Brexit s-ar putea transforma într-o catastrofă economică și umană. Tusk: "E iadul"


Ultimul update: Joi 07 Februarie 2019 21:15
Data publicarii: Joi 07 Februarie 2019 19:24
Categorie: Stiri externe

"Suntem la doar câteva săptămâni, de o catastrofă economică, și umană, în cazul unui Brexit, fără acord!" Avertismentul vine de la președintele Parlamentului European, care s-a întâlnit joi cu Theresa May.

Premierul britanic a purtat discuții, și cu șefii Comisiei și Consiliului European. Nu a reușit să-i convingă să renegocieze acordul și să scoată Brexitul din impas. Juncker s-a arătat gata să rediscute doar declarația politică, document care nu are însă un caracter obligatoriu.

Un protestatar a sărit în fața mașinii premierului britanic ținând în mână o pancartă pe care scria "Nu vrem Brexit fără acord!". A fost un preambul pe măsura discuțiilor furtunoase și tensionate care au avut loc, în spatele ușilor închise, la Bruxelles. Jovialul Jean Claude Juncker nu și-a putut ascunde încordarea când a primit-o pe Theresa May. Jurnaliștii britanici au remarcat că, la rândul său, May a păstrat o mină serioasă și a evitat contactul vizual cu Juncker.

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Preşedintele Juncker a subliniat că membrii Uniunii nu vor renegocierea acordul pentru care ambele părţi au făcut concesii importante. Preşedintele Juncker şi-a exprimat însă deschiderea la modificarea declaraţiei politice."

Theresa May a venit la Bruxelles cu o solicitare care i-a fost refuzată în mai multe rânduri de oficialii europeni. Premierul britanic vrea modificarea acordului de "divorț" și includerea în documentul negociat timp de 18 luni a unor garanții legate de granița nord-irlandeză.

Ea le-a transmis oficialilor europeni că aceasta e dorința Parlamentului și doar așa va fi aprobat de legislativul britanic acordul de ieșire a Regatului din Uniune.

Oficialii europeni își ascund tot mai greu frustrarea în legătură cu numeroasele întorsături luate de Brexit. Euroscepticii britanici i-au cerut președintelui Consiliui European să le transmită scuze după ce Donald Tusk a declarat, conștient fiind de consecințele vorbelor sale, că "partizanii Brexituluui merită un loc în Iad".

Președintele Comisiei s-a eschivat cu umor să comenteze declarațiile lui Tusk. „Eu sunt mai puţin credincios decât bunul meu prieten Donald. Eu cred în rai şi am cunoscut iadul abia când mi-am început munca la Comisie. Aici e iadul."

Potrivit presei britanice, guvernul May încearcă să amâne cu două săptămâni, până la finalul lui februarie, un nou vot în parlamentul de la Londra cu privire la acordul pentru Brexit. Regatul va părăsi Uniunea cu sau fără acord pe 29 martie, la ora 23.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Noi negocieri May - Juncker privind Brexit. ”O retragere ordonată din UE”
Theresa May, primită la Bruxelles pentru noi negocieri referitoare la acordul de BREXIT
Donald Tusk: ”E un loc special în Iad pentru promotorii Brexit”. Replica lui Nigel Farage
VIDEO PROTVPLUS.RO