Bloomberg: Europa de Est isi vrea imigrantii inapoi. Ce beneficii le ofera Romania, in comparatie cu Polonia si Letonia

17-08-2016 12:11

harta Europa de Est Romania

 Europa de Est a imprumutat un vers al Jackson 5, ”Te vreau inapoi”, in incercarea de a opri emigratia care ii erodeaza perspectivele economice si ii complica perspectiva demografica, deja negativa, relateaza Bloomberg.

 ”Te vreau inapoi” este sloganul cu care Letonia a ales sa isi atraga acasa cetatenii care au mers in Europa de Vest in cautarea de oportunitati de angajare si salarii mai mari.

Programul polonez de revenire in tara ofera informatii despre locuri de munca, locuinte si asistenta medicala, in timp ce Romania ofera burse si organizeaza targuri de recrutare, pentru a tenta oamenii talentati.

Campaniile s-au intensificat dupa votul pro-Brexit al britanicilor, care a pus sub semnul intrebarii statutul muncitorilor straini in Marea Britanie.

”Diaspora reprezinta un potential nefolosit urias pentru tarile de origine”, a declarat Rokas Grajauskas, economist la Danske Bank din Vilnius. Experienta in strainatate poate fi benefica pentru dobandirea de noi competente si moduri de gandire, a adaugat el.

Cautarea unor locuri de munca mai avantajoase in strainatate nu este noua. Prabusirea Uniunii Sovietice a declansat o migratie fara precedent a est-europenilor catre Occident, iar noi valuri de plecari au avut loc dupa aderarea la Uniunea Europeana si dupa criza financiara din 2008.

Regiunea baltica a suferit cel mai mult in ultimul deceniu, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul european de statistica.

Situatia este inrautatita de ratele scazute de natalitate in cea mai mare parte a Europei si imbatranirea populatiei.

Pierderea de forta de munca in favoarea altor tari costa Europa Centrala si de Est, in medie, 7% din PIB, potrivit datelor FMI, care anticipeaza un impact de pana la 9% din PIB in urmatorii 14%, daca tendintele actuale se vor mentine.

FMI recomanda mentinerea finantarilor europene, pentru a reduce presiunile migratorii, iar tarile sa imbunatateasca conditiile de munca si atragerea diasporei.

In timp ce guvernele au inceput sa urmeze acest sfat in ultima perioada, ar putea sa isi aminteaza alte versuri din hit-ul anului 1969 al Jackson 5: ”Am fost orb sa te las sa pleci. Mai da-mi o sansa”, potrivit Bloomberg.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Infecția cu SARS-COV 2 și medicația anti-coagulantă

02:55
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26