Avocatul Alex Murdaugh îşi va petrece restul zilelor în închisoare, pentru că şi-a ucis soţia şi fiul

Alex Murdaugh
StirilePROTV

Richard "Alex" Murdaugh, avocatul din Carolina de Sud care joi a fost găsit vinovat de uciderea soţiei şi a fiului său, a fost condamnat vineri la închisoare pe viaţă, acesta fiind deznodământul unui caz extrem de mediatizat.

Cazul Alex Murdaugh a făcut deja obiectul unor documentare pe Netflix şi HBO, scrie News.ro. 

Un juriu din Carolina de Sud l-a declarat joi pe Alex Murdaugh, în vârstă de 54 de ani, vinovat pentru două capete de acuzare pentru că i-a împuşcat pe soţia sa Maggie, în vârstă de 52 de ani, şi pe fiul cel mic, Paul, în vârstă de 22 de ani, pe proprietatea familiei lor, la 7 iunie 2021, relatează Reuters şi BBC.

Alex Murdaugh, urmaş al unei influente familii de avocaţi şi procurori dintr-o zonă situată la vest de Charleston, risca o pedeapsă minimă de 30 de ani de închisoare pentru fiecare dintre cele două capete de acuzare formulate pentru crimă, conform legislaţiei din Carolina de Sud. Procurorii ceruseră o pedeapsă pe viaţă, fără eliberare condiţionată.

Vineri, judecătorul Clifton Newman a venit cu sentinţa: l-a condamnat pe Murdaugh la închisoare pentru restul vieţii sale. În tot acest timp, acuzatul a susţinut că este nevinovat.

Alex Murdaugh a fost avocat specializat în cazuri de vătămări corporale şi făcea parte dintr-o adevărată dinastie de magistraţi din regiunea Lowcountry din Carolina de Sud. Tatăl, bunicul şi străbunicul său au ocupat consecutiv funcţia de procurori locali din 1920 până în 2006. Iar fiul său cel mare este şi el avocat şi chiar a fost alături de tată în acest proces, în ciuda faptului că şi-a pierdut mama şi fratele.

"S-AR PUTEA SĂ NU FI FOST TU, CI MONSTRUL CARE AI DEVENIT"

Vineri, în şedinţa de pronunţare a sentinţei, judecătorul Newman a mărturisit că pentru a lua o decizie corectă şi neinfluenţată, a dat ordin să fie scos portretul bunicului acuzatului, care era atârnat pe un perete al sălii. 

Vorbind cu un ton lent şi măsurat, judecătorul Clifton Newman s-a adresat condamnatului şi l-a pus să repete o frază pe care a spus-o cândva, la bară: "Ce pânză încâlcită ţesem!".

I-a spus lui Murdaugh că noaptea, când nu va putea dormi, va trebui să se confrunte cu ceea ce a făcut. "Sunt sigur că ei (victimele Maggie şi Paul) vin să te viziteze, sunt sigur", i-a spus judecătorul Newman. "În fiecare noapte", i-a răspuns Murdaugh, prilej cu care a repetat că nu este vinovat. Judecătorul Newman i-a răspuns calm, cu o frază care probabil va deveni celebră: "S-ar putea să nu fi fost tu, ci monstrul care ai devenit".

Cazul a atras o intensă acoperire mediatică, având în vedere puterea politică a familiei în şi în jurul comitatului Colleton, unde a avut loc procesul. Timp de zeci de ani, până în 2006, membrii familiei au fost procurori de frunte în zonă, iar Murdaugh a fost un avocat proeminent în materie de vătămări corporale în acest stat.

Îmbrăcat în haine de puşcărie, Alex Murdaugh şi-a mărturisit din nou nevinovăţia, un posibil preludiu pentru a ataca decizia în apel: "Sunt nevinovat. Nu i-aş face niciodată rău soţiei mele Maggie şi nu i-aş face rău fiului meu, Paw Paw", a declarat Murdaugh, folosind un nume de alint pentru Paul, fiul său.

ARGUMENTELE ACUZĂRII ŞI ALE APĂRĂRII

Pe tot parcursul procesului, procurorii l-au prezentat pe Murdaugh drept un mincinos patologic şi au susţinut că numai el ar fi avut mijloacele şi oportunitatea de a comite crimele. Procurorii au explicat că acesta şi-a împuşcat soţia şi fiul pentru a distrage atenţia de la o serie de infracţiuni financiare de care se făcea vinovat, inclusiv furtul a milioane de dolari de la partenerii săi din firmă şi de la clienţi - bani pe care i-a folosit pentru a alimenta o dependenţă de ani de zile de opioide şi pentru a-şi susţine un stil de viaţă luxos.

La rândul lor, avocaţii lui Murdaugh au încercat să-şi prezinte clientul ca pe un familist iubitor care, deşi se confrunta cu dificultăţi financiare şi suferă de o dependenţă de droguri care l-a determinat să mintă şi să fure, nu le-ar face niciodată rău soţiei şi copilului său. Aceştia au lansat teorii alternative: cineva supărat din cauza unui accident mortal de barcă din 2019, în care a fost implicat fiul ucis, Paul, a căutat probabil să se răzbune.

Murdaugh a pledat nevinovat, dar a recunoscut că a minţit cu privire la locul în care se afla în noaptea crimelor, după ce au apărut dovezi care îl plasau la locul faptei, ceea ce i-a afectat credibilitatea în faţa juriului.

Unul din avocaţii apărării i-a acuzat pe anchetatori că au fabricat probe şi a subliniat că şi-au construit cazul în mare parte pe probe circumstanţiale mai degrabă decât pe probe directe.

Dar, în cele din urmă, juraţii nu au crezut în versiunea lui Murdaugh.

VERDICT: CRIMĂ!

Instanţa, plină până la refuz vineri, a păstrat o tăcere mormântală când judecătorul Clifton Newman şi-a început pledoaria de condamnare. Fiul supravieţuitor al lui Alex, Buster Murdaugh, îmbrăcat într-un sacou bleumarin, a rămas nemişcat şi tăcut pe tot parcursul procedurilor, chiar şi în timp ce judecătorul îl condamna pe tatăl său la două pedepse de închisoare pe viaţă.

În ciuda tăcerii din sala de judecată, Murdaugh abia s-a auzit când a vorbit cu judecătorul.

Tensiunea s-a rupt în cele din urmă atunci când judecătorul Newman a bătut din nou cu ciocănelul - cu putere - pentru a pune capăt procesului. Pentru câteva momente s-au auzit câteva aplauze în rândul audienţei. Apoi totul s-a terminat.

 

Citește și...
Columbianul logodit cu o păpușa din cârpe a dat vestea cea mare. Natalia a „născut” cel de-al treilea copil | VIDEO
Columbianul logodit cu o păpușa din cârpe a dat vestea cea mare. Natalia a „născut” cel de-al treilea copil | VIDEO

Un bărbat din Columbia, care a lăsat o lume întreagă fără cuvinte, după ce a anunțat că s-a logodit cu o păpușă din cârpe, a dat vestea cea mare. Logodnica lui a „născut” cel de-al treilea copil.

Un bărbat a ținut cadavrul mumificat al mamei sale pe canapea timp de 13 ani. Trupul femeii a fost găsit în
Un bărbat a ținut cadavrul mumificat al mamei sale pe canapea timp de 13 ani. Trupul femeii a fost găsit în "stare perfectă"

Un bărbat riscă să ajungă la închisoare după ce polițiștii au aflat că a dezgropat cadavrul mamei sale și l-a ținut pe canapea.

Bărbatul cu servietă neagră care ajută oamenii să se „evaporeze”. Cine sunt oamenii care apelează la astfel de servicii
Bărbatul cu servietă neagră care ajută oamenii să se „evaporeze”. Cine sunt oamenii care apelează la astfel de servicii

Un bărbat din Japonia are un job cu totul neobișnuit pentru un om obișnuit din zilele noastre. Naoki Iwabuchi ajută oamenii să se „evaporeze”.

Recomandări
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina

Statele Unite anunţă marţi că sunt în favoarea înfiinţării unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina şi care să fie ”înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, relatează AFP.

 

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări
România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară, au anunțat șefii guvernelor celor două țări, reuniți la București. Elicoptere, muniție și sisteme de avertizare împotriva atacurilor aeriene ar putea fi pe lista de cumpărături.

Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri
Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri

Guvernul va discuta, în şedinţa de miercuri, proiectele de legi care vizează educaţia, dar şi plafonarea preţurilor la RCA.