In loc sa luptam impotriva schimbarilor climatice, mai rau poluam. Politicile nationale, ineficiente
Politicile nationale din ultimul an pe tema schimbarilor climatice au fost ineficiente, in aceasta privinta Romania clasandu-se pe locul 55 din cele 58 de state care au participat la Indexul de Performanta in Schimbari Climatice 2012
Rezultatul foarte slab la acest capitol a facut ca Romania sa ramana cu greu in prima jumatate a clasamentului general, ocupand per ansamblu locul 28 din 58 de state participante la clasamentul privind performantele in lupta impotriva schimbarilor climatice.
Locul ocupat la evaluarea din acest an a fost similar cu cel pe care Romania s-a clasat si anul trecut, astfel ca, potrivit CCPI 2012, in Romania nu s-a inregistrat in ultimul an "niciun progres".
Specialistii au evaluat fiecare stat participant in functie de 13 indicatori. Cel mai bun scor obtinut de Romania a fost la capitolul "Evolutia emisiilor de CO2 pe cap de locuitor", tara noastra clasandu-se pe locul 12.
"Cel mai slab punctaj a fost obtinut la capitolul «Politici nationale privind clima», unde Romania ocupa locul 55 din 58, cazand in clasament cu 20 de pozitii fata de Indexul anterior", se precizeaza intr-un comunicat de presa.
Indexul de Performanta in Schimbari Climatice pentru 2012 (CCPI 2012 ) a fost realizat de Germanwatch si Reteaua Europeana de Actiune pentru Clima (CAN Europe) si prezentat marti la Durban, in Africa de Sud, cu ocaziia Conferintei ONU pe tema schimbarilor climatice.
Autorii analizei, 200 de experti din toate cele 58 de state considerate ca fiind cele mai poluatoare din lume, au evaluat nivelul de emisii si politicile nationale in materie. Ca si la indexul precedent, nicio tara nu a realizat progrese suficiente in prevenirea schimbarilor climatice pentru a ocupa primele trei locuri din clasament.
Pe urmatoarele trei locuri s-au clasat trei state europene - Suedia, Marea Britanie si Germania. La polul opus al clasamentului, cu cele mai slabe punctaje, se situeaza Arabia Saudita, Iran si Kazahstan.
Cele mai importante evolutii la capitolul referitor la energia din surse regenerabile au fost inregistrate de China, SUA si Germania. Cele 58 de state analizate sunt responsabile, impreuna, pentru peste 90 la suta din emisiile globale de CO2 provenite din sectorul energetic.