Barack Obama lanseaza negocierile privind o zona de liber-schimb UE-SUA
Presedintele american Barack Obama a anuntat marti lansarea negocierilor intre Statele Unite si Uniunea Europeana privind instaurarea uneia dintre cele mai importante zone de liber-schimb din lume, relateaza AFP.
"Am lansat discutiile cu privire la un acord transatlantic global asupra comertului si investitiilor cu Uniunea Europeana deoarece un comerti liber si echitabil de o parte si de alta a Atlanticului va sustine milioane de locuri de munca americane bine platite", a declarat Obama in cadrul discursului sau privind starea natiunii, de la Washington, conform Mediafax.
Considerat de cativa ani, un acord de liber-schimb americano-european a capatat un nou avant de la sfarsitului lui 2011, dupa un nou esec al negocierilor internationale realizate sub egida Organizatiei mondiale a Comertului (OMC).
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Procesul trebuie totusi lansat formal la nivel politic pentru ca discutiile sa intre in miezul problemei.
"Chiar daca ne protejam populatia, trebuie sa ne amintim ca lumea de azi prezinta anumite pericole dar si anumite oportunitati", a subliniat presedintele american.
In discursul sau, Obama nu a dat alte detalii cu privire la spatiul economic care ar grupa doi giganti economici si peste 800 de milioane de consumatori.
Schimburile comerciale dintre cei doi parteneri au progresat usor in 2012 pentru a atinge 645,9 miliarde de dolari.
Taxele vamale intre cele doua blocuri sunt in prezent relativ scazute insa exista in continuare, mai ales de partea americana, sectoare protejate unde barierele comerciale sunt inca ridicate.
De partea europeana, liberalizarea schimburilor ar aduce in dezbatere agricultura, in special cu privire la problema organismelor modificate genetic (OMG), curente in Statele Unite si proscrise in Uniunea Europeana.