Cercetatori: Seceta si temperaturi de nesuportat. Cum vor fi verile urmatorilor 60 de ani
Sa ne asteptam la veri insuportabil de calde, daca nivelul poluarii continua sa creasca, iar efectul de sera devine din ce in ce mai accentuat. Tropicele si emisfera nordica vor cunoaste schimbari climatice ireversibile in urmatorii 20-60 de ani.
Acesta este avertismentul pe care oamenii de stiinta il dau intr-un studiu publicat in revista Climate Change a Universitatii Stanford. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca multe regiuni tropicale din Africa, Asia si Sudul Americii ar putea „simti” „efectele permanente ale unei veri fara precedent de calde” in urmatorii 20 de ani, se arata intr-un articol publicat de Livescience.com.
Latitudinile de mijloc ale Europei, Chinei si Americii de Nord, inclusiv Statele Unite vor cunoaste temperaturi extreme pe timpul verii in urmatorii 60 de ani, mai spun cercetatorii.
„Potrivit estimarilor noastre, zone extinse ale Globului se vor incalzi atat de repede, incat la jumatatea acestui secol, chiar si cele mai reci veri vor fi mai calde decat cele mai calde veri din ultimii 50 de ani”, a explicat coordonatorul studiului, Noah Diffenbaugh, profesor asistent la Institutul Woods for the Environment din cadrul Universitatii Stanford.
Cercetatorii au analizat peste 50 de modele climatice experimentale, care au inclus simulari computerizate din secolul XXI (cand efectul de sera se va accentua) si cele din secolul XX pe care s-au bazat estimarile climatice pentru ultimii 50 de ani. Au luat in calcul si datele istorice de la statiile meteorologice din intreaga lume.
Rezultatele studiului arata ca tropicele se incalzesc cel mai repede: „Am constatat ca in zona tropicelor va fi cel mai rapid proces de incalzire”, spun cercetatorii care atrag, insa, atentia ca zone ca America de Nord, China, Europa Meditareneana nu sunt ferite de acest fenomen, temperaturile extrem de ridicate urmand sa se intregistreze pana in 2070.
Diffenbaugh si colegii sai au fost surprinsi de rapiditatea cu care regimul termic extrem se va instala in toate aceste zone, in ciuda faptului ca in secolul XXI s-a inregistrat pana acum un regim climatic relativ moderat, chiar daca efectul de sera s-a agravat in ultimii ani.
Schimbarea dramatica la nivelul temperaturilor sezoniere ar putea avea consecinte grave asupra sanatatii omului si asupra agriculturii, a atras atentia Diffenbaugh, dand ca exemplu valurile de caldura din 2003 care au ucis 40.000 de oameni in Europa.
Studiul a mai aratat ca estimarile legate de temperaturile extreme din timpul verii in vestul Statelor Unite, de exemplu, ar putea reduce recoltele de porumb si soia cu peste 30%.
Citeste si:
I-au refacut nasul distrus de cocaina folosind cartilaj de la o coasta. Vezi rezultatul. FOTO
Virusul din umbra. Jumatate dintre britanici au avut gripa “porcina” in 2009, fara sa stie
Novinite.com: Decizia privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen, amanata pana in septembrie