Boris Johnson, fost premier al Marii Britanii: „Germania a vrut ca Ucraina să se prăbușească rapid după invazia Rusiei”
Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, a făcut o serie de dezvăluri explozive despre Germania și Franța, în contextul invaziei rusești din Ucraina.
Boris Johnson (foto, stânga) a dezvăluit, în cadrul unui interviu acordat CNN, că Germania și-a dorit o înfrângere rapidă a Ucrainei, în timp ce Franța a fost "în negare" până când trupele rusești au invadat teritoriul vecin, potrivit Daily Mail.
Fostul prim-ministru al Marii Britanii a declarat că au existat diverse opinii cu privire la tensiunile dintre țările aflate în conflict înainte de invazia din 24 februarie.
Boris Johnson a indicat trei dintre cele mai proeminente națiuni ale UE în remarcile explozive făcute într-un interviu acordat CNN.
Boris Johnson: „Am crezut că acesta a fost un mod dezastruos de a privi lucrurile”
"Opinia germană a fost la un moment dat că, dacă se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să se retragă. Am crezut că acesta a fost un mod dezastruos de a privi lucrurile. Dar pot înțelege de ce au gândit așa cum au gândit", a răbufnit Johnson.
Încă de la invazia lui Vladimir Putin, Germania a încercat să își reducă dependența de energia rusă, dar națiunea se confruntă în continuare cu o iarnă grea, cu potețiale pene de curent, și a anunțat în septembrie un plan de salvare a energiei în valoare de 173 de miliarde de lire sterline.
Franța, în negare până în clipa invaziei rusești
"Să nu aveți nicio îndoială că francezii au fost în negare până în ultimul moment", a adăugat Johnson.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost criticat pentru modul în care a gestionat criza, vizitând Kremlinul cu doar câteva săptămâni înainte ca Ucraina să fie invadată.
De asemenea, Johnson a mai spus că guvernul italian condus de Mario Draghi "la un moment dat, pur și simplu a spus că nu ar putea susține poziția pe care o luăm", deși anterior declarase cotidianului La Repubblica că au fost de acord cu această problemă.
El a legat din nou reticența italiană de dependența națiunii de gazul rusesc. Dar fostul prim-ministru britanic a declarat că Occidentul a realizat rapid că nu se poate negocia cu Putin și că este nevoie de un front unit.
Johnson a precizat că "UE s-a descurcat excelent de la invazie. După toate neliniștile mele... aduc un omagiu modului în care a acționat UE".
Un purtător de cuvânt al guvernului german a refuzat să comenteze, în timp ce Elysee nu a răspuns la solicitări, menționează Daily Mail, iar surse apropiate de fostul premier italian Draghi au fost contactate pentru comentarii.
Rusia s-ar putea retrage de la centrala nucleară Zaporojie
Acest lucru vine în contextul în care experții militari pro-Kremlin au prezis, marți seară, că Rusia s-ar putea retrage de la centrala nucleară Zaporojie după luni de bombardamente în zonă.
O serie de bloggeri ruși cu legături strânse cu regimul lui Putin au declarat că, în opinia lor, Moscova este pregătită să predea instalația ucraineană, confiscată în martie, Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU.
Rybar, un canal popular de pe Telegram care a prognozat corect când va reveni Herson sub control ucrainean, a declarat că s-a discutat despre transferul sitului. Acesta a adăugat că gigantul rus al energiei nucleare Rosatom se luptă să mențină întreținerea zonei.
Biroul prezidențial ucrainean a refuzat să se pronunțe cu privire la aceste rapoarte.
Sursa: Daily Mail
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, Franta, germania, boris johnson,
Dată publicare:
23-11-2022 13:35