Au folosit un vas vechi sa tina usa deschisa ani la rand, iar acum au aflat cat valoreaza: "Parca am castigat la loterie"

Ultima actualizare: 24-06-2016 06:41
vas chinezesc

Timp de 30 de ani, o familie din Marea Britanie a folosit un vas vechi din portelan, mare si greu, pentru a tine usa deschisa, iar recent au aflat ca acesta este foarte valoros.

Un evaluator de obiecte antice, care a ajuns in modesta casa a cuplului, a spus ca vasul valoreaza nici mai mult nici mai putin de 1 milion de lire sterline.

Cuplul a mostenit vasul chinezesc in 1980, de la o matusa, comercianta de antichitati. Pentru ca era masiv, vasul a fost folosit pe post de opritor pentru usa. Sotii povestesc ca nu de putine ori a fost in pericol, pentru ca cei mici obisnuiau sa se joace cu mingea in camera respectiva, relateaza Daily Mirror.

La un moment dat, cei doi soti chiar au intentionat sa vanda vasul la un targ de vechituri din orasul lor, dar atunci s-au gandit prima oara ca vasul ar putea fi valoros si au contactat un specialist de la o casa de licitatii.

Astfel, sotii au aflat ca piesa era, de fapt, un vas imperial chinezesc, realizat special pentru imparatul Qianlong, la mijlocul seculului al XVIII-lea.

Initial, a fost evaluat la 40.000 de lire sterline, dar in foarte scurt timp casa de licitatii i-a crescut pretul de zece ori.

Specialistul in antichitatii Charles Hanson, care este si realizatorul unui documentar BBC, spune ca, de fapt, ar putea sa obtina usor 1 milion de lire sterline, intrucat descoperirea lui a starnit un interes urias in randul colectionarilor din China.

Familia, care locuieste in zona Birmingham, este absolut uluita de acest fapt: "Este ca si cum am fi castigat la loterie". Sotii au spus ca nu s-au gandit niciodata ca vasul ar putea valora prea mult. Intr-adevar, era mostenit de la o matusa care avea un magazin de antichitati, insa nu au crezut ca aceasta ar fi putut sa intre in posesia unor obiecte atat de valoroase.

Rudele cred ca matusa - care a murit in 1978 - a cumparat vasul in jurul anului 1930.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO