Belarusul acuză Ucraina că încearcă să provoace un conflict regional: Racheta nu a intrat accidental în spațiul nostru aerian
Secretarul Consiliului de Securitate din Belarus, a acuzat Ucraina că încearcă să "provoace un conflict regional", susţinând că este "puţin probabil" ca racheta de apărare aeriană ucraineană doborâtă joi să fi intrat accidental în spaţiul aerian belarus.
"Există puţine motive să credem că a intrat accidental în spaţiul nostru aerian. După toate aparenţele, se pare că a fost vorba de un plan a fost aici", a declarat Aleksandr Volfovici, secretarul Consiliului de Securitate din Belarus, într-un interviu acordat publicaţiei Sputnik Belarus, potrivit News.ro.
Ministerul Apărării de la Minsk a declarat joi că forţele sale de apărare aeriană au doborât o rachetă sol-aer ucraineană de tip S-300 în apropierea satului Harbacea din regiunea Brest, la aproximativ 15 km de graniţa dintre Belarus şi Ucraina.
Incidentul a avut loc în condiţiile în care Rusia trăgea cu zeci de rachete asupra unor oraşe din Ucraina, într-unul dintre cele mai mari valuri de bombardamente de la începutul conflictului.
Incidentul "provoacă o îngrijorare extremă, nu numai pentru noi, ci şi pentru partenerii noştri belaruşi", a comentat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a subliniat legăturile militare strânse dintre Rusia şi Belarus, afirmând că cele două state se află într-un "dialog constant şi o coordonare constantă".
Ministerul Afacerilor Externe din Belarus l-a convocat joi pe ambasadorul Ucrainei, Ihor Kîzîm, căruia i-a transmis un protest ferm în legătură cu presupusa "lansare a unei rachete ghidate antiaeriene S-300 de pe teritoriul Ucrainei în direcţia teritoriului Belarusului".
S-300 este o rachetă de apărare aeriană din epoca sovietică, folosită atât de Rusia, cât şi de Ucraina.
Rusia folosește teritoriul Belarusului, în contextul invaziei din Ucraina
În noiembrie, o rachetă S-300 despre care se crede că ar fi fost lansată de apărarea aeriană ucraineană a aterizat în Polonia şi a provocat moarte a două persoane. De asemenea, pe teritoriul Moldovei au căzut rachete sau fragmente de rachete, în două rânduri, ultima data la începutul acestei luni, dar fără a face victime.
Kievul a folosit sistemul de apărare antiaeriană pentru a intercepta rachetele ruseşti care se apropiau, în timp ce Rusia a părut să folosească rachete S-300 recondiţionate pentru a ataca ţinte terestre - aspect despre care analiştii militari spun că ar putea fi un semn că stocurile sale de rachete se diminuează.
Belarusul a permis Moscovei să-i folosească teritoriul ca platformă de lansare a invaziei din februarie din Ucraina, dar insistă că nu participă la război şi nici nu va participa.
La rândul său, Ministerul ucrainean al Apărării nu exclude posibilitatea ca racheta S-300 care a ajuns joi pe teritoriul Belarusului să fi fost trimisă deliberat de Rusia, în încercarea de a provoca Minskul, astfel încât să-l determine pe Aleksandr Lukaşenko să accepte să se implice alături de Moscova în războiul din Ucraina.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, belarus, antiracheta,
Dată publicare:
30-12-2022 18:27