Barack Obama i-a multumit lui Vladimir Putin la telefon. Despre ce au discutat cei doi lideri miercuri noapte
Discutia dintre Vladimir Putin si Barack Obama, care a avut loc miercuri noaptea a fost una constructiva, dar aceasta convorbire nu a putut si nici nu putea elimina toate problemele in disputa intre cele doua tari, potrivit TASS.
“Discutia a fost constructiva. Astfel de convorbiri nu elimina, desigur, problemele in disputa si nici nu pot face aceasta. Dar, cu toate acestea, ele sunt utile, cel putin, in ceea ce priveste demonstrarea dorintei de a aborda problemele litigioase prin dialog” a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al sefului statului rus,
“Deocamdata, putem remarca foarte pozitiv doar faptul dialogului insusi”, a adaugat Peskov, intrebat daca se poate vorbi de o “incalzire” a relatiilor bilaterale dupa cele doua discutii telefonice dintre Putin si Obama in ultimele zile, relateaza Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Obama i-a multumit lui Putin pentru rolul jucat in atingerea unui acord in privinta dosarului nuclear iranian. "Presedintele i-a multumit lui Vladimir Putin pentru rolul sau in aceasta reusita istorica, culminarea a 20 de luni de negocieri(...) Cei doi lideri s-au angajat sa colaboreze in dosarul iranian si si-au exprimat dorinta de a lucra impreuna pentru a reduce tensiunile regionale, in special in Siria" a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.
El a indicat ca, in acest moment, nu se pregateste nicio intalnire intre presedintii rus si american. Proiectul american de desfasurare a unor elemente ale sistemului de aparare antiracheta al SUA in Europa nu a fost abordat cu ocazia discutiei telefonice de joi, a punctat Dmitri Peskov.
Cei doi sefi de stat au discutat cu privire la Iran si la cooperarea internationala in rezolvarea problemei nucleare iraniene, dar in mod special subiectul apararii antiracheta nu a fost discutat, a indicat el. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Kremlinului a respins ideea ca aceasta ar insemna intreruperea dialogului (ruso-american) privind apararea antiracheta.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declarase anterior ca Moscova asteapta o reactie din partea Washingtonului in sensul renuntarii la planurile privind crearea segmentului european de aparare antiracheta, dupa ce a fost convenit acordul cu Iranul.
“Am vrut sa subliniez intr-un context mai larg: ne amintim cu totii ca, in aprilie 2009, presedintele (SUA), Barack Obama, a declarat, intr-un discurs la Praga, ca daca ajungem sa reglementam problema legata de programul nuclear iranian, sistemul de aparare antiracheta nu va mai fi de actualitate”, a evocat Lavrov, citat de agentia de presa TASS.
Cu toate acestea, NATO a declarat ca Alianta are nevoie de un sistem de aparare antiracheta in pofida acordului cu Iranul.