Unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume plătesc taxe modice sau chiar deloc, susţin cei ce se ocupă de site-ul unei organizații americane, folosindu-se de informaţii confidențiale ale fiscului american.

Este dezvăluirea făcută de un portal independent de investigații jurnalistice, care a intrat în posesia documentelor fiscale ale unora dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, printre care Jeff Bezos, Elon Musk și Warren Buffett.

În timp ce președintele Biden este asaltat de cereri pentru introducerea de noi taxe pe marile averi, Casa Albă consideră dezvăluirea "ilegală". Iar FBI-ul și Agenția de administrare fiscală anchetează modul în care documentele fiscale ale miliardarilor au fost făcute publice.

ProPublica, o organizație non-profit pentru investigații jurnalistice, a analizat documentele cu taxele si impozitele plătite de miliardarii americani. Și a descoperit că dările către stat au fost ... modice.

Astfel, a calculat ProPublica, averea cumulată a celor mai bogati 25 de americani a crescut cu ... 401 miliarde de dolari, între 2014 și 2018. Dar, în acești ani, au plătit - susține organizația de investigații jurnalistice - 13,6 miliarde de dolari, în taxe federale. Adică doar 3,4 la sută din creșterea cumulată a averilor lor.

Jesse Eisinger, senior reporter & editor PRO PUBLICA: ”Poți să fii multi-miliardar și să plătești zero taxe.”

Astel, conform raportului ProPublica, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care urmează să se retragă în curând de la conducerea gigantului comerțului online, nu a plătit deloc taxe în 2007 și 2011. La fel, a scăpat de povara fiscală, in 2018, Elon Musk, fondatorul Tesla si Space X.

Analiza mai arată că finanțistul George Soros - supranumit cândva "omul care a spart Banca Angliei", pentru că speculațiile cu lira sterlină i-au adus un câștig de un miliard de dolari in 1992 - a reușit să nu plătească niciun cent taxe federale pe venit... Trei ani la rând!

Reporter: ”Să vorbim despre milionarul Warren Buffet. Cazul lui mă fascinează, pentru că el susține, public, taxarea celor bogați...”

Jesse Eisinger, senior reporter & editor PRO PUBLICA: ”La fiecare 100 de dolari cu care a crescut averea sa, (Buffet) a plătit la stat 10 cenți.”

Președintele Joe Biden s-a angajat că va crește impozitele pentru cei mai bogați americani... Vrea echitate - cei bogati sa-si plătească partea, in mod corect. Dar și o sursă de finanțare pentru masivul său plan de investitii în infrastructură.

Jen Psaki, White House Press Secretary: ”Orice dezvăluire neautorizată a informațiilor guvernamentale privind o persoană este ilegală. Pe de altă parte, vorbind la modul general, știm că mai sunt multe de făcut pentru ca multi-naționalele și persoanele individuale care au cele mai mari venituri să plătească mai mult.”

Nu că magnații ar fi suspectați de infracțiuni pentru fraude fiscale... Pur si simplu s-au folosit de strategii de micșorare a taxelor perfect legale. Cum ar fi reduceri substanțiale obținute în schimbul donațiilor caritabile... Sau, altă modalitate, nu și-au acordat salarii - care pot fi taxate cu până 37 la sută, beneficiind în schimb de veniturile din investiții, taxate la o rată mai mică, de până la 20 de procente.

 

++

Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett, Bill Gates, Michael Bloomberg şi George Soros sunt o parte dintre miliardarii menționați în ancheta celor de la ProPublica.

De exemplu, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, nu a plătit taxe federale în 2007 și 2011, ba chiar a obținut o deducere fiscală de 4.000 de dolari pentru copiii săi.

La rândul său, Elon Musk, directorul Tesla, a evitat impozitul în 2018.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a numit această scurgere de informații "ilegală", iar FBI și autoritățile fiscale din Statele Unite investighează faptele.