Atentat cu butelii dejucat in Franta. Cele trei suspecte arestate erau coordonate din Siria, de Statul Islamic

Dată publicare: 09-09-2016 08:36
Dată actualizare: 12-09-2016 07:05


politie franceza

Cele trei tinere arestate de politia franceza dupa descoperirea unei masini pline cu butelii cu gaz, la Paris, si care intentionau sa comita un atentat erau coordonate direct din Siria de militanti ai gruparii Stat Islamic (SI).

Anuntul a fost facut vineri, la o conferinta de presa, de procurorul Parisului, François Molins, transmit agentiile AFP si Reuters.

El a mai precizat ca exista conexiuni intre persoanele arestate joi in cadrul acestei anchete si alte atacuri jihadiste comise in Franta, cum a fost cel in care un preot a fost ucis intr-o biserica din Normandia si cel soldat cu uciderea unui politist si a sotiei sale la Magnanville, aproape de Paris.

'Organizatia terorista foloseste nu doar barbati, ci si femei, tinere care se cunosc si isi organizeaza proiectul in mediul virtual', iar 'comando-ul' celor trei femei era 'teleghidat' de jihadisti din Siria, a mentionat procurorul.

Politia franceza a dejucat saptamana trecuta un nou atentat jihadist, dupa ce a descoperit la Paris, in fata Catedralei Notre Dame, o masina incarcata cu butelii cu gaz. Ulterior au fost arestate in localitatea Boussy-Saint-Antoine (la 25 de km sud de Paris) trei tinere radicalizate, respectiv suspecta principala, Ines Madani, in varsta de 19 ani, impreuna cu doua presupuse complice.

Una dintre complice, in varsta de 23 de ani, era 'fosta logodnica' a jihadistului care a comis atacul de la Magnanville, apoi a celui care a decapitat un preot intr-o biserica din Normandia, iar un tanar in varsta de 22 de ani, arestat tot joi, este fratele uneia dintre persoanele inculpate in cadrul anchetei de la Magnanville, a mai precizat procurorul.

Potrivit televiziunii belgiene RTBF, Ines Madani se afla in atentia serviciilor antiteroriste din Belgia, intrucat avea contacte cu belgieni radicalizati proveniti din regiunea Charleroi si care intentionau sa plece in Siria, unii dintre ei fiind probabil recrutati chiar de ea.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO