Beijingul este de partea lui Joe Biden. Realegerea lui Trump ar face relațiile dintre China și SUA ”foarte conflictuale”
Realegerea lui Donald Trump ar face relațiile dintre SUA și China ”foarte conflictuale”, cu o escaladare a tensiunilor pe scară largă, la toate nivelurile, scrie media chineză independentă, care citează totuși un oficial al Partidului Comunist.
O victorie a lui Donald Trump ar putea însemna noi incertitudini și relații „foarte conflictuale” între China și SUA, scrie South China Morning Post, publicație deținută de grupul Alibaba, gigantul chinez fondat de Jack Ma, un opozant al puterii de la Beijing.
China are acum canale de comunicare deschise cu administrația președintelui american Joe Biden pentru a gestiona problemele dificile, dar relațiile bilaterale ar putea deveni mai „conflictuale” dacă fostul președinte Donald Trump este reales, potrivit unui expert chinez în relații internaționale.
Jia Qingguo, profesor și fost decan al școlii de studii internaționale a Universității din Peking, a declarat că mecanismul existent al grupului de lucru dintre cele două țări le-a permis să abordeze diferențele dintre ele, dar Trump ar putea impune politici mai dure, inclusiv posibile provocări pentru China.
Biden, care se va confrunta într-o revanșă a lui Trump în noiembrie, a adăugat taxe de 18 miliarde de dolari la produsele chineze, inclusiv oțel, aluminiu și vehicule electrice chinezești, pentru a proteja lucrătorii americani și pentru a stimula producția acasă, politici care speră că îl vor ajuta să câștige realegerea în noiembrie.
Jia spune însă că mișcarea tarifară a lui Biden a avut mai mult sens „politic” decât substanță într-un sezon electoral din SUA.
Măsurile anunțate de Biden împotriva Chinei, mai mult de fațadă, cu impact minor asupra exporturilor în SUA
Trump, care are o bază puternică de votanți în rândul lucrătorilor din producție, a promis de asemenea că va impune un tarif de 60% pentru toate produsele chinezești și că va viza mașinile chinezești fabricate în Mexic.
„Este o măsură preventivă, este mai mult de dragul de a avea un anumit avantaj în alegeri”, a spus Jia, care este și membru al Comitetului Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez.
Unele dintre măsurile anunțate recent de Biden păreau a fi dure, dar de fapt nu au reprezentat o mare parte din comerțul China-SUA. China a exportat deja foarte puține vehicule electrice în Statele Unite, a adăugat el.
SUA au importat doar 12.362 de vehicule electrice din China anul trecut, importuri care erau deja sub o taxă de 25%, care va crește la 100% la 1 august. Noile tarife au vizat un număr mic de produse, reprezentând doar 4,2% din toate importurile americane din China, conform unui raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.
China a condamnat ferm măsurile SUA, spunând că sunt discriminatorii și nu vor face decât să perturbe dezvoltarea ecologică globală, un proces în care produsele chinezești cu energie curată joacă un rol cheie. Dar nu a amenințat cu represalii imediate.
”Există o anumită înțelegere tacită” între SUA și China
„Cred că există o anumită înțelegere tacită între cele două părți în această problemă”, a spus Jia. „Din perspectiva Chinei, desigur, China va protesta... Dar nu este în măsura în care să înceapă un război comercial”.
Expertul adaugă însă că dacă Trump a fost reales „vor fi, desigur, noi incertitudini”, dar există și „o mulțime de lucruri care sunt sigure, dacă te uiți la politicile ultimei sale administrații”.
Jia a spus că ultima parte a administrației Trump în urmă cu patru ani nu doar că a subliniat ideologia, ci a contestat și politica unei singure Chine. Foștii săi oficiali au prezentat, de asemenea, idei de politici mai dure asupra Chinei.
În special, Jia a citat un discurs controversat al fostului secretar de stat al lui Trump, Mike Pompeo, la Biblioteca Richard Nixon în 2020 din California, unde a cerut „lumii libere” să inducă schimbarea în „China comunistă”.
