O rachetă de apărare antiaeriană trasă din Ucraina a căzut în Belarus
O rachetă de tip S-300 trasă din Ucraina a căzut pe teritoriul Belarusului, fiind doborâtă de apărarea antiaeriană a acestei ţări aliate cu Moscova, a anunţat agenţia de presă oficială a Minskului, BelTA.
”Lukaşenko a fost informat despre căderea unei rachete ucrainene S-300 în Belarus, la fața locului lucrează un grup de militari și anchetatori”, transmite sursa citată.
Ministerul Apărării de la Minsk a spus iniţial că investighează dacă sistemele de apărare aeriană ale Belarusului au doborât racheta sau dacă a fost vorba de o ratare, iar ulterior a anunţat că racheta a fost doborâtă de forţele sale de apărare antiaeriană.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Incidentul a avut loc între orele locale 10.00 şi 11.00 a.m. (09.00-10.00, ora României), adică aproximativ în momentul în care Rusia lansa zeci de rachete spre Ucraina.
BelTA susţine că racheta care a aterizat în Belarus a venit de pe teritoriul ucrainean. Agenţia a publicat şi o fotografie a ceea ce a spus că sunt părţi ale unei rachete S-300 care zac pe un câmp agricol gol.
S-300 este o rachetă de apărare aeriană din epoca sovietică, folosită atât de Rusia, cât şi de Ucraina.
În noiembrie, o rachetă S-300 despre care se crede că ar fi fost lansată de apărarea aeriană ucraineană a aterizat în Polonia şi a provocat moarte a două persoane. De asemenea, pe teritoriul Moldovei au căzut rachete sau fragmente de rachete, în două rânduri, ultima data la începutul acestei luni, dar fără a face victime.
Kievul a folosit sistemul de apărare antiaeriană pentru a intercepta rachetele ruseşti care se apropiau, în timp ce Rusia a părut să folosească rachete S-300 recondiţionate pentru a ataca ţinte terestre - lucru despre care analiştii militari spun că ar putea fi un semn că stocurile sale de rachete se diminuează.
Belarusul a permis Moscovei să-i folosească teritoriul ca platformă de lansare pentru invazia din februarie a Ucrainei, dar insistă că nu participă la război şi nici nu va participa.