Atentatul din Boston. Cel de-al doilea suspect a fost arestat, dupa 24 de ore de cautari

×
Codul embed a fost copiat

S-a asternut in sfarsit linistea in Boston. Cel de-al doilea suspect cautat asiduu de trupele speciale si FBI a fost incoltit azi-noapte si capturat viu. Fratele sau, care a luat de asemenea parte la atentat, a murit vineri.

20 aprilie, 07:00: Dzhokhar Tsarnaev a fost arestat vineri noapte. Tanarul a fost ranit in timpul capturarii si se afla in stare grava la spital.

Se ascundea in curtea unei case si, desi ranit, a tras cateva focuri de arma spre politisti. Constienti ca l-au incercuit, agentii au asteptat pana cand au reusit sa-l captureze in viata.

Anuntul a fost primit cu aplauze si strigate de bucurie pe strazile orasului: mii de oameni au iesit in strada sa-i felicite pe politistii care, de 4 zile incoace, nu au avut liniste.

"Avem inca multe intrebari fara raspuns", a declarat Barack Obama, de la Casa Alba.

Citește și
teorie atentate
Internetul are deja o "teorie a conspiratiei" privind atentatele din Boston.Cine sunt suspectii.FOTO
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Pentru anchetatori, era absolut necesar sa-l captureze in viata, pentru a afla daca tinerii de origine cecena fac parte dintr-o organizatie terorista internationala sau au actionat singuri.

Ajutati de FBI si trupele speciale SWAT, politistii din Boston nu s-au oprit pana nu au pus mana si pe cel de-al doilea suspect, Djokhar Tsarnaev. Metropola se transformase intr-un oras fantoma, intesata de politisti si masini blindate.

Zeci de masini de politie si sute de agenti au gonit pe o strada din cartierul Watertown, de indata ce proprietarul unei case a dat alarma.

Imediat ce a fost incercuit, suspectul a inceput sa traga. Impuscaturile s-au auzit timp de o ora.

In lipsa unor informatii oficiale, presa a inceput sa speculeze ca suspectul este fie incercuit, fie mort deja.

Tanarul de 19 ani se ascundea in curtea unei case, intr-o barca acoperita cu o panza. Trei blindate ale trupelor speciale s-au indreptat de urgenta acolo.

Unchiul celor doi suspecti s-a distantat imediat de nepotii sai. De la mii de km distanta, din Daghestan, tatal pleda pentru viata lui.

"Cineva le-a inscenat asta. Si au fost atat de lasi incat l-au impuscat pe baiat. Mi-e frica pentru viata celuilalt fiu al meu. Ar trebui sa-l aresteze, sa-l prinda viu. Viu! Si justitia va investiga apoi cine-a avut dreptate si cine e vinovat."

Politia a anuntat ca tanarul este viu si incercuit. Iar dupa doua ore tensionate a fost prins.

Localnicii au iesit imediat in strada, usurati ca s-a terminat totul. A urmat o explozie de bucurie. Imediat, a urmat si o declaratie de la Casa Alba.

"Le suntem extrem de recunoscatori acestor dedicati oameni ai legii. Dar de ce tineri care au crescut si au studiat aici, in comunitatea si tara noastra, au recurs la o asemenea violenta? Au primit cumva ajutor? Familiile celor ucisi merita raspunsuri!" a declarat Barack Obama.

Fratele sau, Tamerlan Tsarnaev, a murit cu 24 de ore inainte, dupa un schimb de focuri cu politia. Transportat de urgenta la spital, el a suferit un atac de cord.

In plus, Tamerlan nu era strain FBI-ului. Inrrase in vizorul biroului in urma cu doi ani, dupa ce un "guvern strain" i-a avertizat pe americani in legatura cu tanarul de origine cecena. Agentii federali l-au interogat dar, pentru ca nu au sesizat atunci nimic suspect la el, l-au lasat liber.

Iar ca o ironie a sortii, fratele cel mic obtinuse cetatenia americana anul trecut, intr-o zi de mare incarcatura emotionala: 11 septembrie.

De altfel, nimeni dintre cei care l-au cunoscut nu si i-ar fi inchipuit niciodata ca e capabil de asa ceva.

"Djokhar era prietenos, amabil. In ultimul an am fost colegi de clasa, el era clovnul clasei, toata lumea il placea, nu a avut probleme. Ai fi zis ca s-a nascut aici, in America", povesteste o fosta colega.

