Avertismentul transmis de Putin cu privire la Coreea de Nord
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a pronunţat în criza nord-coreeană, avertizând Statele Unite şi celelalte părţi implicate să nu se îndrepte “spre o fundătură” şi cerând discursuri pentru rezolvarea problemei, relatează CNN.
„Rusia consideră că politica de a pune presiune pe Phenian pentru a-şi opri programul de rachete nucleare este greşită şi inutilă”, a spus Putin într-un articol publicat joi de Kremlin, înainte de summitul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), ce va avea loc la Xiamen, în China.
„Problemele regiunii ar trebui rezolvate prin dialog direct al tuturor părţilor implicate, fără precondiţii. Provocările, presiunea şi retorica militarist şi insultătoare sunt o fundătură”, a atras atenţia preşedintele rus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Comentariile sale au fost publicate la câteva ore după ce Statele Unite şi Coreea de Sud au desfăşurat un exerciţiu ce simulează un raid de bombardament în Peninsula Coreea, denunţat de Phenian drept un “act pripit”
Rusia a fost unul dintre participanţii la negocierile în şase care au avut loc la mijlocul anilor 2000, într-o tentativă de a convinge ţara comunistă să renunţe la programul său nuclear.
În articolul publicat, liderul de la Kremlin avertizează că situaţia din Peninsula Coreea este “în pragul unui conflict la scară extinsă”.
Acţiune pripită
Joi, patru avioane de luptă american F-35B, cărora li s-a alăturat două bombardiere american B-1B şi patru avioane de luptă sud-coreene F-15 au luat parte la un exerciţiu ce a simulat un atac chirurgical vizând ţinte-cheie inamice, la poligonul Pilsung din provincial Gangwon, din estul Coreei de Sud.
Într-un comunicat, Comandamentul american pentru Pacific a declarat că simularea este un “răspuns direct” la lansarea marţi, în Coreea de Sud, a unei rachete balistice cu rază intermediară de acţiune deasupra Japoniei.
Phenianul a denunţat joi exerciţiul, descries de agenţia de presă KCNA drept o “acţiune militară sălbatică”.
“Imperialiştii americani şi forţele-marionetă sud-coreene nu îşi ascun natura belicoască, susţinând că exerciţiile sunt menite să ‘contracareze’ lansările de rachete balistice (nord-coreene) şi dezvoltarea armelor nucleare”, a afirmat KCNA.
Agenţia adaugă că Washingtonul vi Seulul au fost “uimite” de lansarea recentă a unei rachete de către regimul de la Phenian, “prima operaţiune militară în Pacific” a ţării.
Lansarea a provocat panică în Japonia, unde sirenele au sunat în partea de nord a ţării, iar locuitorii au primit SMS-uri prin care li se cerea să se adăpostească într-o structură solidă sau într-un subsol.
Vineri au avut loc mai multe simulări de evacuare în situaţii de urgenţă, într-o serie de oraşe japoneze. Scenariul exerciţiilor a fost un atac cu rachetă.
Sute de localnici din prefecturile Aomori şi Hokkaido s-au adăpostit în centre comunitare şi în clădiri publice la auzul sirenelor.
Exerciţii militare
Coreea de Sud şi Statele Unite sunt implicate în prezent în exerciţii militare comune, care au început săptămâna trecută. La o conferinţă de presă organizată joi, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a părut să facă referire la manevrele pe scară largă, spunând că situaţia din Peninsula Coreea “nu este ca un scenariu de film sau ca un joc pe calculator”.
De asemenea, exerciţiile anuale înfurie întotdeauna Phenianul, iar unele voci au pledat pentru anularea sau reducerea lor, ca semn de încredere, pentru a-l aduce pe liderul nord-coreean Kim Jong-un înapoi la masa negocierilor.
Joi, generalul Vincent K. Brooks, comandantul forţelor american din Coreea, a declarat că acest lucru a fost luat în considerare.
“Statele Unite nu au desfăşurat bombardiere în cusul exerciţiilor încheiate recent în speranţa că amploarea redusă va transmite un semnal pozitiv Coreei de Nord şi regiunii”, a spus el într-un comunicat.
“În schimb, Coreea de Nord a răspuns la acest gest cu repetiţii pentru raiduri ale operaţiunilor speciale împotriva insulelor sud-coreene, trei lansări de rachete cu rază scurtă de acţiune şi o rachetă cu rază intermediară de acţiune ce a zburat pe deasupra Japoniei şi a aterizat în oceanul Pacific. Aparent, modificările la exerciţiu nu au contat”, a adăugat liderul militar.
Demonstraţie de forţă
Înainte de lansarea de marţi, Phenianul a anunţat că va organiza operaţiuni militare viitoare vizând teritoriul american Guam.
Guam este de mult o ţintă a furiei nord-coreene împotriva SUA şi se confruntă adesea cu ameninţări. Coreea de Nord a spus că îl va ataca în 2013 şi din nou în august 2017.
Mica insula din vestul Pacificului este cel mai apropiat teritoriu american din Coreea de Nord şi găzduieşte două baze militare american importante. Una dintre ele este baza aeriană Andersen, de unde au fost ridicate joi bombardiere B-1B care au luat parte la exerciţii. Avioanele de luptă F-35 au fost ridicate de la baza Puşcaşilor Marini din Iwakuni, Japonia.
Aparatele de luptă F-35 ar fi o parte cheie a unui eventual atac preventiv al SUA asupra Coreei de Nord, menit să neutralizeze capacităţile defensive şi de contraatac ale ţării, a explicat Jerry Hendrix, un căpitan de marină în rezervă şi consultant la Centrul pentru Noua Securitate Americană.
Corey Wallace, analist pe problem de securitate la Universitatea Freie din Berlin, a declarat săptămâna aceasta că folosirea de F-35 din Japonia la exerciţii arată că SUA au mai multe opţiune pentru un eventual atac asupra statului communist.
Sursa: News.ro
Etichete: coreea de nord, vladimir putin, arme nucleare,
Dată publicare:
01-09-2017 10:07