Biden promite unitatea NATO în faţa "poftei lacome de putere" a lui Putin în Ucraina

joe biden
AFP

Preşedintele Joe Biden l-a acuzat, miercuri, pe liderul rus Vladimir Putin că are o "poftă laşă de teritorii şi putere" şi a promis, la Vilnius, că Alianţa, sub conducerea SUA, nu va ezita în susţinerea Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti.

La sfârşitul reuniunii de două zile pe care liderii NATO au avut-o practic la uşa Rusiei, în Lituania, Biden a lăudat populaţia din fosta ţară ocupată de sovietici şi subliniat cu încântare că Finlanda este acum parte a alianţei, iar în curând şi Suedia se va alătura NATO.

"De-a lungul acestui război îngrozitor, poporul lituanian, împreună cu fraţii noştri baltici, au fost printre cei mai aprigi campioni ai dreptului Ucrainei la un viitor ales de ea însăşi. Unul care să fie liber", a punctat Biden.

Preşedintele american, care a făcut din solidaritatea membrilor NATO una dintre principalele sale priorităţi în materie de politică externă, a declarat că Putin a subestimat grav fermitatea alianţei militare. "NATO este mai puternică, mai plină de energie şi, da, mai unită decât oricând în istoria sa. Într-adevăr, este şi mai vitală pentru viitorul nostru comun. Iar asta nu s-a petrecut din întâmplare. N-a fost ceva inevitabil", a spus Biden în faţa a mii de oameni care s-au adunat la Universitatea din Vilnius, mulţi dintre ei aclamându-l cu steaguri lituaniene şi americane.

"Când Putin, cu pofta sa laşă de pământ şi putere, a declanşat războiul său brutal împotriva Ucrainei, a pariat că NATO va fi divizată. El a crezut că NATO se va rupe. A crezut că unitatea noastră se va spulbera la prima sa încercare. El credea că liderii democratici vor fi slabi. Dar a gândit greşit", a subliniat Biden, reluând ideea pe care a subliniat-o şi în discursurile sale publice anterioare din Europa, ambele rostite în Polonia, vecină Lituaniei, în martie 2022 şi în februarie 2023, după ce Putin invadase Ucraina.

Citește și
vilnius nato
Capitala Lituaniei, transformată într-o fortăreață înaintea summitului NATO. Ce arme au fost activate la doar 150 km de Rusia

Ce spune Biden despre încheierea războiului

"Suveranitate, integritate teritorială. Aceştia sunt doi piloni ai relaţiilor paşnice între naţiuni. Nu se poate permite ca o ţară să pună stăpânire pe teritoriul vecinului său prin forţă. Rusia ar putea pune capăt acestui război mâine prin retragerea forţelor sale din Ucraina. Recunoscându-şi graniţele internaţionale şi încetând atacurile - atacuri inumane - asupra Ucrainei", le-a spus Biden miilor de oameni strânşi la Universitatea din Vilnius. "Din păcate, Rusia nu a arătat, până acum, niciun interes pentru rezultatul diplomatic", a subliniat el.

El a reafirmat sprijinul SUA pentru Ucraina. "Nu vom renunţa. Vorbesc serios. Angajamentul nostru faţă de Ucraina nu va slăbi. Vom susţine libertatea şi libertatea astăzi, mâine şi atât timp cât va fi nevoie", a promis din nou preşedintele Biden.

"Statele Unite au construit o coaliţie de peste 50 de naţiuni pentru a se asigura că Ucraina se apără singură, atât acum, cât în viitor", a adăugat el, remarcând că, în ciuda a aproape un an şi jumătate de război, Ucraina rămâne liberă şi independentă.

De asemenea, el a subliniat că toată lumea doreşte ca războiul să se încheie just, ţinând cont de principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite - suveranitatea şi integritatea teritorială.

Discursul lui Biden a avut ca scop să trimită aliaţilor un mesaj de unitate şi totodată să reliefeze rolul său pe scena mondială înainte de o campanie dificilă pentru realegere sa în 2024, o campanie care are ca temă principală "vindecarea diviziunilor" de acasă şi din străinătate, notează Reuters, citată de News.ro.

În pofida mesajului pozitiv, oficialii americani s-au luptat în privat cu omologii lor de la Vilnius pentru a ajunge la un consens cu privire la direcţia în care se îndreaptă războiul, la modul în care se poate încheia şi la asigurările pe care trebuie să le ofere Ucrainei în ceea ce priveşte viitorul său în cadrul alianţei militare nord-atlantice, au declarat pentru Reuters patru diplomaţi NATO implicaţi în aceste discuţii.