La inceputul saptamanii, dublu atentat cu bomba pus la cale de cei doi ceceni a ucis 3 persoane si a ranit alte aproximativ 180. Iar in timp ce incercau sa fuga, au mai ucis un om, un politist de 26 de ani.

 

Cronologia evenimentelor:

19 aprilie

20:20 Tanarul cautat la Boston pentru terorism a devenit cetatean american pe 11 septembrie 2012, scrie CNN, citand un oficial american.

Americanii stiu acum cine a semanat teroarea in Boston. Este vorba despre doi frati, din fostele Republici Sovietice, sositi de 10 ani in Statele Unite.

Cand au fost incoltiti, au ucis un politist si au aruncat mai multe bombe spre echipajele care ii urmareau. Unul a murit, insa celalalt este cautat din casa-n casa, iar metropola si oraselele apropiate sunt paralizate. Cursurile scolilor si transportul in comun sunt suspendate.

18:20: Tamerlan Tsarnaev, de 26 de ani, este teroristul care a fost ucis de politisti, dupa atentatul din Boston.

Tamerlan s-a nascut in Rusia, iar din anul 2007 era rezident in Statele Unite. In anul 2009, a fost arestat pentru ca si-a batut prietena.

Pe contul sau de Google sunt publicate mai multe clipuri despre islam. Tanarul era de asemenea pasionat de box, antrenandu-se pentru competitia nationala Golden Gloves din Salt Lake City.

El isi dorea sa ajunga in echipa olimpica de box a SUA si spera sa de asemenea sa aiba o cariera ca inginer.

Se declara o persoana foarte religioasa, care nu fuma si nu consuma alcool. Tot el recunostea ca nu are prieteni americani, pentru ca “nu-i pot intelege”.

Potrivit NBC, Tamerlan a fost lovit cu masina de catre fratele sau, Dzhokar, in timp ce incercau sa fuga de politie. El a fost arestat, dar a murit la spital, in urma ranilor suferite.

 


 

16:30: Mai multe explozii au fost auzite intr-o cladire din Boston inconjurata de fortele de ordine, care il cauta pe al doilea suspect in cazul atentatelor, informeaza Fox News.

16:18 Una dintre victimele atentatului cu bomba comis luni la Boston, Jeff Bauman, care apare intr-o fotografie ce a facut inconjurul lumii, afirma ca l-a privit in ochi, cu doar cateva minute inainte ca bombele sa explodeze, pe un suspect, care a incercat sa il ucida, relateaza Washington Post online, citat de Mediafax.

Potrivit publicatiei, luni, imediat inainte de ora locala 15.00 (22.00, ora Romaniei), Bauman astepta in multime ca prietena sa sa treaca linia de sosire a maratonului din Boston.

Un barbat care purta o sapca, ochelari de soare si o jacheta neagra peste un hanorac, l-a privit fix pe Jeff, in varsta de 27 de ani, si a aruncat un rucsac la picioarele sale, a declarat fratele acestuia, Chris Bauman, intr-un interviu.

Doua minute si jumatate mai tarziu, sacul exploda, smulgandu-i lui Jef picioarele.

O poza cu tanarul, asezat intr-un scaubn cu rotile, acoperit de cenusa si sange, a fost difuzata in intreaga lume, in timp ce era condus in graba spre Boston Medical Center. Jeff Bauman si-a pierdut ambele picioare, de sub genunchi.

"S-a trezit, dupa ce a fost sedat puternic, a cerut o bucata de hartie si ceva de scris si a scris «rucsac, (am) vazut tipul, s-a uitat direct la mine»", a declarat Chris Bauman.

In timp ce se afla la sectia de terapie intensiva, Jeff Bauman a oferit FBI descrierea barbatului pe care l-a vazut, a adaugat fratele sau. Oficiali FBI au refuzat sa comenteze in legatura cu primirea unor informatii specifice. Biroul a difuzat imagini video cu cei doi suspecti joi.

15:46: Conform unor surse citate de postul Fox 25, afiliat retelei Fox News, si presei ruse, cei doi suspecti sunt originari din Caucazul rus si din Kirgizstan, o republica din Asia Centrala, cu populatie preponderent musulmana.

Se pare ca Jokhar (Dzhokhar) s-a nascut in Kirgizstan, iar fratele sau in Caucazul rus, probabil in Cecenia sau Daghestan, conform NBC. Cei doi suspecti locuiau de multi ani in Statele Unite si erau rezidenti americani.

