Biden l-a avertizat pe Putin că Rusia se va confrunta cu "sancţiuni severe" în cazul unei escaladări în Ucraina
„Summitul” online organizat pe fondul tensiunilor majore de la granița Ucrainei cu Rusia, dintre Joe Biden și Vladimir Putin, început în jurul orei 17.00, ora României, s-a terminat după două ore de discuții.
Joe Biden, îngrijorat de tensiunile de la granția Ucrainei cu Rusia
Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la escaladarea forțelor Rusiei în jurul Ucrainei, potrivit Casei Albe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Președintele SUA a precizat că Statele Unite vor răspunde cu măsuri economice drastice, dar și de altă natură în cazul escaladării militare. Acesta și-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a cerut detensionarea și revenirea la diplomație.
Cei doi președinți au însărcinat echipele lor să urmărească situația, iar SUA vor face acest lucru în strânsă coordonare cu aliații și partenerii.
Președinții au discutat, de asemenea, despre dialogul SUA-Rusia privind stabilitatea strategică, un dialog separat despre securitatea cibernetică, precum și despre munca comună pe probleme regionale precum Iranul.
Putin: Responsabilitatea nu ar trebui transferată pe umerii Rusiei
Potrivit Kremlin, subiectul principal al convorbirii a fost criza internă ucraineană și lipsa de progres în implementarea acordurilor de la Minsk din 2015, care sunt baza incontestată pentru o reglementare pașnică. Președintele Rusiei, folosind exemple concrete, a ilustrat linia distructivă a Kievului, care vizează desființarea completă a acordurilor de la Minsk și a acordurilor ajunse în „formatul Normandia”, și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la acțiunile provocatoare ale Kievului împotriva Donbassului.
Joe Biden, la rândul său, a subliniat natura „amenințătoare” a mișcărilor trupelor ruse în apropierea granițelor ucrainene și a subliniat măsurile de sancțiuni pe care Statele Unite și aliații săi ar fi gata să le aplice în cazul unei escalade suplimentare a situației.
Ca răspuns, Vladimir Putin a subliniat că responsabilitatea nu ar trebui transferată pe umerii Rusiei, deoarece NATO este cea care face încercări periculoase de a cuceri teritoriul ucrainean și își dezvoltă potențialul militar la granițele noastre. Prin urmare, Rusia este serios interesată să obțină garanții fiabile, stabilite din punct de vedere legal, excluzând extinderea NATO în direcția estică și desfășurarea de sisteme de arme ofensive de lovitură în statele adiacente Rusiei.
Liderii au convenit să-i instruiască pe reprezentanții lor să se angajeze în consultări de fond cu privire la aceste probleme sensibile.
Ucraina cere Rusiei să diminueze tensiunile prin mijloace diplomatice
Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul preşedintelui american Joe Biden şi cere Rusiei să folosească mijloace diplomatice pentru diminuarea tensiunilor regionale, a afirmat marţi Mihailo Podoleak, consilierul şefului Biroului Preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, scrie Agerpres.
În primele declaraţii oficiale ale Kievului, Mihailo Podoleak a apreciat că dialogul Biden-Putin nu a produs ''senzaţii''.
''Suntem recunoscători preşedintelui Biden pentru sprijinul neclintit faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei'', a afirmat el, potrivit unui comunicat.
''Susţinem apelul preşedintelui Biden adresat liderului rus de a reveni la instrumentele diplomatice şi de a asigura dezescaladarea în regiunea noasră. Vom continua să ne coordonăm cu partea americană pentru a obţine rezultate concrete în interesul Ucrainei'', a subliniat Mihailo Podoleak.
Preşedintele american Joe Biden va avea o conversaţie telefonică, joi, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre recentul summit virtual cu Vladimir Putin.
El a precizat în cursul unui briefing de presă că, după acest summit virtual, preşedintele american a vorbit cu liderii francez, german, italian şi britanic pentru "a-i informa (despre subiectele abordate) şi a se consulta reciproc în legătură cu calea de urmat".
Vladimir Putin se afla în reşedinţa sa de la Soci, staţiune balneară de pe malul Mării Negre, în timp ce Joe Biden a purtat discuţia din aşa-numita "Situation Room" de la Casa Albă.
Jurnaliștii din Rusia spun că, la începutul discuțiilor, Vladimir Putin l-a „întâmpinat” în videoconferință pe Joe Biden cu un zâmbet. În schimb, președintele SUA i-a spus omologului său rus că îi pare bine să îl vadă, însă regretă că nu s-au putut întâlni față în față.
Casa Albă a anunţat între timp că Joe Biden va discuta telefonic marţi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierii italian Mario Draghi şi britanic Boris Johnson după videoconferinţa sa cu Vladimir Putin.
Casa Albă a adăugat că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, va răspunde întrebărilor jurnaliştilor despre convorbirile Biden-Putin în cadrul unui briefing de presă de la ora 21.00, ora României.
