Bilanțul final al victimelor cutremurului de 7,7 din Myanmar ar putea depăși 10.000 de victime. Avertisment sumbru al ONU
Bilanțul final al victimelor după cutremurul de magnitudine 7,7 care a lovit vineri Myanmar și țările învecinate ar putea trece de 10.000, cred experții.
Deocamdată, conducătorii militari ai țării au anunțat că sunt peste 1.700 de morți, 3.400 de răniți și 300 de dispăruți. Toate spitalele din țară sunt pline. Iar ONU și Crucea Roșie avertizează că este nevoie disperată de materiale sanitare.
Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
La Mandalay, oamenii scotocesc printre ruine, de cele mai multe ori cu mâinile goale. Așa au reușit vecinii să salveze o femeie, eliberând-o din capcana de dărâmături, fără să aibă niciun fel de unelte sau echipamente.

















Altă femeie a fost scoasă dintre resturile unui hotel prăbușit. Și 12 oameni au fost salvați dintre dărâmături, după ce blocul în care locuiau a fost pus la pământ de marele seism.
Una dintre rarele echipe de salvatori profesioniști a venit din China și a reușit să recupereze mai mulți supraviețuitori.
Mandalay, orașul devastat de cutremur
Dar, numai în Mandalay, orașul devastat de teribilul cutremur cu magnitudinea 7,7, sunt probabil sute de oameni prinși în mormanele de moloz.
Un fiu ține mâna mamei lui în timp ce trupul neînsuflețit al femeii este prins între cărămizile casei surpate. Tânărul își strigă durerea și recită printre lacrimi o rugăciune budistă.
Chiar dacă nu la același nivel al distrugerilor, cutremurul a lovit puternic și în capitala țării, Nay Pyi Taw.
Li Bobo, Asociația de Cooperare Economică Myanmar-China: „Acum mă aflu în Piața din centrul orașului Nay Pyi Taw, cea mai aglomerată zonă a capitalei. Până acum, ritmul eforturilor de salvare este foarte lent. Nu există echipe de salvare profesioniste, se văd doar câteva macarale. Oamenii sunt ocupați cu propriile eforturi de salvare, pentru că și aici, aproape fiecare gospodărie a suferit pierderi.”
Apelurile din partea ONU și Crucea Roșie
ONU și Crucea Roșie au tras un semnal de alarmă că nu sunt materiale sanitare pentru miile de răniți și sinistrați.
Marie Manrique, coordonatorul Programului Crucii Roșii pentru Myanmar: „Ceea ce vedem aici, în Myanmar, este un nivel de devastare cum nu s-a mai văzut nicăieri în Asia, într-un secol. Este cu adevărat important să ajungem la oamenii care au trăit pe străzi în ultimele două nopți, iar acum a treia noapte. Trebuie să ajungem la acești oameni pentru a le oferi adăpost sigur, apă potabilă și îngrijirile medicale de care au nevoie.”
În Thailanda vecină, continuă eforturile de căutare și salvare, după prăbușirea unui zgârie-nori în construcție la Bangkok. Până acum au fost găsite acolo doar trupuri fără viață. Și zeci de muncitori, din Cambodgia și din Myanmar, sunt dați dispăruți.
Dificultățile în salvarea victimelor din Bangkok
Cordelia Linch, Sky News, Bangkok: „Din păcate, speranțele devin tot mai firave. Este foarte dificil, într-adevăr, să pătrunzi în acest munte de dărâmături. Și au rămas foarte puține rezerve de oxigen pentru oricine s-ar mai lupta să supraviețuiască acolo.”
Reporter: „Când au fost scoși ultimii supraviețuitori?"
Anutin Charnviraku, vicepremier al Thailandei: „Cred că ieri."
Reporter: „Dar astăzi?"
Anutin Charnviraku, vicepremier al Thailandei: „Astăzi nu am găsit niciun supraviețuitor."
Vicepremierul thailandez a anunțat o investigație care să descopere cauzele prăbușirii unui turn de 34 de etaje în doar câteva minute.