Avocatul românilor blocați în Cancun: ”Cetăţenii români au fost expuşi în Mexic unui tratament inuman”

Dată publicare: 12-03-2021 08:40
Dată actualizare: 14-03-2021 15:46


"Cetăţenii români au fost expuşi în Mexic unui tratament înjositor şi inuman, vecin cu tortura". Este concluzia avocatului care îi reprezintă pe 25 dintre turiştii români sechestraţi, fără nici o explicaţie, luna trecută, pe aeroportul din Cancun.

Pentru ca astfel de lucruri să nu li se mai întâmple şi altor persoane, turiştii s-au unit şi au trimis mai multe scrisori, către cele mai importante oficialităţi europene.

Sofia: ”Am crezut că o să ne închidă pe veci într-o celulă de piatră fără geamuri. Îmi era frică”.

Este mărturia Sofiei, o fetiţă de 5 ani, care a mers la sfârşitul lunii ianuarie în Cancun cu părinţii ei. La sosirea în aeroport, fără nicio explicaţie, familia ei a fost reţinută alături de alţi turişti români sub paza armată a autorităţilor din Mexic. Au stat acolo aproximativ 3 zile, iar la început nu li s-a dat apă, mâncare sau medicamente.

Mihai Tăpălagă, turist: ”La toaletă mergeam însoţiţi, în prima seară am stat într-o cameră şi toaleta era la 50 de metri.  Mergeam însoţiţi - personalul aeroportului din Cancun, în general erau înarmaţi, mergeau cu noi. Dormeai dacă prindeai o bucăţică de saltea care era întinsă pe jos - asta dacă erai norocos”.

Mihai a fost printre puţinii români norocoşi, cărora li s-a permis într-un final accesul pe teritoriul mexican, şi a putut să îşi continue vacanţă.

Mihai Tăpălagă, turist: "Ei în general vorbeau în spaniolă mai rar era câte o persoană care vorbea şi în engleză. Era greu să comunicăm cu ei".

Toate dispozitivele electronice le-au fost confiscate. Nici acum, la o lună distanță, oamenii nu au primit o explicaţie.

Turistă în Mexic: ”Senzaţia era de abandon din partea cuiva care ar trebui să ne ajute".

La început, oamenilor li s-a spus că sunt verificaţi de serviciile din SUA, care s-ar fi temut de traficul ilegal de persoane din Mexic, şi că ar fi căutat de fapt un suspect în avionul plin de români.

Eugen Iordachescu, avocat: "Nişte cetăţeni români oneşti au fost trataţi în mod mizerabil, iar atitudinea instituţiilor statului român este de neacceptat şi trebuie sancţionată într-o formă sau alta, indiferent că este ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Turismului sau Preşedenţia României".

Avocatul turiştilor români a solicitat Comisiei Europene şi Parlamentului European să adopte o poziţie publică, şi să ia legătura cu autorităţile din Mexic, pentru că un astfel de incident să nu se mai repete.


VIDEO PROTVPLUS.RO