Ministrul ucrainean al Apărării avertizează că va avea loc un "masacru sângeros" dacă Rusia va invada țara

Ultima actualizare: 07-12-2021 15:29
soldati, ucraina
Getty

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că va avea loc un "masacru cu adevărat sângeros" dacă Rusia decide să invadeze Ucraina, potrivit CNN.

Totodată, ministrul a avertizat că "soldații ruși se vor întoarce și ei în sicrie", pe fondul unei alarme sporite privind mișcările de trupe la granița dintre cele două țări.

Reznikov l-a îndemnat pe președintele american Joe Biden - care urma să vorbească marți cu Vladimir Putin al Rusiei în cadrul unei videoconferințe telefonice - să rămână ferm în fața Moscovei.

"Dacă pot să-l sfătuiesc pe președintele Biden, aș dori ca acesta să-i spună domnului Putin că nu ar trebui să existe linii roșii din partea Kremlinului. Linia roșie este aici, în Ucraina, iar lumea civilizată va reacționa fără ezitare", a declarat, luni, Reznikov pentru CNN.

"Ideea de a nu provoca Rusia nu va funcționa", a adăugat el.
Oficiali americani și occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acumularea de forțe rusești la granița cu Ucraina, secretarul de stat Antony Blinken declarând săptămâna trecută că SUA "trebuie să se pregătească pentru toate situațiile neprevăzute".

Rusia dispune de capacități de-a lungul graniței ucrainene pentru a efectua o invazie rapidă și imediată, inclusiv ridicarea unor linii de aprovizionare, cum ar fi unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict de durată, în cazul în care Moscova ar alege să invadeze, au declarat săptămâna trecută pentru CNN două surse familiare cu evaluările serviciilor americane de informații.

95.000 de soldați ruși la granița cu Ucraina

Reznikov a declarat pentru sursa citată că Ucraina evaluează că Rusia are în prezent 95.000 de soldați la o distanță apropiată de Ucraina. El a adăugat, de asemenea, că, din cauza puterii forțelor ucrainene călite în luptă, estimările actuale ale SUA potrivit cărora Rusia ar putea aduna 175.000 de soldați pentru a invada Ucraina sunt o subestimare.

"Așadar, avem 250.000 de membri ... oficiali ... ai armatei noastre. Plus, am spus 400.000 de veterani și 200.000 de rezerviști. 175.000 nu sunt suficienți pentru a merge în Ucraina", a declarat Reznikov.

Milioane de ucraineni ar putea fugi în Europa, în cazul unui război

Reznikov a subliniat că o invazie rusă - dacă va avea loc - ar avea consecințe "dezastruoase" pentru întregul continent european, aproximativ 4 până la 5 milioane de ucraineni fiind posibil să fie nevoiți să se refugieze în Europa. Reznikov a subliniat, de asemenea, că Ucraina este un important furnizor de alimente pentru Europa și Africa, livrări care, potrivit acestuia, ar fi perturbate.

Ministrul a precizat că armata ucraineană a trimis o cerere de ajutor suplimentar pentru echipamente militare din partea aliaților săi, inclusiv sprijin material și instruire pentru forțele sale aeriene și navale. "Nu avem nevoie de trupe, pentru că nu cred că este atât de corect ca soldații americani să moară în Ucraina. Nu, nu avem nevoie", a adăugat Reznikov.

Ucraina a avertizat de săptămâni întregi că Rusia încearcă să destabilizeze țara înainte de orice invazie militară planificată, NATO subliniind că mișcările rusești în apropierea graniței au fost neobișnuite. Puterile occidentale au îndemnat în repetate rânduri Rusia să nu întreprindă noi acțiuni agresive împotriva Ucrainei.

Kremlinul neagă că plănuiește să atace și susține că sprijinul NATO pentru Ucraina - inclusiv creșterea livrărilor de arme și a antrenamentelor militare - constituie o amenințare tot mai mare pe flancul vestic al Rusiei.

Moscova nu vrea infrastructura militară NATO în Ucraina

În ceea ce privește motivele Kremlinului, Reznikov a declarat pentru CNN că, în opinia sa, atacurile Rusiei au ca scop răspândirea fricii și a tulburărilor în Ucraina și împiedicarea Ucrainei de a se apropia mai mult de aderarea la NATO și la UE.
Kremlinul nu vrea infrastructura militară a NATO în Ucraina
Kremlinul cere un angajament legal că NATO nu se va extinde spre est pentru a include Ucraina și că infrastructura militară a NATO, cum ar fi sistemele de rachete, nu va fi construită în această țară.

"Dacă împărtășim sau răspândim panica în țara noastră și în interiorul societății noastre, acesta va fi cadoul Kremlinului, pentru că ei încearcă să facă acest lucru. Pentru că această adunare a trupelor lor lângă granița noastră, este un obiectiv principal al lor de a face un proces de destabilizare în interiorul țării noastre, de a ne opri în drumul nostru. Dar noi mergem în aliatul NATO, mergem în UE", a adăugat Reznikov.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO