Capitala Lituaniei, transformată într-o fortăreață înaintea summitului NATO. Ce arme au fost activate la doar 150 km de Rusia
În drum spre Villnius, unde marți începe un summit crucial al NATO, președintele american Joe Biden a făcut o escală de o zi în Marea Britanie.
S-a întâlnit cu premierul Rishi Sunak, dar și cu regele Charles al III-lea. Au discutat despre războiul din Ucraina și despre viitorul Kievului în Alianță, care vor fi temele dominante în Lituania. Și Suedia vrea în NATO, dar se lovește de refuzul Ankarei, care își condiționează votul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.
Președintele american a fost întâmpinat cu onoruri la castelul Windsor, înaintea întrevederii cu regele Charles al III-lea. A primit salutul regal și a ascultat imnul american în interpretarea orchestrei militare a gărzilor galeze.
Înainte, Joe Biden s-a întâlnit cu premierul Rishi Sunak. Dacă cei doi lideri s-au văzut de șase ori în ultimele șapte luni, a fost prima dată când Biden a mers la Downing Street 10, în calitate de președinte al Statelor Unite.
Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: „Ne îndreptăm de aici către summitul NATO de la Vilnius, unde suntem doi dintre cei mai puternici aliați din NATO. Știu că toți dorim să facem tot ce putem pentru a consolida securitatea euro-atlantică”.
Joe Biden, președintele SUA: „Relația noastră este solidă ca piatra, între Statele Unite și Marea Britanie...”.
Opinii diferite ale aliaților despre aderarea Ucrainei la NATO
Joe Biden, președintele SUA: „Ucraina continuă să fie atacată cu brutalitate cu acest tip de muniție cu dispersie, cu o rată foarte mare de eșec și care reprezintă un pericol pentru civili. Așa că, în cele din urmă, am ținut cont de recomandarea Departamentului Apărării de a trimite, nu permanent, ci doar pentru o perioadă de tranziție, astfel de proiectile Ucrainei, dar unele cu o rată foarte scăzută de eșec. Ei (ucrainenii) încearcă astfel să treacă de tranșeele de apărare și să oprească înaintarea tancurilor rusești. Dar nu a fost, și nu este, o decizie ușoară”.
Și apartenența Kievului la Alianța Nord-Atlantică este privită diferit la Washington și la Londra. Rishi Sunak sprijină o aderare cât mai rapidă, în timp ce președintele Biden spune că Ucraina nu este pregătită acum.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Summitul de la Vilnius este foarte important. Dacă nu există unitate în privința unei decizii tehnice privind invitarea Ucrainei să se alăture alianței, totul ține de voință politică. Ar fi un mesaj important care ar transmite că aliaților din NATO nu le este frică de Rusia. Ucraina ar trebui să primească garanții clare de securitate atât timp cât nu este în NATO”.
Capitala Vilnius, păzită intens de forțele NATO
Bruno Lete, analist principal al German Marshall Fund: „Așadar, acest Consiliu NATO-Ucraina va fi creat. În caz de urgență, ar oferi Ucrainei dreptul de a convoca aliații (doar pentru discuții). Nu este nicidecum vorba de activarea "articolului 5". Dar acest lucru permite Ucrainei să se facă remarcată, să fie prezentă pe harta politică și să oblige Alianța să discute despre Ucraina. Nu este soluția cea mai așteptată pentru Ucraina, dar este ceva ce NATO poate oferi în termeni de consens”.
Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, aliații din NATO ar fi decis să renunțe la o foaie de parcurs pentru aderarea Kievului la Alianța Nord-Atlantică, după încheierea războiului din Ucraina. Este o decizie mult așteptată care scurtează drumul nostru spre NATO, salută Kievul într-un comunicat.
Pe de altă parte, aderarea Suediei la NATO este alt subiect-cheie aflat pe agenda summitului de la Vilnius.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Turcia a așteptat la porțile Uniunii Europene de peste 50 de ani și aproape toate țările membre NATO sunt acum membre ale Uniunii Europene. Voi repeta acest apel și la Vilnius: Veniți și deschideți calea pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Când veți deschide calea pentru Turcia, noi vom deschide calea pentru Suedia, așa cum am făcut pentru Finlanda”.
Transformată deja într-o fortareață, capitala Lituaniei, îi aștepată pe cei 31 de lideri ai țărilor membre NATO. Marți și miercuri se întâlnesc la doar 32 km de bariera ridicată la frontiera Lituaniei cu Belarusul și la 150 de km de granița rusă.
Pentru a asigura securitatea reuniunii, au fost mobilizați 1.000 de soldaţi din trupele NATO și au fost activate sisteme avansate de apărare antiaeriană.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare:
10-07-2023 18:39