BBC: Bilanţul militarilor ruşi în Ucraina a depăşit 50.000 de morţi, fără a lua în calcul decesele din Doneţk şi Luhansk
O analiză BBC arată că, în a doua perioadă de 12 luni pe linia frontului deschis de Rusia în Ucraina, pe măsură ce Moscova şi-a impus aşa-numita strategie a „maşinii de tocat carne”, numărul de morţi a fost cu aproape 25% mai mare decât în primul an.
BBC rus, grupul media independent Mediazona şi voluntari au numărat decesele începând cu februarie 2022, acestea depăşind 50.000.
Noile morminte din cimitire au ajutat la furnizarea numelor multor soldaţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, echipele au cercetat informaţii din surse deschise din rapoarte oficiale, ziare şi social media.
Mai mult de 27.300 de soldaţi ruşi au murit în al doilea an de luptă, o reflectare a modului în care câştigurile teritoriale au venit cu un cost uman uriaş.
Rusia a refuzat să comenteze.
Termenul "maşina de tocat carne" a fost folosit pentru a descrie modul în care Moscova trimite valuri de soldaţi în faţă fără încetare pentru a încerca să epuizeze forţele ucrainene şi să expună locaţiile acestora artileriei ruseşti.
Bilanţul general - de peste 50.000 de morţi - este de opt ori mai mare decât singura recunoaştere publică oficială a numărului de morţi dată vreodată de Moscova în septembrie 2022.
Numărul real al morţilor ruşi este probabil să fie mult mai mare.
Analiza BBC nu include decesele miliţiilor din Doneţk şi Luhansk - în estul Ucrainei - ocupate de Rusia. Dacă ar fi adăugate, numărul de morţi de partea rusă ar fi şi mai mare. Între timp, Ucraina comentează rareori amploarea victimelor sale de pe câmpul de luptă. În februarie, preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi - dar estimările, bazate pe informaţiile furnizate de SUA, sugerează pierderi mai mari.
Tactica „maşinii de tocat carne”
Cea mai recentă listă a soldaţilor morţi, întocmită de BBC şi Mediazona, arată costul uman crud al schimbării tacticilor de front ale Rusiei.
În timp ce ruşii luptau pentru oraşul Vuhledar, a folosit "atacuri frontale ineficiente de tip val uman", potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
"Terenul dificil, lipsa puterii de luptă şi eşecul de a surprinde forţele ucrainene", a declarat acesta, au dus la câştiguri mici şi pierderi mari în luptă.
Un alt vârf semnificativ în graficul deceselor poate fi observat în primăvara anului 2023, în timpul bătăliei pentru Bakhmut - când grupul de mercenari, Wagner, a ajutat Rusia să captureze oraşul.
Liderul Wagner, Evgheni Prigozhin, a estimat pierderile grupului său în acea perioadă la 22.000 de persoane.
Capturarea de către Rusia a oraşului Avdiivka din estul Ucrainei, în toamna anului trecut, a dus, de asemenea, la o altă creştere a numărului de decese militare.
Numărarea mormintelor
Voluntarii care lucrează cu BBC şi Mediazona au numărat noi morminte militare în 70 de cimitire din Rusia de la începutul războiului. Cimitirele au fost extinse semnificativ, după cum arată imaginile aeriene.
Fotografiile şi înregistrările video realizate la sol sugerează că majoritatea acestor noi morminte aparţin soldaţilor şi ofiţerilor ucişi în Ucraina.
BBC estimează că cel puţin doi din cinci combatanţi morţi în Rusia sunt persoane care nu au avut nicio legătură cu armata ţării înainte de invazie.
La începutul invaziei din 2022, Rusia a fost capabilă să îşi folosească trupele profesioniste pentru a desfăşura operaţiuni militare complicate - explică Samuel Cranny-Evans de la Royal United Services Institute (Rusi).
Dar mulţi dintre aceşti soldaţi experimentaţi sunt acum probabil morţi sau răniţi, spune analistul în domeniul apărării, şi au fost înlocuiţi de persoane cu puţină pregătire sau experienţă militară - cum ar fi voluntari, civili şi prizonieri.
Aceşti oameni nu pot face ceea ce pot face soldaţii profesionişti, explică Cranny-Evans.
"Acest lucru înseamnă că trebuie să facă lucruri mult mai simple din punct de vedere tactic - care, în general, pare să fie un asalt în faţă asupra poziţiilor ucrainene cu sprijin de artilerie", afirmă el
Wagner vs Ministerul Apărării
Recruţii din închisori sunt cruciali pentru succesul ”maşinii de tocat carne” - iar analiza BBC sugerează că acum sunt ucişi mai repede pe linia frontului. Moscova i-a permis liderului Evgheni Prigojin să înceapă să recruteze în închisori din iunie 2022. Deţinuţii deveniţi luptători au luptat apoi ca parte a unei armate private în numele guvernului rus.
Wagner avea o reputaţie de temut pentru tactici de luptă necruţătoare şi o disciplină internă brutală. Soldaţii puteau fi executaţi pe loc pentru că se retrăgeau fără ordine.
Grupul a continuat să recruteze prizonieri până în februarie 2023, când relaţia sa cu Moscova a început să se deterioreze. De atunci, Ministerul rus al Apărării a continuat aceeaşi politică.
