"Revolutia cartofilor" din Grecia. Fermierii nu mai vand la intermediari, ci direct consumatorilor

15-03-2012 08:21

Grecia

Sute de fermieri greci au anuntat ca sunt gata sa participe la ceea ce ei numesc drept "revolutia cartofilor". Este o idee simpla cu niste efecte directe.

Mii de tone de cartofi sunt vandute acum direct de la producator catre consumator, taind in acest fel costurile finale din piata la mai mult de jumatate. Aceasta initiativa a fost lansata in nordul Greciei in urma cu cateva saptamani si s-a dovedit de succes, astfel ca a ajuns pana la Atena, transformandu-se intr-o miscare populara - intr-un moment in care Grecia se confrunta cu cea mai mare recesiune din istoria moderna.

"Salariile sunt foarte mici, taxele sunt foarte mari, iar costurile produselor nu respecta aceste detalii", a declarat Sofia Manidou, una dintre protestatare, citata de BBC News.

"Suntem obligati sa platim o gramada de bani pentru produse alimentare de baza, cum sunt cartofii. Asta e revolutia cartofilor si speram sa vedem si alte revolutii alimentare, pentru ca avem mare nevoie de acestea." a mai adaugat ea.

Si, se pare ca acest lucru este pe cale sa se intample, cu orezul, faina si uleiul de masline. Este o miscare de care beneficiaza ambele parti, inclusiv fermierii, care castiga pentru ceea ce produc, fara sa mai plateasca taxe mari la intermediari. Astfel, unele supermarketuri au fost deja silite sa scada preturile.

Grecii incearca acum sa gaseasca noi metode, noi idei, pentru a face fata recesiunii, refuzand sa accepte situatia dificila. Vanzarile de cartofi sunt organizate de administratiile locale, iar comenzile cu cantitatile exacte de cartofi se fac din timp. Dupa ce platesc, clientii primesc o hartie cu care se prezinta la fermieri, care le dau numarul de saci solicitat.

Din afara, scrie BBC News, acest lucru pare destul de ciudat, pentru o tara care face parte din Uniunea Europeana. "Este un pic umilitor", admite Lefteris Roubelakis, in timp ce asteapta rabdator la o coada. Insa, in timp ce criza musca tot mai tare din nivelul de viata al grecilor, aceasta masura pare sa le mai imbunatateasca situatia.

Rata somajului in Grecia a ajuns la 21% - 51% dintre someri fiind tineri - iar alte 15.000 de slujbe din sectorul public vor fi eliminate in acest an. Salariul minim pe economie va fi taiat de la 750 de euro pe luna la 500 de euro. "Situatia este foarte grea. Trebuie sa ne hranim familiile si este tot mai greu in fiecare zi.", spune Manos Psarakis, un alt cumparator de cartofi. El plateste 19,50 euro pentru 60 de kilograme de cartofi, pe care ii imparte cu parintii. Acest pret este la mai mult de jumatate de pret mai ieftin decat ceea ce gasea in supermarket.

"Douazeci de euro este o suma importanta economisita. In ziua de azi numaram fiecare cent.", spune el.

Multi dintre cei care se afla in aceasta situatie fac parte din clasa de mijloc din Grecia, cea mai lovita de recesiune.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO