Bloomberg: Europa de Est isi vrea imigrantii inapoi. Ce beneficii le ofera Romania, in comparatie cu Polonia si Letonia
Europa de Est a imprumutat un vers al Jackson 5, ”Te vreau inapoi”, in incercarea de a opri emigratia care ii erodeaza perspectivele economice si ii complica perspectiva demografica, deja negativa, relateaza Bloomberg.
”Te vreau inapoi” este sloganul cu care Letonia a ales sa isi atraga acasa cetatenii care au mers in Europa de Vest in cautarea de oportunitati de angajare si salarii mai mari.
Programul polonez de revenire in tara ofera informatii despre locuri de munca, locuinte si asistenta medicala, in timp ce Romania ofera burse si organizeaza targuri de recrutare, pentru a tenta oamenii talentati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Campaniile s-au intensificat dupa votul pro-Brexit al britanicilor, care a pus sub semnul intrebarii statutul muncitorilor straini in Marea Britanie.
”Diaspora reprezinta un potential nefolosit urias pentru tarile de origine”, a declarat Rokas Grajauskas, economist la Danske Bank din Vilnius. Experienta in strainatate poate fi benefica pentru dobandirea de noi competente si moduri de gandire, a adaugat el.
Cautarea unor locuri de munca mai avantajoase in strainatate nu este noua. Prabusirea Uniunii Sovietice a declansat o migratie fara precedent a est-europenilor catre Occident, iar noi valuri de plecari au avut loc dupa aderarea la Uniunea Europeana si dupa criza financiara din 2008.
Regiunea baltica a suferit cel mai mult in ultimul deceniu, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul european de statistica.
Situatia este inrautatita de ratele scazute de natalitate in cea mai mare parte a Europei si imbatranirea populatiei.
Pierderea de forta de munca in favoarea altor tari costa Europa Centrala si de Est, in medie, 7% din PIB, potrivit datelor FMI, care anticipeaza un impact de pana la 9% din PIB in urmatorii 14%, daca tendintele actuale se vor mentine.
FMI recomanda mentinerea finantarilor europene, pentru a reduce presiunile migratorii, iar tarile sa imbunatateasca conditiile de munca si atragerea diasporei.
In timp ce guvernele au inceput sa urmeze acest sfat in ultima perioada, ar putea sa isi aminteaza alte versuri din hit-ul anului 1969 al Jackson 5: ”Am fost orb sa te las sa pleci. Mai da-mi o sansa”, potrivit Bloomberg.