Joe Biden: Nu cred că Rusia va fi victorioasă în Ucraina
După ce a masat în apropierea granițelor Ucrainei cel puțin 90.000 de trupe și echipament militar, cu care ar putea porni oricând o invazie, Putin a semnalat ce dorește: un acord ferm care să excludă orice extindere NATO spre est, și implicit aderarea Ucrainei la alianță. „Nu putem da asemenea garanții”, este poziția tranșantă a administrației Biden. În cazul unei noi agresiuni a Rusiei asupra Ucrainei, avertizează Casa albă, Washingtonul este pregătit să impună sancțiuni financiare fără precedent. Dar și să-și consolideze prezența militară pe flancul estic, așadar și în România, dacă aliații din Europa de est o cer.
Este, poate, una dintre cele mai dificile convorbiri, și cu urmări greu de prevăzut, dintre liderii Statelor Unite și Rusiei, de la Războiul rece și până astăzi. Convorbirea prin legătură video dintre Joe Biden și Vladimir Putin are loc pe fondul unor tensiuni majore la granița de est a Ucrainei. Potrivit agențiilor de informații americane, Rusia a masat forțe impresionante - cel puțin 90.000 de soldati, dar după unele surse chiar 175.000 - cu tehnică militară suficientă pentru a porni și sustine o invazie, posibil chiar la inceputul anului viitor.
„Președintele Putin continuă să adauge capabilități militare în partea de vest a Rusiei și în apropierea graniței cu Ucraina”, a transmis purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Matthew Chance, CNN: Credeți că Rusia va invada?
Oleksiy Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina: Nu cred că Rusia va fi victorioasă în Ucraina. Acum este diferit. Va fi un adevărat masacru. Iar rușii se vor întoarce acasă în sicrie.
E drept, oficialii americani sunt de părere că armata ucraineană este acum mai bine înarmată și pregătită decât era în 2014, la momentul anexării Crimeei de către Moscova. Dar e greu de crezut că poate ține piept unei asemnea forțe în cazul unei invazii.
„Acesta este momentul ca Rusia să-și retragă efectivele militare de la graniță. Diplomația este calea corectă de urmat, aici”, a transmis biroul de presă de la Casă Albă.
„Nu cred că se va ajunge la o înțelegere definitivă, însă cred că se va genera o lista de așteptări clare și de-o parte și de altă ce va genera un anume timp de reflexie în ceea ce privește Federația Rusă”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.
Dacă Rusia atacă Ucraina, Washingtonul nu va merge până la o ripostă militară directă. Însă este pregătit să-i impună sancţiuni financiare fără precedent, cu costuri de nesuportat, speră americanii.
Astfel, administrația Biden poate impune sancțiuni tip "blocare totală" a marilor bănci rusești, companiilor de energie, sau companiilor din industria de apărare. Ori să blocheze pe linie financiară marile proiecte din domeniul petrolier. Ar putea fi vizați, de asemenea, de sancțiunile americane, oligarhi prieteni ai Kremlinului și rudele acestora. Dar și familiile din cercul mai extins, din jurul președintelui Putin.
Poate cea mai dureroasă și efectivă armă din arsenalul de sancțiuni, pregătite de administrația Biden, ar fi, însă, amenințarea cu excluderea Rusiei din sistemul global de plată electronică, Swift. Deja a fost o măsură paralizantă folosită împotriva Iranului. Dacă s-ar aplica și împotriva Kremlinului, ar face din Rusia o paria a finanțelor internaționale.
Kremlinul a tot repetat că prezența masivă a trupelor sale aproape de granița Ucrainei nu înseamnă pregătiri pentru o invazie, ar fi doar manevre militare regulate de iarnă. Deși, potrivit Ucrainei, costul zilnic al întreținerii acestor trupe s-ar ridică la 10 milioane de dolari pe zi.
Moscova a reacționat la potențialele sancțiuni americane numindu-le "isterie informațională".
„În dialogul cu Statele Unite și aliații lor, vom insista să ajungem la un acord care va exclude orice mișcare a NATO spre est și instalarea unor echipamente militare care să ne amenințe, în apropierea teritoriului rus”, a transmis Vladimir Puțîn.
Garanții juridice, ferme, scrise, cere Putin.
Joe Biden: Suntem conștienți de multă vreme de acțiunile Rusiei și mă aștept că voi avea o lungă discuție cu Putin.
Jurnalist: Acceptați "liniile roșii" trasate de Putin în Ucraina?
Joe Biden: Nu accept "linii roșii" din partea nimănui.
Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia nu are niciun cuvânt de spus în privința planurilor de expansiune ale Alianței Nord-Atlantice.
„Evident Biden va spune că dorește să se consulte cu partenerii din Alianța nordatlantică. Deci din această perspectiva fără a recunoaște linii roșii și de-o parte și de alta se vor identifica nișele de oportunitate. cam așa se întâmplă într-o astfel de situație”, a mai spus Cristian Diaconescu.
Înaintea convorbirii cu Putin, Biden a vorbit cu principalii lideri europeni, premierul britanic, președintele Franței, cancelarul Germaniei și premierul Italiei. Ar urma să vorbească din nou cu ei după video conferință cu Putin. Semn că Occidentul adoptă o poziție comună față de Moscova.