Crime de război la Avdiivka. Rusia este acuzată că a executat prizonieri după retragerea Ucrainei
Săptămâna trecută, forțele Ucrainei au predat orașul Avdiivka din estul țării, pe care îl apărau cu disperare de luni de zile de asaltul brutal al Rusiei.
Cucerirea orașului Avdiivka reprezintă o victorie strategică și simbolică pentru Rusia, consolidându-și apărarea capitalei regionale, Donețk, și deschizând - potențial - căi pentru noi ofensive împotriva teritoriului deținut de ucraineni.
Comandantul-șef ucrainean Oleksandr Syrskyi spune că a ordonat retragerea din oraș pentru a salva viețile soldaților.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acum au apărut dovezi ale unor posibile crime de război, deoarece rudele a șase soldați găsiți morți în urma preluării orașului spun că aceștia au fost executați după ce s-au predat.
Autoritățile ucrainene investighează. Moscova nu a făcut încă niciun comentariu.
BBC a vorbit cu soldații ucraineni care s-au retras din Avdiivka. Mărturiile lor descriu o imagine a unor comandanți care nu au reacționat și care au refuzat rugămințile disperate ale trupelor lor de a se retrage în timp ce erau încercuite de trupele rusești.
Când în cele din urmă a venit ordinul, spun ei, era prea târziu și erau complet încercuiți.
"Nu știm ce să facem”
O înregistrare video publicată de bloggeri militari ruși după capturarea Avdiivka pare să arate cadavrele unor soldați ucraineni despre care se crede că s-au predat, după ce trupele rusești le-au capturat poziția.
Ivan Zhitnik, Andrei Dubnițski și Georgi Pavlov au fost identificați de rude ca fiind soldații morți din videoclip.
BBC a vorbit cu ei și cu alți soldați care se aflau la baza - numită "Zenith", la periferia sud-estică a orașului Avdiivka - pentru a reconstitui evenimentele haotice care au dus la moartea lor.
Timp de săptămâni, luptătorii de pe poziție au dus o luptă tot mai disperată pentru a-și menține poziția.
Aceștia le-au cerut în repetate rânduri comandanților lor să îi retragă, temându-se că o încercuire completă era iminentă. Dar cererile lor au fost refuzate și li s-a spus să aștepte.
La 13 februarie, apărătorii de la Zenith au primit în cele din urmă ordinul de a se retrage pe o altă poziție în Avdiivka, dar era deja prea târziu.
Când a venit ordinul de plecare, Ivan Zhintik, un paramedic, i-a trimis un mesaj cumnatului său, Dmitri. "Ni s-a spus să ne retragem și să ne luptăm ca să ne întoarcem. Dar în spatele nostru sunt [rușii]. Nu știu ce să fac", a scris el.
Ivan și alți nouă bărbați au primit sarcina de a ataca pozițiile rusești și de a deschide un pasaj sigur pentru ceilalți. "Ei au fost cei mai curajoși", spune Viktor Biliak, un soldat din brigada 110 care se afla în Zenit.
Dar grupul s-a confruntat cu artileria rusă și a fost forțat să se întoarcă. Doar trei au reușit să se întoarcă la bază.
Ivan se afla printre ei, dar a fost grav rănit și s-a prăbușit pe un câmp înainte de a ajunge la bază. Câteva ore mai târziu, camarazii săi de la baza Zenith au încercat să-l salveze.
Viktor Biliak și alți trei l-au pus pe o targă și au început să îl transporte, sub tirul necruțător al mortierelor rusești. Unul dintre obuze a căzut în apropiere. Viktor, rănit, a fost nevoit să se întoarcă la bază. Georgi Pavlov a ieșit pentru a-l înlocui.
Viktor spune că grupul a fost apoi atacat de două drone kamikaze. "În loc de un singur rănit, am primit încă cinci".
"Lăsați-i în urmă”
Soldații au ajuns în cele din urmă înapoi la Zenith. Viktor și rudele soldaților spun că superiorii lor le-au promis evacuarea, dar aceasta nu a mai sosit niciodată.
Mai târziu, Ivan și-a sunat comandantul pentru a afla despre evacuare. Vocea de la radio i-a spus să iasă din Zenith pe cont propriu, deoarece trimiterea unei echipe de salvare era prea riscantă.
"Cum rămâne cu răniții?", a întrebat el. "Lasă-i în urmă", l-a instruit vocea.
"Toată lumea a auzit această conversație la radio și a înghețat", își amintește Viktor.
Cei care puteau să meargă, inclusiv Viktor, au părăsit noaptea baza fără frații lor de arme răniți.
"Sub un foc necruțător, transportarea răniților în întuneric nu era posibilă", spune el.
S-au retras în grupuri mici. "Inamicul a deschis focul cu mortiere, tancuri, artilerie, drone kamikaze de noapte - toate deodată", a spus Viktor.
Un grup care mergea în spatele lui a fost lovit de un obuz de artilerie. Niciunul dintre ei nu a supraviețuit.
VIDEO: Imagini filmate de soldații ruși în orașul Avdiivka:
În timp ce Viktor și alții încercau să ajungă la poziția lor principală din Avdiivka, șase persoane au rămas în urmă la Zenith. Cinci erau rănite și nu puteau merge, printre care paramedicul Ivan Zhitnik, lunetistul Georgi Pavlov și luptătorul antitanc Andri Dubnițski.
Cadavrele acestor oameni au fost identificate ulterior în videoclipul postat de bloggerii ruși.
Unul dintre ei, Mikola Savosik, nu a fost rănit, dar a decis să rămână alături de camarazii săi. El credea că va fi luat ca prizonier de război, a declarat Viktor.
Brigada 110 a postat un mesaj pe pagina lor de Facebook în care spune că, din cauza încercuirii totale a Zenitului, Ucraina a "contactat organizații care poartă discuții privind schimburile de prizonieri" pentru a-și ajuta soldații.
Se pare că partea rusă a fost de acord să evacueze răniții ucraineni și, ulterior, să îi schimbe.
Acest mesaj a fost transmis lui Ivan și celorlalți de la Zenith cu câteva ore înainte de sosirea rușilor. Au fost instruiți să nu opună rezistență și să își salveze viețile.
Dar Ivan i-a spus cumnatului său la telefon că nu credea că rușii îi vor "ține pe răniți în viață".