Ucraina, care şi-ar fi dorit o invitaţie de a adera la NATO sau cel puţin un calendar specific pentru aderare, nu a primit niciuna dintre acestea. În schimb, liderii din NATO s-au pus de acord că Ucraina va adera în cele din urmă, atunci când "aliaţii vor fi de acord şi vor fi îndeplinite condiţiile", după cum se arată în declaraţia finală a summitului. Însă ei au evitat să ofere detalii cu privire la momentul în care, dacă va fi cazul, Kievul va îndeplini aceste condiţii.

Contrast cu Trump, în luminile rampei electorale din SUA

Înainte de a pleca din Statele Unite pentru a participa la summitul din Europa, Biden nu a ţinut cont de preocupările aliaţilor şi a anunţat că va furniza muniţii cu dispersie Ucrainei în lupta sa cu Rusia.

Însă, într-un contrast implicit cu fostul preşedinte Donald Trump, care îşi antagonizase aliaţii, Biden a făcut ca Washingtonul, de departe cel mai mare contribuabil din alianţă, să fie forţa motrice pentru consolidarea blocului militar. Trump - favoritul republican pentru a-l concura pe democratul Biden la alegerile din noiembrie 2024 - a luat chiar în considerare, la un moment dat, retragerea din NATO - pactul de apărare fondat la începutul Războiului Rece, în 1949.

Ivo Daalder, preşedinte al think tank-ului Chicago Council on Global Affairs, subliniază că invazia Rusiei în Ucrana a fost forţa motrice pentru ca Suedia să adere la NATO. Dar el a adăugat că rolul diplomatic "destul de important" al lui Biden a fost esenţial pentru a pune capăt opoziţiei Turciei, de exemplu, răspunzând obiecţiilor pe care Ankara le avea în numirea unor locaţii geografice din Cipru, care împiedicau aprobarea noilor planuri regionale de apărare ale alianţei.

"Povestea neştiută a acestui preşedinte este că demonstrează capacitatea de a merge şi de a mesteca gumă în acelaşi timp. El a consolidat alianţele în Europa şi în Asia într-un mod în care, sincer, niciun alt preşedinte nu a făcut-o, cu siguranţă de la sfârşitul Războiului Rece", consideră Daalder.

Majoritatea republicanilor care caută să îl înlăture pe Biden au păstrat în mare parte tăcerea cu privire la prestaţia lui Biden în timpul summitului NATO, ceea ce sugerează că nu au prea multe de câştigat dacă îl critică. Există o largă unitate în Statele Unite în spatele abordării Washingtonului faţă de invazia rusă de acum mai bine de 500 de zile, arată sondajele.

Trump îl admiră de mult timp pe preşedintele rus Vladimir Putin şi şi-a exprimat scepticismul faţă de o implicare extinsă a SUA în războiul din Ucraina. Marţi, el a criticat decizia lui Biden de a trimite muniţii în Ucraina. Trump se confruntă cu un scrutin primar deschis în care sunt mai mulţi candidaţi, inclusiv fostul său vicepreşedinte Mike Pence şi fosta sa ambasadoare la ONU Nikki Haley, care au făcut presiuni pentru un sprijin mai mare pentru Ucraina. Haley a criticat marţi NATO şi pe Biden pentru că nu s-au angajat ferm să primească Ucraina în alianţă.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Reacții internaționale după ce Erdogan a anunțat că susține aderarea Suediei la NATO. Mesajul premierului suedez
Reacții internaționale după ce Erdogan a anunțat că susține aderarea Suediei la NATO. Mesajul premierului suedez

Preşedintele american, Joe Biden, care a sosit luni la Vilnius pentru summitul NATO, a salutat acordul dat de omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, pe care o bloca de peste un an.

Capitala Lituaniei, transformată într-o fortăreață înaintea summitului NATO. Ce arme au fost activate la doar 150 km de Rusia
Capitala Lituaniei, transformată într-o fortăreață înaintea summitului NATO. Ce arme au fost activate la doar 150 km de Rusia

În drum spre Villnius, unde marți începe un summit crucial al NATO, președintele american Joe Biden a făcut o escală de o zi în Marea Britanie.

Gafă uriașă a lui Joe Biden. A dezvăluit o informație care poate fi exploatată de Rusia
Gafă uriașă a lui Joe Biden. A dezvăluit o informație care poate fi exploatată de Rusia

Președintele american Joe Biden a dezvăluit într-un interviu difuzat duminică de CNN că Statele Unite mai au puțină muniție de calibru 155 mm, atrăgând un val de critici, potrivit Fox News.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.