15:17: Potrivit CNN, tanarul care a murit la spital se numeste Tamerlan Tsarnaev si are 26 de Mai multe regiuni intens populate din Boston au fost inchise de autoritati, oamenii fiind sfatuti sa ramana in case si sa nu rapsunda, indiferent cine le suna la usa. Metroul si trenurile Amtrak au fost oprite, iar toate scolile din oras sunt inchise.

14:46:  Tanarul cautat de politie, Dzhokhar Tsarnaev, are cont pe reteaua de socializare VKontakte din Rusia. El locuia in Boston si studia la Cambridge Rindge & Latin School.

Potrivit documentelor de la Cambridge, Tsarnaev era sportiv, fiind chiar ales "sportivul lunii februarie" in anul 2011.

Conform paginii sale de pe VKontakte, tanarul studiase anterior la o scoala din Makhachkala, capitala Republicii Dagestan, scrie Russia Today.

13:55 Potrivit AP, atacatorul care este cautat de politisti se numeste Dzhokhar Tsarnaev si are 19 ani.

Tanarul provine din sudul Rusiei, in apropiere de Cecenia si a locuit in Turcia inainte de a veni in Statele Unite, in urma cu aproximativ 1 an. Numele lui este pe lista studentilor care au primit o bursa Cambridge in anul 2011. Cel de-al doilea suspect este fratele sau,Tamerlan, de 26 de ani.

13:52 Potrivit Associated Press, cei doi suspecti in cazul atentatelor cu bomba de la maratonul din Boston sunt frati, originari din Cecenia si locuiesc in Statele Unite de cel putin 1 an, scrie AP, citata de Russia Today.

13:34 Autoritatile au ordonat vineri oprirea tuturor mijloacelor publice de transport in regiunea Boston, in nord-estul Statelor Unite, si au cerut locuitorilor sa ramana in case, in timp ce politia continua urmarirea celui de al doilea suspect de comiterea luni a dublului atentat cu bomba, relateaza AFP.

Locuitorii din vestul Bostonului si din sase localitati vecine au fost indemnati sa stea acasa, iar toate autobuzele si trenurile din oras au fost oprite din ordinul guvernatorului Deval Patrick, in timp ce politia urmarea al doilea suspect, dupa ce l-a ucis prin impuscare pe primul.

12:40 Seful politiei din Boston, Ed Davis, a anuntat intr-un mesaj postat pe Twitter atat moartea acestui suspect, cat si continuarea urmaririi de catre politie a unui al doilea suspect, "fugitiv (...), inarmat si periculos".

11:18 Politia le-a cerut locuitorilor din Watertown, in apropiere de Boston (nord-est), "sa stea departe de ferestre" in timp ce continua urmarirea unui al doilea suspect in atentatul de luni, in care trei persoane au fost ucise iar alte 180 au fost ranite.

11:12 Fortele speciale ale politiei au incercuit mare parte din Watertown in urmarirea celui de-al doilea suspect si un al doilea politist a fost ranit in timpul operatiunii, a adaugat Boston Globe.

Dar nicio legatura intre aceasta urmarire si dublul atentat din Boston nu a fost stabilita inca. Vineri dimineata, autoritatile nu au facut nicio declaratie care sa faca o legatura intre urmarirea din Watertown si dublul atentat din Boston.

 

10:30 Un suspect in atentatul de la maratonul din Boston a fost arestat vineri dimineata, dar politia inca il cauta pe al doilea suspect in apropiere de orasul in care au fost auzite explozii si focuri de arma, a anuntat cotidianul Boston Globe.

Suspectul a fost arestat in Watertown, in apropiere de Boston (nord-est), in cadrul unei curse de urmarire lansate dupa uciderea unui poliyist in campusul Massachusetts Institute of Technology (MIT), a precizat cotidianul.

7:30 Autoritatile americane sunt tot mai aproape de a-i gasi pe vinovatii atentatului din Boston. Cel putin asta sustin reprezentantii FBI, care au facut publice imagini si filmari cu doi suspecti.

Autoritatile i-au avertizat insa pe cei care ii vor recunoaste ca sunt periculosi si i-au indemnat sa fie prudenti si sa sune la politie, nicidecum sa intervina singuri.

Imaginile facute publice de agentii FBI au fost surprinse de camerele de supraveghere cu putin timp inainte de cele doua explozii devastatoare.

