Situația Irlandei după Brexit, dezbătută de May și Varadkar. Războiul ar putea reîncepe


Ultimul update: Sambata 09 Februarie 2019 19:51
Data publicarii: Sambata 09 Februarie 2019 19:08
Categorie: Stiri externe

Premierul Marii Britanii, Theresa May, încearcă din răsputeri să salveze Brexitul și să ajungă la un acord pentru ieșirea țării ei din Uniunea Europeană.

 Theresa May a participat vineri seară la o cină alături de premierul Irlandei pentru a discuta despre spinoasa problemă a graniței dintre cele două Irlande.

Theresa May şi premierul irlandez Leo Varadkar au discutat despre problema aparent insurmontabilă a viitorului graniței irlandeze, după Brexit. Nu a fost o zi pentru negocieri, ci mai mult un prilej pentru cei doi şefi de guvern de a "împărtăşi felul în care văd problema", după cum a declarat şeful guvernului de la Dublin.

Richard Quest, corespondent CNN: Aceasta este situaţia de acum. Regatul Unit, Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză, toate într-o piaţă unică, unde bunurile şi serviciile circulă liber. Problema va fi după ce Marea Britanie iese din UE, atunci va fi vorba despre două ţări, în două regimuri diferite. În mod normal, ar trebuie să existe o graniţă "dura" intre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda. Însă ambele se opun - o astfel de graniţa nu este prevăzută în acordul de pace şi temerea este ca o reîntoarcere la graniţa dura pe insula Irlanda reprezintă un risc serios poentru reîntoarcerea violentelor.

Aici intervine aşa-numitul backstop- un mecanism menit să împiedice revenirea la o graniţă dura. Şi acesta este însă criticat.

Richard Quest, corespondent CNN: Dacă Irlanda de Nord devine apropiată de Sud, într-o uniune vamală , însă această situaţie ar crea o frontieră artificială între Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Însă această perspectivă este inacceptabilă, din punctul de vedere al politicienilor britanici."

În aceste condiţii, toate scenariile sunt "pe masă". Inclusiv un referendum asupra unificării celor două Irlande, în cazul în care Marea Britanie iese din Uniunea Europeană fără un acord.

Cel puţin aşa au declarat pentru BBC surse din cabinetul de la Londra. Brexitul ar trebui să aibă loc pe 29 martie şi până acum Londra nu a cerut "prelungiri" pentru a depăşi impasul.

De ce părăsesc străinii una din cele mai bogate țări din lume, deși sunt plătiți regește
Extremistul Nigel Farage vrea să candideze în caz că Brexit se amână. Ce partid a ales
VIDEO PROTVPLUS.RO