Belarus primeşte un tren cu trupe şi echipament ruseşti, în ciuda armistiţiului de Crăciun al lui Putin
Belarusul, vecinul Ucrainei şi aliatul Rusiei, a primit un tren cu trupe şi material ruseşti, anunţă vineri Ministerul belarus al Apărării.
Minskul anunţa joi că urma să primească armament şi echipament ruseşti, în contextul unei consolidări a cooperării militare ruso-belaruse, potrivit News.ro.
A full report by the #Belarusian television company VoenTV about the arrival of a train with about 30 BTR-82A, BTR-80K, as well as with BREM-K to the Republic of #Belarus straight from the Arzamas Machine-Building Plant #Russia pic.twitter.com/0Mmt7Yricl
— Middle East Update (@islamicworldupd) January 6, 2023
Vladimir Putin a efectuat o vizită în Belarus la 19 decembrie, iar armata rusă a anunţat că urmează să ia parte la manevre ”tactice” în Belarus, după înfiinţarea, în octombrie, a unei forţe comune ruso-belaruse de câteva mii de oameni.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit că Vladimir Putin s-a dus în Belarus pentru a convinge Minskul să ia parte în mod direct la Războiul rus din Ucraina, acuzaţii pe care le-a respins drept ”stupide” şi ”fără fundament”.
Kievul se teme de o ofensivă rusă, în primele luni ale lui 2023, de pe teritoriul belarus, către Kiev, o repetare a scenariului invaziei de la 24 februarie.
RACHETE DE TIP S-400 ŞI ISKANDER
”Azi am desfăşurat sistemele de rachetă (de tip) S-400 şi, mai ales, sistemele (de tip) Iskander pe care ni le-aţi dat”, anunţa, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko la venirea lui Vladimir Putin la Minsk, la 19 decembrie.
Sistemul de tip S-400 este un sistem de apărare antiaeriană, o versiune modenizată a sistemului de tip S-300, din epoca sovietică.
Sistemul de tip Iskander este un sistem cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune - folosite de către Rusia în Războiul din Ucraina. Ele pot fi dotate atât cu muniţie convenţională, cât şi cu focoase nucleare.
Aleksandr Lukaşenko anunţa tot atunci că armata belarusă formează împreună cu armata rusă echipaje de avioane de transport nuclear.
”Împreună cu ruşii, formăm echipaje capabile să piloteze avioane care să transporte încărcături utile specifice”, anunţa el. ”Asta nu este o ameninţare la adresa nimănui”, dădea el asigurări, potrivit Tass, ”însă noi trebuie să securizîm statul belarus”.