Barack Obama condamna testul nuclear din Coreea de Nord. "Este o actiune extrem de sfidatoare"

Barack Obama

Barack Obama condamna operatiunea nord-coreenilor privind al treilea test nuclear efectuat marti dimineata. Presedintele a numit actiunea ca fiind una "extrem de sfidatoare", care ameninta securitatea nationala si "submineaza stabilitatea" regionala.

Presedintele american a denuntat marti testul nuclear "provocator" efectuat de Coreea de Nord, care nu face tara "mai sigura", si a indemnat la o actiune internationala "rapida" si "credibila" din partea comunitatii internationale.

"Statele Unite vor continua totodata sa adopte masurile necesare pentru a se apara (atat pe sine), cat si pe aliatii nostri. Vom consolida coordonarea stransa cu aliatii si partenerii nostri", declara el, citat intr-un comunicat.

"Aceste provocari nu fac Coreea de Nord mai sigura", denunta Obama, raspunzand Phenianului, care a anuntat ca a efectuat al treilea test nuclear, "cu succes", cu scopul de a "proteja securitatea nationala si suveranitatea" tarii "impotriva ostilitatii continue din partea Statelor Unite".

"Departe de a atinge scopul afisat, de a deveni o tara puternica si prospera, din contra, Coreea de Nord s-a izolat si mai mult si si-a saracit poporul incercand, cu rea credinta, sa se doteze cu arme de distugere in masa si cu vectori pentru acestea", adauga presedintele american.

Citește și
Coreea de Sud
Coreea de Nord a folosit un dispozitiv "miniaturizat" la testul subteran pe care l-a efectuat
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In opinia sa, acest act "extrem de provocator", efectuat in urma unui tir de racheta balistica, la 12 decembrie, submineaza stabilitatea regionala si incalca rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU.

Consiliul se va reuni de urgenta, marti, incepand de la ora 9.00 (16.00, ora Romaniei), pentru a examina modul de a reactiona fata de acest test, potrivit unui diplomat de la ONU.

Biroul premierului japonez a postat marti o serie de mesaje pe Twitter, serie intitulata "informatii despre testul nuclear nord-coreean" inainte ca aceasta informatie sa fie confirmata, relateaza AFP.

Seria de postari pe Twitter a inceput in momentul in care Agentia japoneza de meteorologie si Guvernul anuntau posibilitatea ca Phenianul sa fi efectuat al treilea test nuclear, la pranz.

Ea a inceput dupa mai putin de o jumatate de ora de la declansarea unui seism artificial, detectat in nord-estul Coreei de Nord de catre mai multe agentii specializate din Japonia si din alte tari din regiune.

In aproximativ o ora, noua mesaje au fost postate pe Twitter.

Primul a anuntat producerea unui cutremur artificial de pamant in Coreea de Nord.

"Deoarece este posibil sa fie vorba de un test nuclear nord-coreean, o celula speciala a fost creata pe langa premier", continua anuntul.

Al doilea mesaj postat pe Twitter descrie ordinele date imediat de catre premier Guvernului (strangere si analiza de date, difuzare de informatii catre populatie, colaborare cu alte tari vizate).

Mesajele urmatoare semnaleaza o conferinta de presa a purtatorului de cuvant al Guvernului, apoi continutul acesteia, precum si precizari cu privire la cutremurul detectat in nord-estul Coreei de Nord, la ora locala 11.57 (04.57, ora Romaniei), potrivit Agentiei de meteorologie, care a masurat un seism "special" cu magnitudinea de 5,2, la o adancime de mai putin de un kilometru. In cel de-al noualea mesaj postat pe Twitter, biroul premierului japonez anunta o a doua conferinta de presa a purtatorului de cuvant al Guvernului.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Rusia condamna testul nuclear nord-coreean.
Rusia condamna testul nuclear nord-coreean. "Incalca rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU"

Rusia condamna testul nuclear efectuat de catre Coreea de Nord, apreciind ca este vorba despre o incalcare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, a declarat marti o sursa diplomatica pentru agentia Interfax, relateaza AFP.

Coreea de Nord a folosit un dispozitiv
Coreea de Nord a folosit un dispozitiv "miniaturizat" la testul subteran pe care l-a efectuat

Coreea de Nord a confirmat ca a efectuat marti al treilea test nuclear "cu succes", o operatiune confirmata si de catre Ministerul Apararii vecinului si inamicului sau, Coreea de Sud, relateaza AFP.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.