El a evidențiat, de asemenea, un articol recent al fostului consilier adjunct pentru securitate națională Matt Pottinger și al fostului congresman republican Mike Gallagher care critica politica lui Biden de „gestionare a concurenței” cu China, spunând că o competiție ar trebui în schimb câștigată cu retorică și politici „conflictuale” în apărare, tehnologie și diplomație.
Fostul ambasador al lui Trump la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a mai spus la începutul acestei luni că Trump ar „sprijini” independența Taiwanului dacă ar fi reales.
SUA nu recunosc independența Taiwanului
„Dacă ideile acestor oameni vor avea un impact mai mare asupra politicilor lui Trump, atunci relația dintre China și Statele Unite va deveni o relație foarte conflictuală și, cel mai probabil, va experimenta o nouă rundă de declin pe scară largă”, a spus Jia.
China a avertizat în repetate rânduri SUA să nu treacă „linia roșie” în privința Taiwanului, o insulă pe care Beijingul o vede ca parte a Chinei, pe care o va reuni prin forță dacă este necesar.
Majoritatea țărilor, inclusiv SUA, nu recunosc Taiwan ca stat independent, dar Washingtonul se opune oricărei încercări a Chinei de a lua insula autoguvernată cu forța și se angajează să-i furnizeze arme.
Pe fondul învestirii săptămâna trecută a noului lider din Taiwan, William Lai Ching-te, Beijingul a impus sancțiuni asupra a peste o duzină de companii și directori americani pentru vânzările de arme către Taiwan.
Joia trecută, China continentală a început un exercițiu militar de două zile în jurul Taiwanului, o mișcare văzută de observatori ca un exercițiu pentru un blocaj economic și militar al insulei și o descurajare împotriva oricărei încercări de „independență”.
Jia mai a spus că relațiile dintre China și Taiwan vor rămâne într-un relativ „impas” sub Lai, care s-a autointitulat „un lucrător practic pentru independența Taiwanului”, pe care Beijingul a promis că îl va pedepsi.
„Există puțin loc pentru el să urmărească independența Taiwanului”, a spus Jia. „El este reținut din toate aspectele... Unul este de pe continent, echilibrul puterii militare dintre cele două părți ale strâmtorii Taiwan a suferit schimbări fundamentale. Capacitatea continentului de a controla independența Taiwanului devine din ce în ce mai puternică”.
„Al doilea este că … cel puțin în timpul administrației lui Biden, acesta a subliniat din ce în ce mai mult necesitatea de a construi punți între China și Statele Unite și de a adera la politica unei singure Chine … așa că va impune și anumite restricții asupra lui Lai Ching- te”, a adăugat el. Puterea lui Lai este, de asemenea, limitată de Yuanul Legislativ, care este acum controlat de partidele de opoziție din Taiwan.
Conflictele din China și Filipinele susținute de SUA vor fi mici și gestionabile
Întrebat dacă prevede mai multe conflicte în Marea Chinei de Sud decât în strâmtoarea Taiwan, deoarece China și Filipinele se ciocnesc mai frecvent din cauza revendicărilor de suveranitate în apele în litigiu, Jia a spus că aceste conflicte cu Manila vor rămâne „de intensitate scăzută” și vor fi gestionate.
Filipine, care a sporit coordonarea apărării cu SUA sub președintele Ferdinand Marcos Jr, a încercat, de asemenea, să-și întărească suveranitatea în Marea Chinei de Sud, așezând o navă în mod deliberat în Second Thomas Shoal.
Beijingul s-a opus cu fermitate acestei mișcări și a trimis în mod repetat nave pentru a bloca misiunile de aprovizionare din Manila, despre care a spus că transportau materiale de construcție.
„Marea Chinei de Sud pare foarte activă, dar, de fapt, obiectivele tuturor părților implicate sunt foarte limitate”, a spus Jia.
„Filipinele au o nevoie politică internă, așa că trebuie să facă acest lucru pentru a menține sprijinul intern. Statele Unite pot spera că această chestiune va fi mai animată, dar fără conflicte militare. Dintr-o perspectivă chineză, China încă speră să mențină pacea și stabilitatea în acest loc și nu dorește ca această chestiune să provoace prea multe probleme”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: SUA, joe biden, donald trump, China, alegeri, sprijin, conflict,
Dată publicare:
28-05-2024 14:44