Oligarhul Vladimir Plahotniuc, urmărit de R.Moldova pentru furtul unui miliard de dolari, ar fi primit cetățenia turcă

Ultima actualizare: 10-11-2020 11:26
Oligarhul Vladimir Plahotniuc, urmărit de R.Moldova pentru furtul unui miliard de dolari, ar fi primit cetățenia turcă
Getty

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, dat în urmărire de Republica Moldova pentru furtul unui miliard de dolari, se află în Turcia și a primit cetățenia acestei țări.

 

Vladimir Plahotniuc se află din luna august în Turcia, unde a primit cetățenia turcă, scrie Noi.md, care precizează că nu se știe dacă oligarhul și-a schimbat și numele.

Toate promoţiile de Black Friday 2020. Intră AICI ca să nu pierzi reducerile momentului!

 

 

Cetățeania a fost obținută prin programul ”Cetățenie pentru investiții”, prin care oricine cumpără imobile în valoare de 250.000 de dolari în această țară obține cetățenia turcă.

Legea turcă interzice extrădarea propriilor cetățeni, astfel încât Plahotniuc nu va putea fi judecat în Republica Moldova pentru faptele sale.

Oligarhul s-a întâlnit de mai multe ori cu președintele turc Recep Erdogan pe când se afla la putere în Republica Moldova și i-a oferit acestuia mai multe servicii, scrie sursa citată.

Printre acestea, arestarea în martie 2018 a directorului liceului Orizont și extrădarea în Turcia a mai multor profesori cu cetățenie turcă, urmăriți de regimul de la Ankara sub acuzația că ar fi aparținut organizației FETO.

 

În iunie, R. Moldova cerea SUA extrădarea lui Plahotniuc

 

În iunie 2020, Republica Moldova anunța că a cerut SUA extrădarea lui Vladimir Plahotniuc, acuzat de înfiinţarea unui grup infracţional organizat, extorcare şi fraudă în dosarul supranumit ”furtul secolului”, cu privire la furtul unui miliard de dolari din bănci, în perioada 2014-2015.

Plahotniuc, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova, a avut o mare influenţă politică, ca lider al Partidului Democrat şi membru al Parlamentului timp de trei mandate, înainte de a pleca în Statele Unite în 2019, după ce partidul său a pierdut puterea prin alegeri.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO