Statul Islamic profita de raidurile aviatiei ruse in Siria si avanseaza spre Alep. "Progrese" in dialogul Washington-Moscova

×
Codul embed a fost copiat

Avioane de razboi rusesti au lovit vineri o baza din nord-vestul Siriei apartinand unui grup de rebeli antrenati de Statele Unite, a declarat un ONG de monitorizare a conflictului.

Statele Unite si Rusia au anuntat "progrese" in noile discutii ce au avut loc sambata pentru a evita incidente intre avioanele lor in spatiul aerian sirian, a anuntat Pentagonul, citat de AFP si Reuters.

Cele doua tari au convenit sa discute in continuare aceste probleme desemnate prin termenul englez "deconfliction".

"Au fost facute progrese in timpul acestor discutii si Statele Unite au convenit sa discute din nou cu Rusia in viitorul apropiat", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului Peter Cook intr-un comunicat.

Raid rusesc asupra unui grup de rebeli non-islamisti

Citește și
Rusia, Siria
Atacuri ale armatei siriene, sub protectia aviatiei ruse. Oficial american: "E neprofesionist. Rusii vor avea pierderi umane"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Avioanele au lovit baza grupului Divizia 13 din apropierea satului Khan Sheikhoun in provincia Idlib, ranind combatanti si provocand pagube, a afirmat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) cu sediul in Marea Britanie.

Pagina de Facebook a Diviziei 13 a confirmat loviturile aeriene, declarand ca situl a fost distrus in totalitate si cativa combatanti ucisi. Grupul de insurgenti non-islamisti afirma ca a fost instruit in cadrul unui program condus de SUA, scrie Agerpres.

Rusia a inceput atacurile aeriene in sprijinul aliatului ei presedintele Bashar al-Assad in urma cu 10 zile. Moscova afirma ca vizeaza Statul Islamic, dar campania pare sa aiba ca obiectiv principal sa loveasca alte grupuri de rebeli, inclusiv cei sustinuti de Statele Unite.

Incidentul vine dupa ce Rusia si Statele Unite au anuntat ca sunt pregatite sa reia discutiile asupra sigurantei spatiului aerian in Siria, unde cele doua tari sunt angajate in operatiuni militare distincte, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Pentagonului.

"Ministerul american al Apararii a primit un raspuns oficial de la Ministerul rus al Apararii, care a facut o propunere pentru a asigura siguranta operatiunilor aeriene in Siria", a anuntat purtatorul de cuvant Peter Cook, asigurand ca "negocieri ar putea avea loc chiar in acest weekend".

Pentagonul reduce programul de 500 mil. dolari pentru antrenarea rebelilor din Siria

SUA vor schimba programul de sprijin pentru gruparile siriene rebele in lupta impotriva Statului Islamic si se vor concentra pe furnizarea de echipamente si arme, a afirmat un responsabil american al Ministerului Apararii.

Noua strategie a Pentagonului se va concentra pe inarmarea unui grup verificat de lideri rebeli, considerati de incredere.

Ministerul Apararii va trimite "pachete cu echipamente si arme unui grup selectionat de lideri verificati si unitatilor lor astfel incat in timp sa poata face un efort concertat pentru recucerirea teritoriilor controlate inca de Statul Islamic. Vom monitoriza progresele facute de aceste grupuri si le vom acorda sprijin aerian in luptele cu Statul Islamic", arata un comunicat al Pentagonului.

Statul Islamic a avansat pe teritoriul Siriei, ajutat indirect de Rusia

Statul Islamic a avut victorii importante in ultimele zile langa Alep, cel mai mare oras din Siria. Gruparea terorista a profitat de loviturile aeriene ale Rusiei asupra rebelilor pentru a pune stapanire pe cinci sate din nordul orasului. Statul Islamic s-a apropiat astfel la mai putin de 2 kilometri de teritoriul aflat in prezent sub conducerea regimului sirian al lui Bashar al-Assad.

Rebelii islamisti au contraatacat sambata pentru a recuceri terenul pierdut in ajun, in cursul unei ofensive fulgeratoare a grupului Statul Islamic (SI) spre Alep, marele oras din nordul Siriei, relateaza AFP.

Grupuri islamiste anti-SI, intre care puternicul Ahrar al-Cham, au recucerit in cursul noptii satul Tall Soussine si luptele se desfasoara in prezent pentru preluarea controlului asupra localitatii Tall Qrah. Aceste doua localitati la nord de Alep sunt situate pe un drum strategic pentru rebeli pentru ca el duce spre Turcia, unul dintre principalii lor aliati.

SI reusise vineri sa avanseze in cateva ore pana la 10 km de periferia nordica a marelui oras si la 3 km de zona industriala Cheikh Najjar, aflata sub controlul regimului al-Assad. Jihadistii grupului ultraradical au profitat de bombardamentele rusesti care vizeaza cu prioritate coalitia regrupand Front al-Nosra, filiala siriana a Al-Qaida, si aliatii sai islamisti.

Zeci de jihadisti si de rebeli si-au gasit moartea in cursul luptelor, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDH). In aceeasi provincie au loc lupte violente intre fortele regimului si SI in jurul aeroportului militar de la Kweires, asediat de jihadisti inca din luna mai. Soldatii si militienii favorabili regimului ataca grupul jihadist in mai multe sate din jurul acestei baze pentru a sparge incercuirea.

Pe de alta, o puternica explozie a distrus sambata, in localitatea al-Bab, pozitie intarita a SI la nord de Alep, un depozit de munitii si o fabrica de armament apartinand jihadistilor. Originea ei nu a fost inca stabilita, dar avioane neidentificate survolau orasul in momentul deflagratiei, a precizat OSDH.

Rusia a declansat atacurile aeriene in Siria sub pretextul ca vrea sa ajute la infrangerea Statului Islamic. Cu toate acestea, au lovit mai multe ascunzatori ale rebelilor sirieni care lupta impotriva presedintelui al-Assad.

Vineri, dupa ce Franta a efectuat al doilea bombardament asupra Statului Islamic, ministrul francez al Apararii a acuzat Rusia ca a lovit "in proportie de 80-90%" alte tinte decat Statul Islamic, pentru a proteja regimul de la Damasc.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Al doilea bombardament al Frantei asupra Statului Islamic. Ministrul Apararii:
Al doilea bombardament al Frantei asupra Statului Islamic. Ministrul Apararii: "Rusia a lovit in proportie de 90% alte tinte"

Franta a efectuat in noaptea de joi spre vineri un al doilea atac aerian impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria, a anuntat ministrul apararii francez Jean-Yves Le Drian.

Atacuri ale armatei siriene, sub protectia aviatiei ruse. Oficial american:
Atacuri ale armatei siriene, sub protectia aviatiei ruse. Oficial american: "E neprofesionist. Rusii vor avea pierderi umane"

Washingtonul arunca o umbra de indoiala asupra eficacitatii armatei ruse.

Oficial SUA:
Oficial SUA: "Rusia a lovit Iranul cu patru rachete de croaziera". Moscova neaga incidentul

Patru rachete de croaziera lansate de Rusia din Marea Caspica ar fi aterizat in Iran, si nu in Siria, asa cum trebuia, au declarat inalti oficiali americani, potrivit BBC.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.