"Dupa ce am analizat in detaliu filmarile, am decis sa facem publice imaginile a doi suspecti. Ii vom numi in continuare "suspectul 1" si "suspectul 2" - a declarat  Richard DesLauriers, agent FBI.

Unul din cei doi suspecti este un tanar alb, cu un rucsac, care vorbea la telefonul mobil. Purta o bluza neagra si un hanorac de culoare inchisa, iar pe cap avea indesata o sapca, rasucita cu cozorocul la spate.

"Suspectul 2 a lasat un rucsac in fata restaurantului Forum, unde a avut loc cea de-a doua explozie", sustine FBI.

Autoritatile i-au avertizat pe cei care ii vor recunoaste sa pastreze distanta si sa nu actioneze singuri.

"Credem ca sunt inarmati si extrem de periculosi. Nu incercati sa va apropiati de ei. Nu incercati sa interveniti singuri, asteptati fortele de ordine. Nu intreprindeti nicio actiune pe cont propriu", atentioneaza agentii FBI.

Ieri, la catedrala din Boston, a avut loc o slujba in memoria celor trei victime. Iar la ceremonie a asistat si presedintele Barack Obama: "La fel ca Bill Iffrig, in varsta de 78 de ani, sportivul cu tricou portocaliu pe care l-am vazut cu totii doborat de explozie, si noi noi am cazut. Dar ne vom ridica. Si vom termina aceasta cursa", a declarat Barack Obama.

 

 

 

 

Dosarul atentatelor din Boston

- Capacul unei oale utilizate in comiterea atentatului de la Boston, gasit pe acoperisul unui hotel

- A ratat cu 10 minute zborul pe 11 septembrie 2001, iar acum ar fi "prevazut" masacrul din Boston

- Internetul are deja o "teorie a conspiratiei" privind atentatele din Boston.Cine sunt suspectii. FOTO

- Fotografia care a iscat un adevarat scandal in presa americana. De ce au modificat jurnalistii poza

- Atentatele din Boston. Locuitorii orasului isi plang mortii "cu inima sfasiata si furiosi"

- Marturia unei romance dupa iadul din Boston: Am venit sa-mi sustin o prietena, ea a ramas fara mana

- Familia distrusa de atentatul din Boston: baiatul a murit, fiica de 6 ani si-a pierdut un picior

- Barack Obama: Exploziile din Boston sunt de natura "terorista"; autorii vor fi pedepsiti

- Recompensa de 50.000 de dolari pentru informatii despre autorii atentatelor din Boston

- Primele fotografii cu bombele atentatului din Boston. Imaginile au fost facute publice de FBI

- "Maratonul durerii" in imagini. GALERIE FOTO cu tragedia care a lovit orasul Boston

- Imaginea simbol a atentatelor de la Boston. Alergatorul de 78 de ani, doborat de suflul exploziei

- Talibanii pakistanezi neaga orice implicare in exploziile de la Boston

- Barbatul misterios de pe acoperis - imaginea postata pe Twitter imediat dupa atentatele din Boston

- Veteran: Sunetul exploziilor din Boston, similar cu cel al dispozitivelor explozive improvizate

- Marturii cutremuratoare de la maratonul terorii: "Piciorul cuiva a zburat pe langa mine"

- Barack Obama, despre atentatul din Boston: "Inca nu stim cine a facut acest lucru sau de ce"

- Atentatele din Boston. Locuitorii orasului isi plang mortii "cu inima sfasiata si furiosi"

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
FOTO. Atentatele de la Boston. Ce surprinde aceasta fotografie, cu putin timp inainte de explozie
FOTO. Atentatele de la Boston. Ce surprinde aceasta fotografie, cu putin timp inainte de explozie

Presa a publicat o fotografie in care s-ar vedea una dintre bombe, cu putin timp inainte de explozie.

Internetul are deja o
Internetul are deja o "teorie a conspiratiei" privind atentatele din Boston.Cine sunt suspectii.FOTO

FBI-ul si politistii din Boston au declansat o ancheta de amploare pentru si lucreaza la foc continuu pentru a-i prinde pe autorii atentatelor de la maraton. In acelasi timp, internetul da o mana de ajutor.

Departamentul de Justitie: Nu a fost arestat niciun suspect în cazul atentatelor din Boston
Departamentul de Justitie: Nu a fost arestat niciun suspect în cazul atentatelor din Boston

Departamentul american al Justitiei neaga efectuarea unei arestari in ancheta privind atentatele din Boston, informeaza CNN.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.