Japonia acuză o ameninţare fără precedent. Trump: „Toate opțiunile sunt pe masă”

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Marti 29 August 2017 07:09
Categorie: Internaţional

Încă o provocare de la Phenian. Coreea de Nord a lansat o rachetă care a survolat partea de nord a Japoniei, înainte să se rupă în trei bucăţi şi să cadă în mare. Premierul nipon vorbeşte despre "o ameninţare fără precedent" la adresa ţării sale.

Alarmele au sunat în insula Hokkaido, iar locuitorilor li s-a cerut să intre în adăposturi. Totuşi, sistemele de apărare anti-aeriană japoneze nu au fost activate pentru interceptarea rachetei nord coreene.

Cu al patrulea test balistic în patru zile, regimul de la Phenian sfidează Statele Unite şi pe aliaţii lor. Şi le aminteşte că programul său de armament continuă neabătut.

De data aceasta, a fost - din câte se pare - primul test prin care o rachetă balistică, dezvoltată ca armă, a survolat teritoriul japonez. Rachete nord-coreene au mai zburat pe deasupra Japoniei - în 1998 şi 2009. Atunci însă Phenianul a pretins că erau rachete pentru lansarea unor sateliţi, nu concepute să fie arme.

Şeful guvernului nipon a vorbit la telefon cu preşedintele american, Donald Trump, iar Consiliul de Securitate al ONU se va reuni pentru a analiza ceea ce liderii din regiune numesc "acţiunea necugetată a regimului nord-coreean".

Coreea de Nord își deschide porțile turiștilor ruși. ”Veți fi mai siguranță decât în Londra”

Bruce Klingler, analist de securitate: “Vor să fie recunoascuţi ca o putere nucleară. Vor ca statele Unite să abroge tratatul pe care îl au cu Coreea de Sud şi Japonia. Vor ca trupele americane să fie retrase din regiunea Pacificului de Vest.”

Statele Unite si Coreea de Sud organizeaza in aceasta perioada exercitii militare comune. Iar Phenianul a mai răspuns, şi în trecut, la asemenea acţiuni prin teste nucleare sau balistice.

Prima reacție a Casei Albe

Donal Trump a făcut primele declarații după lansarea rachetei de către Phenian, susținând că „toate opțiunile sunt pe masă”, notează The Independent.

„Omenirea a recepționat ultimul mesaj al Coreei de Nord tare și clar. Acest regim și-a arătat disprețul față de vecinii săi, pentru toți membrii Organizației Națiunilor Unite și pentru standardele minime ale comportamentului internațional acceptabil. Acțiunile amenințătoare și destabilizatoare sporesc numai izolarea regimului nord-coreean în regiune și între toate națiunile lumii", este prima declarație oficială a Casei Albe.

Consiliul de securitate al ONU, reunit de urgenţă

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi pentru a discuta testul, au anunţat diplomaţi. “Vom răspunde ferm, în baza alianţei noastre solide cu Statele Unite, în cazul în care Coreea de Nord continuă provocările nucleare şi balistice”, a avertizat şi Ministerul sud-coreean de Externe într-un comunicat.

“Acţiunea necugetată a Coreei de Nord este fără precedent, gravă şi o ameninţare puternică la adresa naţiunii noastre”, le-a spus premierul Shinzo Abe reporterilor. Abe a precizat că a discutat cu Trump marţi şi că ambii au convenit să intensifice presiunea asupra Coreei de Nord. Liderul de la Casa Albă a mai spus că SUA sunt “100% cu Japonia”, le-a dat asigurări premierul de la Tokyo reporterilor.


Guvernul japonez a îndemnat populaţia din zonă, prin intermediul sistemului de alertă J-Alert, să ia măsuri de precauţie. Armata japoneză nu a încercat să doboare racheta, care a survolat teritoriul japonez în jurul orei locale 6.06 (0.06, ora României).

Statul Major sud-coreean a anunţat că proiectilul a fost tras din regiunea Sunan, în apropiere de Phenian, imediat înainte de ora locală 6.00 (0.00, ora României).

Pentagonul a confirmat că tirul nord-coreean a survolat Japonia. ”Racheta lansată de Coreea de Nord a survolat Japonia”, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor terestre (US Army), colonelul Rob Manning, citat de CNN. ”Evaluăm această lansare”, a adăugat el.

Phenianul a lansat sâmbătă trei rachete cu rază scurtă de acţiune din provincia Kangwon. Preşedintele american Donald Trump a postat pe Twitter o ”fotografie divulgată” care surprinde tirul nord-coreean de marţi.

Tensiunile între Coreea de Nord şi Statele Unite au scăzut după săptămâni de ameninţări.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ameninţat că va lansa rachete în mare, în apropiere de Insula Guam, un teritoriu american la Oceanul Pacific, iar preşedintele american Donald Trump a avertizat Phenianul cu ”focul şi furia” în cazul în care ameninţă Statele Unite.

Coreea de Nord a lansat 3 rachete, toate un eșec

Coreea de Nord a lansat 3 rachete, toate un eșec

VIDEO PROTVPLUS.RO

gangster leton

Bitcoin în valoare de 1.2 milioane de lire, confiscat de la un gangster. Cum a fost prins

Putin ameninţă NATO, în cazul în care Alianţa continuă apropierea de Ucraina şi Georgia

Poliția britanică folosește copii-spioni în operațiuni împotriva teroriștilor

Misteriosul sarcofag negru a fost deschis. Ce s-a descoperit în interior. FOTO

Moscova cere ajutor pentru rusoaica arestată în SUA ca agentă secretă. Cum lucra Maria Butina

Inundaţii catastrofale în Polonia. Poduri şi şosele, rupte de ape

operatiune de salvare, Missouri

Un vapor cu turişti s-a scufundat pe un lac din SUA. Sunt cel puţin 11 morţi

Povestea bărbatului care locuiește într-o peșteră. Cu cât o închiriază

Coreea de Nord nu va renunţa mai devreme de 2020 la armele nucleare

Atacurile informatice asupra SUA nu vor mai fi ţinute secrete. Rusia, principala ameninţare

Donald Trump îl invită pe Vladimir Putin la Washington. Vizita ar urma să aibă loc ”în toamnă”

Ultimul supraviețuitor al unui trib izolat din Amazon, surprins într-o filmare. VIDEO