Atentat cu bombă în China. Patru oameni au în sediul unei autorităţi locale în sudul ţării
Patru persoane au murit şi cinci au fost rănite într-un atentat cu bombă artizanală împotriva unei clădiri administrative într-un sat din sudul Chinei, au informat autorităţile, transmit AFP şi dpa, conform Agerpres.
Autorul atentatului, un bărbat de 59 de ani, a fost găsit mort la locul exploziei, a anunţat poliţia locală pe reţelele sociale.
Deflagraţia s-a produs luni dimineaţă la Mingjing, un sat cu 3.000 de locuitori situat în apropierea metropolei Guangdong şi care face obiectul unui proiect de urbanism şi al exproprierilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Imagini video difuzate pe site-ul de ştiri Jiemian arată un birou distrus, sânge pe pereţi şi două trupuri zăcând nemişcate pe podea.
Media locale au precizat că în clădire funcţiona Comitetul local, unde sunt luate mai ales deciziile cu privire la proprietăţile de terenuri.
Anul trecut, autorităţile locale au atribuit 110 hectare unui dezvoltator imobiliar din Shanghai, care are în plan să recreeze un sat 'vechi' pentru a atrage turişti, a relatat un cotidian din Guangdong.
Proiectul, evaluat la 8 milioane de yuani (1 milion de euro), presupune strămutarea mai multor familii. Persoane care afirmă că locuiesc în această zonă au scris pe reţelele sociale că atentatul are legătură cu un diferend legat de despăgubiri.
În China, problema exproprierilor este frecvent sursă de tensiuni între autorităţi şi localnici.
Între 2005 şi 2015, între 1 şi 5 milioane de agricultori au fost expropriaţi în fiecare an, adesea fără a primi despăgubiri, conform unui studiu al Universităţii din Hong Kong.
China a reformat anul trecut legea privind proprietatea funciară, dându-le mai multă libertate judecătorilor să examineze plângerile legate de exproprieri abuzive. Cu toate acestea, justiţia rămâne supusă voinţei Partidului Comunist, ale cărui cadre locale sunt adesea la originea unor proiecte imobiliare gigantice.