Barack Obama condamna testul nuclear din Coreea de Nord. "Este o actiune extrem de sfidatoare"

12-02-2013 09:39

Barack Obama

Barack Obama condamna operatiunea nord-coreenilor privind al treilea test nuclear efectuat marti dimineata. Presedintele a numit actiunea ca fiind una "extrem de sfidatoare", care ameninta securitatea nationala si "submineaza stabilitatea" regionala.

Presedintele american a denuntat marti testul nuclear "provocator" efectuat de Coreea de Nord, care nu face tara "mai sigura", si a indemnat la o actiune internationala "rapida" si "credibila" din partea comunitatii internationale.

"Statele Unite vor continua totodata sa adopte masurile necesare pentru a se apara (atat pe sine), cat si pe aliatii nostri. Vom consolida coordonarea stransa cu aliatii si partenerii nostri", declara el, citat intr-un comunicat.

"Aceste provocari nu fac Coreea de Nord mai sigura", denunta Obama, raspunzand Phenianului, care a anuntat ca a efectuat al treilea test nuclear, "cu succes", cu scopul de a "proteja securitatea nationala si suveranitatea" tarii "impotriva ostilitatii continue din partea Statelor Unite".

"Departe de a atinge scopul afisat, de a deveni o tara puternica si prospera, din contra, Coreea de Nord s-a izolat si mai mult si si-a saracit poporul incercand, cu rea credinta, sa se doteze cu arme de distugere in masa si cu vectori pentru acestea", adauga presedintele american.

In opinia sa, acest act "extrem de provocator", efectuat in urma unui tir de racheta balistica, la 12 decembrie, submineaza stabilitatea regionala si incalca rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU.

Consiliul se va reuni de urgenta, marti, incepand de la ora 9.00 (16.00, ora Romaniei), pentru a examina modul de a reactiona fata de acest test, potrivit unui diplomat de la ONU.

Biroul premierului japonez a postat marti o serie de mesaje pe Twitter, serie intitulata "informatii despre testul nuclear nord-coreean" inainte ca aceasta informatie sa fie confirmata, relateaza AFP.

Seria de postari pe Twitter a inceput in momentul in care Agentia japoneza de meteorologie si Guvernul anuntau posibilitatea ca Phenianul sa fi efectuat al treilea test nuclear, la pranz.

Ea a inceput dupa mai putin de o jumatate de ora de la declansarea unui seism artificial, detectat in nord-estul Coreei de Nord de catre mai multe agentii specializate din Japonia si din alte tari din regiune.

In aproximativ o ora, noua mesaje au fost postate pe Twitter.

Primul a anuntat producerea unui cutremur artificial de pamant in Coreea de Nord.

"Deoarece este posibil sa fie vorba de un test nuclear nord-coreean, o celula speciala a fost creata pe langa premier", continua anuntul.

Al doilea mesaj postat pe Twitter descrie ordinele date imediat de catre premier Guvernului (strangere si analiza de date, difuzare de informatii catre populatie, colaborare cu alte tari vizate).

Mesajele urmatoare semnaleaza o conferinta de presa a purtatorului de cuvant al Guvernului, apoi continutul acesteia, precum si precizari cu privire la cutremurul detectat in nord-estul Coreei de Nord, la ora locala 11.57 (04.57, ora Romaniei), potrivit Agentiei de meteorologie, care a masurat un seism "special" cu magnitudinea de 5,2, la o adancime de mai putin de un kilometru. In cel de-al noualea mesaj postat pe Twitter, biroul premierului japonez anunta o a doua conferinta de presa a purtatorului de cuvant al Guvernului.

Sursa: Business Insider


VIDEO PROTVPLUS.RO