Program special stirileprotv.ro și VOYO - Summit NATO Vilnius 2023

Summit NATO - Vilnius, 11-12 iulie 2023
Agerpres

PRO TV realizează un program special dedicat summitului NATO care are loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie 2023. Acesta va fi cel de-al patrulea summit NATO de la invazia Rusiei în Ucraina, primul având loc la doar o zi după asalt, urmat de reuniuni la Bruxelles şi la Madrid.

Astfel, în ultima zi a summit-ului de la Vilnius, 12 iulie, când se vor anunța concluziile acestuia, exclusiv pe stirileprotv.ro și VOYO va fi difuzat începând cu ora 15.00 un program care va aduce ultimele informații de la fața locului, analize și comentarii live, care vor contura direcția spre care se îndreaptă alianța nord-atlantică și măsurile pe care le vor lua membrii săi pentru a contracara pericolul rusesc.

Gazda acestei emisiuni va fi Cosmin Stan, care îi va avea invitați în studio pe Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României și generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România , iar în direct de la Bruxelles li se va alătura Cristian Pîrvulescu, analist politic și decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA. De asemenea, din Vilnius va avea intervenții în direct și corespondentul special PRO TV, Iulia Petcu.

Pe agenda summitului se află subiecte importante, chiar delicate: luarea unei decizii în ceea ce privește solicitarea Ucrainei de a deveni membru NATO, planurile de răspuns în cazul unui atac din partea Rusiei, investițiile în dezvoltarea industriei de apărare a țărilor membre, dar și situația Suediei care se vede “blocată” în procesul de aderare de către Turcia, care deține a doua cea mai mare armată în rândul țărilor din alianță.

De departe, însă, “nodul gordian” este modul în care NATO îşi va defini viitoarea relaţie cu Ucraina, pe fondul apelurilor repetate ale preşedintelui Volodimir Zelenski pentru ca Kievul să primească o invitaţie de aderare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus clar că Ucraina nu va deveni membră a alianţei cât timp războiul va fi în desfăşurare, iar la summitul de la Vilnius nu-i va fi lansată o invitaţie oficială de aderare.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

NATO caută acum o formulă potrivită de a amâna aderarea Ucrainei în condițiile în care alianța este divizată în această privință cu unii membri, mai ales cei din estul Europei, care cer includerea de urgență a acestei țări, în vreme ce alții, precum Statele Unite sau Germania, consideră că este inoportun să se avanseze o dată exactă. Se așteaptă totuși o formulare mai puternică decât cea de la Summit-ul NATO de la București din 2008 - pentru a sublinia perspectiva Kievului de a adera la alianţă. Stoltenberg a subliniat însă că NATO - în conformitate cu Articolul 5 din Tratatul de la Washington - va oferi garanţii de securitate depline doar membrilor cu drepturi depline ai alianţei.

Liderii vor revizui, de asemenea, primele planuri de apărare elaborate de alianţă după Războiul Rece, detaliind modul în care NATO ar răspunde unui atac rusesc. Relansarea aşa-numitelor planuri regionale reprezintă o schimbare fundamentală. Prin intermediul planurilor, alianţa oferă, de asemenea, îndrumări statelor membre cu privire la modul în care să îşi modernizeze forţele şi logistica.

Zeci de ani, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, însă, în contextul în care cel mai sângeros război din 1945 încoace, în Ucraina, se desfăşoară chiar lângă graniţele sale, NATO avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult înainte de izbucnirea unui conflict cu un adversar de acelaşi rang, precum Moscova. Iar în acest context, țara noastră, care a solicitat suplimentarea efectivelor de militari străini de la noi, așteaptă un verdict favorabil care să ne sporească gradul de protecție.

Suedia speră să devină la Vilnius cel de-al 32-lea membru al alianţei, dar Turcia continuă să blocheze aderarea sa, acuzând Stockholmul că oferă protecţie pe teritoriul său membrilor PKK, organizaţie considerată teroristă de Ankara. Turcia spune că Suedia trebuie să ia măsuri împotriva acestora înainte de a i se permite să adere la NATO.

Aliaţii NATO au ajuns la un acord pentru a ridica obiectivul alianţei privind cheltuielile militare, potrivit a doi diplomaţi. Cei 31 de aliaţi au căzut de acord asupra unui angajament de durată de a investi în viitor cel puţin 2% din PIB-ul naţional în armatele lor, au declarat cei doi diplomaţi.

Măsurile de securitate la Vilnius vor fi sporite. Trei unităţi germane de apărare antiaeriană Patriot vor fi desfăşurate pentru a proteja locul de întâlnire, o premieră pentru un summit NATO. Avioane de vânătoare vor patrula, de asemenea, pe cerul Lituaniei, ţară care se află între enclava rusă Kaliningrad şi Belarus şi care mult timp a fost considerată un punct vulnerabil pe flancul estic al NATO.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru
Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru "performanțe excepționale" din controale și executări

Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro.

Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă
Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă

Cinci elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani s-au bătut în curtea unei şcoli din judeţul Dolj, în urma unui conflict spontan.

Aderarea la Schengen, anunțată ca sigură de Ciolacu, este pusă sub semnul întrebării. De data aceasta Olanda s-ar putea opune
Aderarea la Schengen, anunțată ca sigură de Ciolacu, este pusă sub semnul întrebării. De data aceasta Olanda s-ar putea opune

Aderarea României la spațiul Schengen, anunțată ca sigură, de premierul Marcel Ciolacu pentru 1 ianuarie este pusă sub semnul întrebării.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.