Atmosfera de razboi in Marea Galbena. Patrulele navale nord si sud-coreene au tras focuri de avertisment una catre cealalta
Patrule navale nord si sud-coreene au schimbat marti tiruri de somatie in zona liniei de demarcatie maritima din Marea Galbena.
Acest scurt schimb de tiruri are loc intr-un moment in care sperantele unei interactiuni constructive intre cei doi rivali au fost relansate de vizita-surpriza in Sud, sambata, a unei delegatii la nivel inalt de la Phenian.
Potrivit Ministerului sud-coreean al Apararii, o nava de patrulare nord-coreeana a efectuat o incursiune de o jumatate de mila maritima (peste 900 de metri) in apele teritoriale ale Coreei de Sud, iar o nava de patrulare sud-coreeana a efectuat un tir de somatie. In loc sa se retraga, nava nord-coreeana a deschis focul, iar sud-coreenii au "replicat", a declarat un purtator de cuvant al ministerului. Niciuna dintre cele doua nave nu a vizat-o pe cealalta in mod direct si nu s-au inregistrat pagubbe, potrivit aceleiasi surse.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Incidentul a avut loc catre ora locala 9.50 (3.50, ora Romaniei), in apropiere de Insula Yeonpyeong, iar nava nord-coreeana a revenit ulterior in apele teritoriale ale Nordului. In total, nava sud-coreeana a tras "aproximativ 90 de salve", a adaugat purtatorul de cuvant. "Supraveghem miscarile trupelor nord-coreene si ne intensificam vigilenta in fata oricarei provocari suplimentare", a subliniat el.
Numita "linia limitei Nordului", frontiera a fost trasata de catre forte ONU si ale Statelor Unite in 1953, dupa Razboiul Coreei. Phenianul refuza sa recunoasca aceasta linie de demarcatie, care a fost teatrul unor confruntari scurte, dar sangeroase, intre cele doua tari surori inamice, in 1999, 2002 si 2009. Insula Yeonpyeong a fost bombardata in noiembrie 2010 de catre armata nord-coreeana, provocand o criza internationala si aducand peninsula pe marginea unui conflict. Patru sud-coreeni au fost ucisi atunci.
Niciun armistitiu nu a fost semnat dupa Razboiul Coreei, cele doua state aflandu-se, in mod teoretic, in razboi.
Sursa: Mediafax
Etichete: razboi, coreea de nord, militari, Coreea de Sud, coreea,
Dată publicare:
07-10-2014 09:29