Iranul si marile puteri au semnat un acord istoric in privinta dosarului nuclear. Care sunt principalele prevederi
Acordul menit sa puna capat tensiunilor din jurul programului nuclear iranian a fost incheiat oficial marti la Viena intre Iran si marile puteri, a anuntat sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini.
Principalele prevederi al acordului incheiat cu privire la programul nuclear iranian
Conform agentiilor DPA si AFP, principalele prevederi continute in cele 100 de pagini ale documentului, in care intra acordul general si cinci anexe referitoare la aspecte tehnice, sunt urmatoarele:
- Instalatii nucleare: Iranul a acceptat sa nu construiasca noi instalatii de imbogatire a uraniului timp de 15 ani. Reactorul de cercetare Arak va fi reconstruit astfel incat sa nu produca plutoniu de calitate militara, iar deseurile vor fi trimise in strainatate pe toata durata de functionare a reactorului. Instalatia de la Fordo, construita in secret sub un munte si astfel imposibil de distrus printr-o actiune militara, va fi transformata in centru de cercetare nucleara. Circa doua treimi dintre centrifuge vor fi retrase de la Fordo, unde timp de 15 ani va fi interzisa imbogatirea uraniului. Nantaz, principala instalatie de imbogatire a uraniului, va ramane si singura. Din cele 17.000 de centrifuge IR-1 de prima generatie si 1.000 de IR-2M mai rapide, vor ramane doar 5.060, toate de tip IR-1. Cele de tip IE-2M vor fi ridicate si plasate sub controlul AIEA.
- Centrifuge: Numarul centrifugelor va fi redus de la 19.000 in prezent la 6.104, in interval de 10 ani. Dintre acestea, numai 5.060, de prima generatie, vor fi autorizate sa fie folosite la imbogatirea uraniului, la un nivel ce nu va depasi 3,67%, suficient pentru combustibilul nuclear, timp de 15 ani, mult sub nivelul de 90% necesar pentru focoasele nucleare.
- Stocurile de uraniu: Iranul isi va reduce drastic stocurile de uraniu slab imbogatit, de la 12 tone la 300 kg, prin exportarea restului de material catre Rusia.
- Inspectii: Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), deja prezenta in Iran, va efectua inspectii la intervale scurte pentru a garanta ca instalatiile nucleare nu sunt folosite in scopuri militare. Aria de competenta a AIEA va fi extinsa la toata filiera nucleara iraniana, de la extragerea uraniului la cercetare-dezvoltare, trecand prin conversia si imbogatirea uraniului. Iranul a acceptat, de asemenea, un acces limitat al inspectorilor AIEA la instalatii nenucleare, mai ales militare, in caz de suspiciuni privind activitati nucleare ilegale, in cadrul Protocolului aditional la Tratatul de Neproliferare Nucleara (TNP), pe care Teheranul se angajeaza sa il ratifice si aplice.
- Sanctiuni economice: Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa adopte foarte rapid o noua rezolutie pentru aprobarea acordului de marti si anularea tuturor rezolutiilor anterioare referitoare la programul nuclear iranian. Anumite masuri vor fi totusi mentinute, cu titlu de exceptie. Sanctiunile economice care vizeaza exporturile de titei si gaze, sectorul financiar, transporturile si alte domenii vor fi ridicate gradual, de indata ce Iranul va pune in aplicare angajamentele asumate, fapt ce va trebuie atestat printr-un raport al AIEA, probabil nu mai devreme de anul 2016.
- Embargoul asupra armamentului: Embargoul ONU asupra importurilor si exporturilor de arme conventionale va mai ramane in vigoare timp de 5 ani, dar Consiliul de Securitate va putea aproba unele exceptii. Exporturile pentru programul de rachete balistice al Teheranului vor fi interzise pentru inca 8 ani, potrivit DPA, in timp ce AFP vorbeste despre o durata nelimitata.
- Reintroducerea sanctiunilor: Iranul si cele sase mari puteri au convenit asupra unui mecanism prin care sanctiunile vor putea fi reintroduse in situatia in care Teheranul va incalca prevederile acordului.
