Autorul atentatului sangeros comis miercuri seara in capitala turca Ankara si soldat cu 28 de morti ar fi un cetatean sirian, identificat pe baza amprentelor digitale, scrie cotidianul pro-guvernamental Yeni Safak, transmite Reuters.

Publicatia nu precizeaza surse informatiei si nu exista deocamdata posibilitatea confirmarii ei. Atentatul nu a fost revendicat.

Potrivit cotidianului mentionat, atentatorul, identificat sub numele de Salih Necar, a intrat in Turcia cu valul de refugiati din Siria.

El a fost identificat pe baza amprentelor digitale prelevate la intrarea in tara, mai scrie Yeni Safak.

Potrivit aceleiasi surse, autovehiculul folosit in atacul de miercuri, intreprins in apropierea sediului Statului Major, a parlamentului si a altor cladiri guvernamentale, fusese inchiriat in orasul Izmir, din vestul Turciei, in urma cu circa doua saptamani.

Potrivit unei surse de securitate de rang inalt, indiciile initiale arata spre o responsabilitate a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis prin lege.

Turcia a trait inca o data groaza teribila a unui atentat: o masina capcana a fost detonata miercuri seara, chiar in inima Ankarei.
Cel putin 28 de oameni au murit, si alti 61 au fost raniti.

Presedintele islamist conservator turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis miercuri seara sa riposteze dupa atentatul cu masina capcana.

"Sa se stie ca Turcia nu va ezita sa recurga in orice moment, in orice loc si cu orice ocazie la dreptul sau la legitima aparare", a afirmat Recep Tayyip Erdogan intr-un comunicat dat publicitatii de serviciile sale.

Oficiali turci au vorbit de un atentat terorist "planuit in detaliu", care a vizat mai multe vehicule militare. Atacul nu a fost revendicat. Surse de securitate indica insa rebelii kurzi sau gruparea Statul Islamic ca potentiali vinovati.

Miercuri, ora 18: 30. O explozie puternica a zguduit centrul aglomerat al orasului Ankara. Flacari uriase au inghitit rapid mai multe autobuze si autovehicule, iar panica s-a instalat imediat printre localnici.

32 de ambulante si foarte multe masini de pompieri si de politie au sosit in graba la fata locului. Trecatorii i-au ajutat pe cei raniti usor sa ajunga in grija medicilor.

Din primele informatii, o masina capcana, ticsita cu explozibil, a fost detonata in momentul in care la un semafor asteptau mai multe autobuze militare. Deflagratia a rasunat in toata metropola si s-a produs foarte aproape de sediul Statului Major al armatei turce si de sediul Parlamentului si al Guvernului de la Ankara.

Numan Kurtulmus, vicepremierul Turciei: "Printre victime se afla atat civili, cat si soldati."

Presedintele Erdogan si-a anulat vizita pe care ar fi trebuit sa o faca joi in Azerbaidjan, iar premierul turc a anuntat ca nu va merge la Bruxelles, unde - dupa amiaza - ar fi trebuit sa discute cu liderii europeni despre criza migratiei.

Incepand cu vara anului trecut, pe masura ce si-a sporit implicarea in confictul din Siria, Turcia a fost tinta unor atentate, atribuite de guvern gruparii teroriste Stat Islamic. Cel mai sangeros, in urma cu patru luni, a vizat o manifestatie pro-kurda si s-a soldat cu 103 morti.