Barack Obama si-a lansat oficial planul contra unei "mari amenintari". "Nu exista provocare mai mare pentru viitorul nostru"
Barack Obama si-a lansat oficial luni planul foarte asteptat contra "marii amenintari" reprezentate de schimbarile climatice, anuntand o restrictie fara precedent asupra centralelor electrice, relateaza AFP si Reuters.
Aceasta este una dintre "provocarile cheie" ale epocii noastre, a declarat Obama la Casa Alba, anuntand Planul american pentru energie curata ("America's Clean Power Plan"). Planul reuneste o serie de reguli si reglementari impunand pentru prima data centralelor electrice sa-si reduca cu 32% pana in 2030 emisiile de carbon fata de nivelurile din 2005.
"Nu exista o provocare mai mare pentru viitorul nostru si generatiile viitoare ca amenintarea reprezentata de schimbarile climatice", a asigurat el, subliniind urgenta de a actiona.
"De cele mai multe ori, problemele cu care ne confruntam sunt temporare si ne putem astepta ca lucrurile sa se amelioreze daca muncim din greu". "Dar daca nu vom reglementa acest caz... probabil ca nu ne vom mai putea adapta suficient", a notat el.
Presedintele SUA, care a facut din mediu inca din 2008 una dintre prioritatile sale, a subliniat amenintarea reprezentata de schimbarile climatice si in special centralele electrice, surse de poluare de carbon.
Dezbaterea este aprinsa in SUA unde 37% din energia electrica este inca produsa de centralele pe carbune. O sursa de energie problematica din punct de vedere al mediului.
Barack Obama a descris restrictiile impuse centralelor electrice ca fiind "etapa cea mai importanta luata de America in lupta" contra schimbarilor climatice.
El a respins criticile ca planul sau ar creste facturile la energie pentru americani, ii va lovi pe cei saraci si va costa locuri de munca.
"Acesta este lucrul care trebuie facut", a spus Obama.
Uniunea Europeana a salutat imediat planul lui Obama si "eforturile sincere" de reducere a emisiilor de carbon.
Anuntul acestui plan intervine la mai putin de sase luni pana la conferinta de la Paris asupra climatului (COP21).
Cele 195 de tari participante la conferinta ar trebui atunci sa se angajeze sa limiteze la maximum 2 grade Celsius cresterea temperaturii pe glob generata de emisiile de gaze cu efect de sera.