În Ucraina, civilii se pregătesc pentru un posibil atac rusesc. Câți membri are „armata din umbră”

Ultima actualizare: 07-12-2021 16:15
Ucraina
Shutterstock

În fiecare week-end, zeci de bărbați și femei se întâlnesc pe un șantier abandonat, aflat într-o pădure din apropierea Kievului. În uniforme, cu arme false - fără muniție de război - se antrenează pentru eventualitatea unui atac al armatei rusești.

Batalionul de Apărare Teritorială Kiev are oficial 550 de membri, dar ofițerii săi estimează că, la nevoie, poate mobiliza peste 2.000 de rezerviști. Toți sunt civili: unii sunt veterani ai războiului din regiunea Donbass, alții sunt amatori, dar toți se vor să își apere țara, relatează RFI.fr.

“Rușii trebuie să știe că pot fi împușcați din orice unghi, din fiecare casă. Vom distruge tot. Le va fi ușor să vină aici, dar vor ieși în sicrie și vor lăsa aici avioanele, artileria, tancurile, despre care se spune că sunt atât de numeroase. 63% dintre ucraineni sunt gata să ia armele pentru a-și apăra țara. Rușii trebuie să se aștepte la ceva urât aici”, a spus Vassili, antreprenor în vârstă de 28 de ani.

Armata ucraineană are 300.000 de militari, dintre care aproape o treime sunt mobilizați pe frontul din Donbass. Totuși, țara dispune în egală măsură și de o „armată din umbră”: 430.000 de veterani, care au făcut armata timp 7 ani și Apărarea Teritorială Civilă, formată din aproximativ 80.000 de civili.

Potrivit autorităților de la Kiev, Rusia a amplasat peste 90.000 de militari în puncte strategice din apropierea frontierei ruso-ucrainene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO