Barack Obama: "Agresiunea rusa din Ucraina reprezinta o amenintare mondiala". Decizia luata de Petro Porosenko

15-11-2014 16:18


barack obama

15 noiembrie 2014. Petro Porosenko a emis un decret prin care ordona incetarea tuturor serviciilor administrative publice in regiunile din estul tarii

SUMARUL EVENIMENTELOR

-►Petro Porosenko ordona incetarea activitatilor administrative publice in zonele separatiste
-►Cinci civili, inclusiv doi copii, ucisi intr-un atac cu obuze, in estul Ucrainei
-►Barack Obama: "Agresiunea rusa din Ucraina reprezinta o amenintare mondiala"

Petro Porosenko ordona incetarea activitatilor administrative publice in zonele separatiste

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a emis un decret prin care ordona incetarea tuturor serviciilor administrative publice in regiunile din estul tarii aflate sub controlul insurgentilor prorusi, relateaza Mediafax. Intr-un decret emis sambata, Porosenko a ordonat Guvernului ca, intr-o saptamana, "sa puna capat activitatilor companiilor publice, institutiilor si organizatiilor de stat din zonele unde sunt efectuate operatiuni antiteroriste".

Administratia prooccidentala de la Kiev foloseste sintagma "activitati teroriste" cu referire la actiunile grupurilor separatiste proruse din regiunile Donetk si Lugansk.

Decizia vizeaza toate serviciile publice, inclusiv scolile, spitalele, unitatile medicale, a explicat un oficial ucrainean de rang inalt, sub protectia anonimatului. "Este o masura decisiva, s-a terminat cu jocurile. Toate structurile finantate de stat din acele zone vor fi retrase. Fondurile economisite in acest mod vor fi distribuite sub forma de ajutor umanitar in aceste regiuni", a precizat oficialul citat. Decretul prezidential este o masura de retorsiune fata de alegerile generale organizate de insurgentii prorusi, in regiunile Donetk si Lugansk, pe 2 noiembrie.

Cinci civili, inclusiv doi copii, ucisi intr-un atac cu obuze, in estul Ucrainei

Cinci civili, inclusiv doi copii, au fost ucisi sambata intr-un atac cu obuze produs in orasul ucrainean Gorlivka, aflat sub controlul insurgentilor prorusi, anunta autoritatile locale, relateaza Mediafax. Alti 12 civili au fost raniti in atacul cu obuze. Autoritatile nu au stabilit cine se afla la originea incidentului. Sapte militari ucraineni au murit, in ultimele 24 de ore, in confruntarile separatiste din estul Ucrainei. Alti zece militari au fost raniti in incidente armate. Confruntarile intre serviciile de securitate ucrainene si insurgentii separatisti prorusi continua in zona aeroportului din Donetk, in pofida armistitiului intrat in vigoare pe 5 septembrie. Marea Britanie si Australia au criticat vehement Rusia pentru lipsa de actiune in cazul conflictului ucrainean, soldat cu peste 4.000 de morti in ultimele opt luni.

Barack Obama: "Agresiunea rusa din Ucraina reprezinta o amenintare mondiala"

Actiunile Rusiei in Ucraina reprezinta "o amenintare mondiala", a afirmat presedintele Statelor Unite, Barack Obama, cu ocazia summitului G20, desfasurat la Brisbane, in Australia. "Statele Unite coordoneaza eforturile de contracarare a epidemiei de Ebola si se opun agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, care este o amenintare mondiala, dupa cum am observat cu doborarea Cursei aeriene MH17", a declarat Barack Obama, citat de Reuters.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca Uniunea Europeana analizeaza posibilitatea impunerii unor noi sanctiuni impotriva Rusiei, pe fondul crizei din Ucraina. "Actuala situatie nu este satisfacatoare. Analizam posibilitatea introducerii unor noi oficiali pe lista sanctiunilor", a spus Merkel. Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a cerut Rusiei sa intensifice presiunile asupra liderilor separatisti din estul Ucrainei.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO