Poliția germană a deschis o anchetă după descoperirea unor antichităţi provenite din Siria în casa unui cetățean
Poliţia germană a anunţat miercuri deschiderea unei anchete după descoperirea la domiciliul unui cetățean a unei colecţii suspecte de antichităţi din Orientul Mijlociu.
Printre antichități se numără o tăbliţă gravată cu caractere cuneiforme, veche de milenii şi provenită probabil dintr-un muzeu sirian, informează AFP, potrivit Agerpres.
Anchetatorii au fost puşi pe pistă când au aflat că germanul, a cărui identitate şi vârstă nu au fost dezvăluite, se afla în posesia unei tăbliţe gravate cu caractere cuneiforme provenind din Ebla, un vechi oraş din Siria, a precizat poliţia judiciară din landul Baden-Württemberg, în sudul Germaniei.
Vestigiile oraşului antic Ebla, precum aceste tăbliţe inscripţionate folosind un sistem de scriere datând din anii 2.350 - 2.250 î.Hr., sunt foarte apreciate de colecţionari.
Persoana interesată a pretins că a achiziţionat piesa dintr-o veche colecţie bavareză, ca investiţie şi în vederea unei posibile revânzări, dar această afirmaţie s-a dovedit a fi falsă, a adăugat poliţia într-un comunicat.
„Investigaţiile au arătat că obiectul în cauză a fost probabil importat ilegal în Germania (...) după ce fusese furat din muzeul din Idlib în 2015", a adăugat aceasta.
Germania a înregistrat în anul respectiv şi în cel ce i-a urmat un aflux de câteva sute de mii de refugiaţi, majoritatea sirieni care fugeau de războiul civil din ţara lor.
După o percheziţie la locuinţa acestui bărbat, în Heilbronn, anchetatorii au descoperit o altă tăbliţă gravată cu caractere cuneiforme, precum şi o colecţie de figurine Uşabti, statuete din gresie folosite în vechile ritualuri funerare egiptene.
Artefactele au fost confiscate, iar ancheta este în curs de desfăşurare.
Traficul de antichităţi în Siria era deja o problemă cronică în această ţară măcinată de corupţie înainte de izbucnirea războiului în 2011, însă confruntările generalizate şi un vid de putere în unele regiuni au dus la o explozie a jafurilor şi a săpăturilor ilegale.
Sursa: Agerpres
Etichete: orientul mijlociu, germania, antichități,
Dată publicare:
21-02-2024 20:05