Barack Obama: Acordul va face lumea mai sigura
Presedintele american Barack Obama a salutat marti incheierea unui acord in domeniul nuclear intre Iran si marile puteri.''Acest acord ne ofera o sansa de a merge intr-o noua directie. Trebuie sa profitam de ea'', a declarat Obama la Casa Alba, promitand ridicarea sanctiunilor americane impotriva Iranului. ''Daca Iranul incalca acordul, toate aceste sanctiuni vor fi reintroduse'', a subliniat insa presedintele american.
Potrivit liderului de la Casa Alba, acordul se bazeaza pe verificari, si nu pe incredere. ''Acest acord arata ca diplomatia americana poate produce schimbari reale si semnificative. Acest acord nu se bazeaza pe incredere. El se bazeaza pe verificari. Inspectorii vor avea acces 24 de ore din 24 la instalatiile nucleare iraniene cheie'', a explicat Obama, in cadrul unei declaratii solemne, alaturi de vicepresedintele Joe Biden.
Televiziunea publica iraniana a transmis in direct declaratia lui Obama. Este pentru a doua oara in ultimii 36 de ani cand un discurs al unui presedinte al SUA, care au rupt relatiile diplomatice cu Teheranul in 1979, anul revolutiei islamice, este transmis in direct la televiziunea de stat iraniana.
Lavrov: Embargoul asupra armelor ramane in vigoare inca cinci ani
Sanctiunile internationale in privinta vanzarilor de arme catre Iran vor fi mentinute timp de inca cinci ani in pofida acordului istoric incheiat marti la Viena in dosarul nuclear iranian, dar livrarile de armament vor fi posibile in aceasta perioada cu aprobarea ONU, a declarat marti ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agentia TASS.
“S-a ajuns la un compromis intre iranieni si partenerii occidentali pe care noi l-am sustinut, tinand cont de faptul ca Occidentul a insistat initial asupra mentinerii embargoului asupra armelor timp de 8 si chiar 10 ani. Compromisul a fost de cinci ani, dar in aceasta perioada livrarile in Iran sunt posibile daca ele sunt aprobate si verificate de Consiliul de Securitate al ONU”, a subliniat Serghei Lavrov.
Lumea poate rasufla usurata dupa acordul privind dosarul nuclear iranian, sustine Vladimir Putin
Presedintele rus Vladimir Putin a salutat marti acordul istoric privind dosarul nuclear iranian, apreciind ca lumea poate rasufla usurata dupa lungi ani de negocieri, relateaza AFP si Reuters. “Lumea poate rasufla usurata acum”, a precizat Putin intr-un comunicat postat pe site-ul Kremlinului. “In ciuda tentativelor de a justifica scenarii bazate pe forta, negociatorii au facut o alegere ferma in favoarea stabilitatii si a cooperari”“, a mai afirmat presedintele rus. Vladimir Putin a mai adaugat ca acordul incheiat marti va ajuta cooperarea ruso-iraniana in domeniul nuclear si va contribui la combaterea terorismului in Orientul Mijlociu.
Acordul privind programul nuclear iranian deschide “noi orizonturi”, afirma presedintele Rohani
Acordul privind programul nuclear iranian la care au ajuns marti, la Viena, Iranul si marile puteri deschide “noi orizonturi”, a afirmat presedintele iranian Hassan Rohani pe contul sau de Twitter, transmite AFP. Acum ca “aceasta criza care nu era necesara” a fost rezolvata, Iranul si marile puteri se pot “concentra asupra provocarilor comune”, a adaugat Rohani, facand aluzie la lupta impotriva organizatiei jihadiste Statul islamic. Acordul demonstreaza ca “angajamentul constructiv” de o parte si de alta “functioneaza”, a mai comentat presedintele, dupa declaratiile facute la Viena de ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, care a vorbit despre “un nou capitol” in relatiile intre tara sa si marile puteri.
Laurent Fabius: Acordul nuclear cu Iranul, “suficient de solid” pentru 10 ani
Ministrul de externe francez, Laurent Fabius, a declarat marti ca acordul nuclear incheiat intre marile puteri si Iran este suficient de solid pentru cel putin zece ani si ca statele occidentale vor monitoriza cu atentie cum foloseste Iranul banii proveniti din ridicarea sanctiunilor, relateaza Reuters. Pozitia Frantei de “fermitate constructiva a permis un acord suficient de solid, cel putin pentru o perioada de zece ani”, a declarat Laurent Fabius pentru cotidianul francez Le Monde. “In spiritul acestui lucru vom monitoriza implementarea lui”, a adaugat el.
Intrebat daca este ingrijorat ca Iranul va incerca sa destabilizeze regiunea folosind banii proveniti din ridicarea sanctiunilor, Fabius a raspuns: “Va fi unul dintre teste si vom fi extrem de vigilenti”. Ministrul de externe a mai spus ca nu crede ca firmele franceze vor fi penalizate de Iran din cauza a ceea ce a fost perceput drept o pozitie dura a Frantei in timpul negocierilor din dosarul nuclear iranian.
Ridicarea graduala a sanctiunilor contra Iranului, posibila de la inceputul anului viitor
Acordul privind programul nuclear iranian, incheiat marti la Viena, va permite ridicarea graduala a sanctiunilor contra Teheranului de la inceputul lui 2016 si prevede reintroducerea lor daca Iranul isi incalca angajamentele, a declarat un diplomat francez, citat de AFP. Primele sanctiuni nu vor putea fi ridicate decat dupa o reuniune a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) prevazuta la jumatatea lunii decembrie pentru a analiza gradul de respectare a angajamentelor asumate de catre Teheran.
Iranul si statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania) au ajuns la un acord cuprinzator care pune capat preocuparilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului, a declarat marti un diplomat occidental. Acordul este considerat un ''moment istoric'' de catre ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, in timp ce sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a salutat ''semnul de speranta pentru lumea intreaga''.
In schimb, premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat ca acordul privind programul nuclear iranian constituie o greseala 'istorica' si s-a angajat sa faca tot posibilul pentru a bloca ambitiile nucleare ale Iranului. 'Iranul va primi un drum sigur catre armele nucleare. Multe dintre restrictiile care se presupune ca i-ar fi impiedicat sa ajunga acolo vor fi ridicate'', a spus Netanyahu, la inceputul intalnirii avute la Ierusalim cu ministrul de externe olandez Bert Koenders.
''Iranul va obtine un jackpot, o avere de sute de miliarde de dolari, care ii va permite sa-si continue agresiunea si teroarea in regiune si in lume. Aceasta este o mare greseala de proportii istorice'', a afirmat seful executivului israelian. Acordul convenit la Viena va impune reducerea semnificativa a amplorii programului nuclear civil iranian si il va plasa timp de mai multi ani sub un regim de inspectii stricte pentru a garanta ca nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice. Potrivit unor diplomati citati de Reuters, embargoul ONU asupra importurilor de arme va ramane in vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sanctiunile ONU vor putea fi reinstituite in termen de 65 de zile daca acordul cu marile puteri nu va fi respectat.
Acordul cu privire la programul nuclear iranian este o ''capitulare istorica din partea Occidentului in fata axei raului conduse de Iran'', a declarat marti ministrul de externe in exercitiu israelian, Tzipi Hotovely, relateaza DPA si Reuters. Oficialul israelian a adaugat ca urmarile acordului sunt ''foarte grave'' si a dat asigurari ca ''Israelul va actiona prin toate mijloacele pentru a incerca sa opreasca ratificarea acordului''.
Acordul privind programul nuclear iranian, convenit de marile puteri si Teheran, constituie o greseala 'istorica', a afirmat ulterior si premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a angajat sa faca tot posibilul pentru a bloca ambitiile nucleare ale Iranului, transmit AFP si Reuters.''Iranul va primi un drum sigur catre armele nucleare. Multe dintre restrictiile care se presupune ca i-ar fi impiedicat sa ajunga acolo vor fi ridicate'', a spus Netanyahu, la inceputul intalnirii avute la Ierusalim cu ministrul de externe olandez Bert Koenders.
''Iranul va obtine un jackpot, o avere de sute de miliarde de dolari, care ii va permite sa-si continue agresiunea si teroarea in regiune si in lume. Aceasta este o mare greseala de proportii istorice'', a spus seful executivului israelian.