Atentat terorist al ISIS dejucat in Albania, la un meci de fotbal cu Israelul. 20 de arestari, arme si explozivi descoperiti

Ultima actualizare: 16-11-2016 07:07
politia Albania

Un atentat islamist care urma sa aiba loc sambata in Albania, cu ocazia unui meci de fotbal intre echipa nationala a acestei tari si cea a Israelului, a fost dejucat de serviciile de securitate albaneze in cursul acestei saptamani, informeaza AFP,

Importante masuri de securitate au fost luate, inclusiv prin desemnarea altui teren de joc pentru meci in locul celui din Shkodra (nord), vizat de islamisti, la Elbasan (in centrul tarii).

Potrivit presei locale, evenimentul sportiv constituia una dintre tintele unei retele islamiste anihilate in cursul saptamanii in Albania, Kosovo si Macedonia, care intentiona sa comita atacuri in aceste tari. 20 de persoane au fost arestate, au anuntat autoritatile celor trei tari.

La Elbasan, localitate situata la 45 km de Tirana, peste 2.000 de politisti si sute de agenti ai serviciilor specializate au fost mobilizati sambata, iar accesul pe strazile din jurul stadionului a fost controlat riguros, a anuntat politia. Blocuri din beton fusesera amplasate in jurul stadionului, iar pe imobilele din jur lunetisti ai fortelor de ordine au ocupat pozitii, in timp ce zona era supravegheata si dintr-un elicopter.

De asemenea, tunelul care face legatura intre Tirana si Elbasan a fost inchis circulatiei cu patru ore inainte de inceperea meciului. In acest context tensionat, fortele aniteroriste albaneze au arestat la Guras (centru est) un fost combatant al gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne. El nu a precizat daca individul respectiv - Ervin Duka (29 de ani), revenit din Siria dupa ce fusese ranit acolo - este suspectat ca ar face parte din reteaua anihilata.

La domiciliul sau au fost descoperite arme, munitii si explozibili. Printre presupusii membri ai celulei desfiintate, patru au fost arestati in Albania. Unul dintre ei - Medat Hasani - este un fost combatant al SI, iar ceilalti trei sunt un imam autoproclamat, un coafor si un medic, indica politia.

Potrivit cifrelor furnizate de autoritati, peste 550 de musulmani macedoneni, kosovari si albanezi s-au alaturat jihadistilor in Siria si in Irak, peste o suta dintre ei pierzandu-si viata in lupte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO