Program special stirileprotv.ro și VOYO - Summit NATO Vilnius 2023

Summit NATO - Vilnius, 11-12 iulie 2023
Agerpres

PRO TV realizează un program special dedicat summitului NATO care are loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie 2023. Acesta va fi cel de-al patrulea summit NATO de la invazia Rusiei în Ucraina, primul având loc la doar o zi după asalt, urmat de reuniuni la Bruxelles şi la Madrid.

Astfel, în ultima zi a summit-ului de la Vilnius, 12 iulie, când se vor anunța concluziile acestuia, exclusiv pe stirileprotv.ro și VOYO va fi difuzat începând cu ora 15.00 un program care va aduce ultimele informații de la fața locului, analize și comentarii live, care vor contura direcția spre care se îndreaptă alianța nord-atlantică și măsurile pe care le vor lua membrii săi pentru a contracara pericolul rusesc.

Gazda acestei emisiuni va fi Cosmin Stan, care îi va avea invitați în studio pe Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României și generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România , iar în direct de la Bruxelles li se va alătura Cristian Pîrvulescu, analist politic și decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA. De asemenea, din Vilnius va avea intervenții în direct și corespondentul special PRO TV, Iulia Petcu.

Pe agenda summitului se află subiecte importante, chiar delicate: luarea unei decizii în ceea ce privește solicitarea Ucrainei de a deveni membru NATO, planurile de răspuns în cazul unui atac din partea Rusiei, investițiile în dezvoltarea industriei de apărare a țărilor membre, dar și situația Suediei care se vede “blocată” în procesul de aderare de către Turcia, care deține a doua cea mai mare armată în rândul țărilor din alianță.

De departe, însă, “nodul gordian” este modul în care NATO îşi va defini viitoarea relaţie cu Ucraina, pe fondul apelurilor repetate ale preşedintelui Volodimir Zelenski pentru ca Kievul să primească o invitaţie de aderare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus clar că Ucraina nu va deveni membră a alianţei cât timp războiul va fi în desfăşurare, iar la summitul de la Vilnius nu-i va fi lansată o invitaţie oficială de aderare.

Citește și
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

NATO caută acum o formulă potrivită de a amâna aderarea Ucrainei în condițiile în care alianța este divizată în această privință cu unii membri, mai ales cei din estul Europei, care cer includerea de urgență a acestei țări, în vreme ce alții, precum Statele Unite sau Germania, consideră că este inoportun să se avanseze o dată exactă. Se așteaptă totuși o formulare mai puternică decât cea de la Summit-ul NATO de la București din 2008 - pentru a sublinia perspectiva Kievului de a adera la alianţă. Stoltenberg a subliniat însă că NATO - în conformitate cu Articolul 5 din Tratatul de la Washington - va oferi garanţii de securitate depline doar membrilor cu drepturi depline ai alianţei.

Liderii vor revizui, de asemenea, primele planuri de apărare elaborate de alianţă după Războiul Rece, detaliind modul în care NATO ar răspunde unui atac rusesc. Relansarea aşa-numitelor planuri regionale reprezintă o schimbare fundamentală. Prin intermediul planurilor, alianţa oferă, de asemenea, îndrumări statelor membre cu privire la modul în care să îşi modernizeze forţele şi logistica.

Zeci de ani, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, însă, în contextul în care cel mai sângeros război din 1945 încoace, în Ucraina, se desfăşoară chiar lângă graniţele sale, NATO avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult înainte de izbucnirea unui conflict cu un adversar de acelaşi rang, precum Moscova. Iar în acest context, țara noastră, care a solicitat suplimentarea efectivelor de militari străini de la noi, așteaptă un verdict favorabil care să ne sporească gradul de protecție.

Suedia speră să devină la Vilnius cel de-al 32-lea membru al alianţei, dar Turcia continuă să blocheze aderarea sa, acuzând Stockholmul că oferă protecţie pe teritoriul său membrilor PKK, organizaţie considerată teroristă de Ankara. Turcia spune că Suedia trebuie să ia măsuri împotriva acestora înainte de a i se permite să adere la NATO.

Aliaţii NATO au ajuns la un acord pentru a ridica obiectivul alianţei privind cheltuielile militare, potrivit a doi diplomaţi. Cei 31 de aliaţi au căzut de acord asupra unui angajament de durată de a investi în viitor cel puţin 2% din PIB-ul naţional în armatele lor, au declarat cei doi diplomaţi.

Măsurile de securitate la Vilnius vor fi sporite. Trei unităţi germane de apărare antiaeriană Patriot vor fi desfăşurate pentru a proteja locul de întâlnire, o premieră pentru un summit NATO. Avioane de vânătoare vor patrula, de asemenea, pe cerul Lituaniei, ţară care se află între enclava rusă Kaliningrad şi Belarus şi care mult timp a fost considerată un punct vulnerabil pe flancul estic al NATO.

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Unul dintre automotoarele unui tren care circula de la Piteşti la Bucureşti Nord s-a defectat. Ce s-a întâmplat cu pasagerii
Unul dintre automotoarele unui tren care circula de la Piteşti la Bucureşti Nord s-a defectat. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Unul dintre automotoarele trenului R 13425, care circulă între Piteşti şi Bucureşti Nord, s-a defectat, luni seară, în staţia Titu. Astfel, călătorii au fost preluaţi de o altă garnitură, care a venit din direcţia Târgovişte.

Poliţişti şi specialişti antidrog au organizat o acţiune de control la staţia de taxare de pe A2. Ce sancțiuni au dat
Poliţişti şi specialişti antidrog au organizat o acţiune de control la staţia de taxare de pe A2. Ce sancțiuni au dat

Poliţişti şi specialişti antidrog au organizat, luni, o acţiune de control la staţia de taxare de pe Autostrada A2 Bucureşti-Cernavodă, în cadrul acesteia fiind date sancţiuni în valoare de aproape 55.000 de lei.

Primul limitator de viteză inteligent din România a fost instalat la Snagov. Cum funcționează
Primul limitator de viteză inteligent din România a fost instalat la Snagov. Cum funcționează

În comuna Snagov, de lângă București, a fost montat primul limitator de viteză inteligent.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare
NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare "iresponsabile" ruseşti. Moscova speră să calmeze spiritele

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.