digitalizarea procedurilor vamale, la trecerea camioanelor cu mărfuri la granița cu Uniunea Europeană.

Unii cred că această idee ar putea fi folosită şi pentru evitarea unei frontiere dure între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, după divorțul Marii Britanii de Uniunea Europeană. Însă nu este chiar atât de simplu.

Multe puncte de trecere a frontierei au dispărut în Europa în ultimele decenii, dar granița Norvegiei cu Uniunea Europeană este cât se poate de vizibilă. Acolo vorbim despre camere video, sisteme de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, bariere care dirijează traficul către polițiștii vamali.

Norvegia are acces la piață comună și cele mai multe bunuri sunt exceptate de la plata unor taxe vamale. Însă tot ce intră în țară trebuie declarat.

Pe de altă parte, Marea Britanie caută să liniștească temerile privind revenirea la posturile vamale și controlul vehiculelor de-a lungul graniței dintre Irlanda și Irlanda de Nord, după retragerea din Uniunea Europeană. Iar soluțiile tehnologice testate în Norvegia ar putea fi aplicate și acolo.

Citește și
Londra, Brexit
Brexit s-ar putea transforma într-o catastrofă economică și umană. Tusk: "E iadul"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Din toamna anului trecut, la punctul vamal de pe șoseaua care leagă Oslo de Stockholm este testat un nou sistem digital, menit să accelereze tranzitul de mărfuri prin vamă. Transportatorii au posibilitatea să transmită informațiile online cu două ore înainte că un camion să ajungă la graniță. Iar vameșii pot să evalueze din timp eventualele riscuri.

Nina Bullock, șeful ofițerilor valali: "Cunoaștem numărul camionului, știm cine e la volan, ce tip de marfă transportă, știm totul în legătură cu camionul care se îndreaptă spre graniță. Și va primi drept de liberă trecere înainte de sosire, exceptare de la taxe, totul."

Însă, în șase luni de teste au fost și situații neașteptate, care au dat peste cap planurile - de la camere video acoperite cu zăpadă, până la lipsa conexiunii la internet, care au lăsat barierele coborâte chiar și când nu era cazul.

Kristen Hoiberget, ofițer vamal: "O frontieră "ușoară, care este, în mod evident, de dorit, presupune o anumită dezvoltare și pregătire, e nevoie de armonizarea legislației. Nu se face în două luni. Trebuie să te conformezi cu regulile UE."

Ofițerul vamal norvegian a fost întrebat cum s-ar simți dacă, peste două luni, ar fi detașat la granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, care va deveni frontieră dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană după Brexit.

Kristen Hoiberget, ofițer vamal: "Cred că aș fi cu totul copleșit. Și m-aș teme dacă asta s-ar întâmpla anul acesta, fără nicio pregătire prealabilă."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Situația Irlandei după Brexit, dezbătută de May și Varadkar. Războiul ar putea reîncepe
Situația Irlandei după Brexit, dezbătută de May și Varadkar. Războiul ar putea reîncepe

Premierul Marii Britanii, Theresa May, încearcă din răsputeri să salveze Brexitul și să ajungă la un acord pentru ieșirea țării ei din Uniunea Europeană.

Brexit s-ar putea transforma într-o catastrofă economică și umană. Tusk:
Brexit s-ar putea transforma într-o catastrofă economică și umană. Tusk: "E iadul"

"Suntem la doar câteva săptămâni, de o catastrofă economică, și umană, în cazul unui Brexit, fără acord!" Avertismentul vine de la președintele Parlamentului European, care s-a întâlnit joi cu Theresa May.

Noi negocieri May - Juncker privind Brexit. ”O retragere ordonată din UE”
Noi negocieri May - Juncker privind Brexit. ”O retragere ordonată din UE”

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au informat că au avut o discuţie „puternică, dar constructivă”, într-un comunicat comun

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.