Prigojin a organizat o revoltă eşuată împotriva forţelor armate ale Rusiei în iunie anul trecut - şi a încercat să avanseze spre Moscova înainte de a accepta să se întoarcă. În august, el a fost ucis într-un accident de avion.
Cea mai recentă analiză s-a concentrat pe numele a 9.000 de deţinuţi din închisorile ruseşti despre care se ştie că au fost ucişi pe linia frontului.
Pentru mai mult de 1.000 dintre ei, BBC a confirmat datele de începere a contractului militar şi data la care au fost ucişi.
Analiza arată că, sub Wagner, aceşti foşti prizonieri au supravieţuit în medie trei luni. Cu toate acestea, cei recrutaţi ulterior de către Ministerul Apărării au trăit în medie doar două luni.
Ministerul a creat unităţi de armată cunoscute în mod obişnuit sub numele de Plutoni de furtună, formate aproape în întregime din deţinuţi. La fel ca în cazul unităţilor de prizonieri ale lui Wagner, aceste detaşamente sunt adesea tratate ca o forţă dispensabilă aruncată în luptă.
"Luptătorii Storm, sunt doar carne", a declarat anul trecut pentru Reuters un soldat obişnuit, care a luptat alături de membrii Storm.
Recent, luptătorii Storm au avut un rol esenţial în bătălia de luni de zile pentru capturarea Avdiivka.
Oraşul a căzut în mâinile Rusiei în urmă cu opt săptămâni şi a reprezentat cea mai mare victorie strategică şi simbolică pe câmpul de luptă pentru Putin de la Bakhmut încoace.
Prizonieri trimişi direct pe linia frontului
Sub conducerea Wagner, noii luptători din închisoare au primit o pregătire militară de două săptămâni înainte de a se îndrepta spre câmpul de luptă. În schimb, unii recruţi din Ministerul Apărării au fost ucişi pe linia frontului în primele două săptămâni ale contractelor lor.
BBC a vorbit cu familiile recruţilor din închisori care au murit - şi cu soldaţi încă în viaţă - care au spus că pregătirea militară oferită recruţilor din închisori de către Ministerul Apărării este insuficientă.
O văduvă a spus că soţul ei a semnat contractul cu ministerul în închisoare pe 8 aprilie anul trecut - iar trei zile mai târziu lupta pe linia frontului.
"Eram sigură că vor exista cele câteva săptămâni de pregătire despre care se vorbeşte. Şi că nu va fi nimic de care să ne temem cel puţin până la sfârşitul lunii aprilie", a declarat ea. Ea a spus că a aşteptat să primească veşti de la el - dar a aflat că fusese ucis pe 21 aprilie.
O altă femeie spune că a aflat că soţul ei a fost dus din închisoare pe câmpul de luptă doar atunci când a încercat să ia legătura cu el în legătură cu moartea fiului lor, care a luptat şi el. Femeia spune că fiul ei Vadim, în vârstă de 25 de ani - tată de gemeni - nu ţinuse niciodată o armă în mână înainte de a fi mobilizat.
Ea spune că nu i-a putut spune soţului ei, Alexander, despre moartea fiului lor, deoarece acesta fusese "luat" pentru a lupta. Ea a aflat doar printr-un apel telefonic de la un alt deţinut.
La aproximativ şapte luni după moartea fiului ei, femeia a fost informată că şi Alexander fusese ucis.
Atunci când lucrau pentru Wagner, deţinuţii din închisoare aveau, de obicei, contracte de şase luni. Luptătorii - dacă supravieţuiau - primeau apoi libertatea la final.
Dar, din septembrie anul trecut, conform Ministerului Apărării, deţinuţii înrolaţi trebuie să lupte până la moarte sau până la sfârşitul războiului - oricare dintre acestea survine mai întâi.
BBC a auzit poveşti recente despre deţinuţi care au cerut rudelor să îi ajute să îşi cumpere uniforme şi cizme adecvate. Au existat, de asemenea, rapoarte despre deţinuţi care au fost trimişi să lupte fără un echipament adecvat, provizii medicale sau chiar arme Kalaşnikov.
"Mulţi soldaţi aveau puşti nepotrivite pentru luptă", scrie susţinătorul războiului şi bloggerul rus Vladimir Grubnik, pe canalul său de Telegram.
"Ce ar trebui să facă un soldat de jos pe linia frontului fără o trusă de prim ajutor, o lopată pentru a săpa în tranşee şi cu o puşcă stricată este un mare mister!", a adăugat el.
Grubnik - care locuieşte în estul Ucrainei ocupate de Rusia - susţine că atunci când comandanţii au aflat că unele arme erau "complet rupte" au spus că este "imposibil" ca acestea să fie înlocuite.
"Puşca era deja atribuită persoanei respective, iar birocraţia militară dură nu putea face nimic în această privinţă", afirmă el.
Foştii prizonieri au descris, de asemenea, preţul ridicat plătit de camarazii lor.
"Dacă te înrolezi acum, pregăteşte-te să mori, amice", spune Serghei, pe un forum online pentru luptătorii din Storm şi rudele acestora, unde se fac schimb de informaţii.
El susţine că este un fost deţinut care luptă într-o unitate Storm din octombrie.
Un alt membru al forumului spune că s-a alăturat unui pluton Storm de 100 de soldaţi în urmă cu cinci luni şi că acum este unul dintre cei doar 38 de soldaţi care mai sunt în viaţă.
"Fiecare misiune de luptă este ca şi cum te-ai naşte din nou", a afirmat el.